Arnold & Son Globetrotter Gold

Szigorúan nézve az Arnold & Son Globetrotter Gold legjobb esetben is csak modellfrissítésnek tekinthető, de nem bánnánk, ha sokan így végeznek ezt.

A márka méretes, világóra komplikációval ellátott modellje immár lassan négy éves lesz, újként tehát aligha fog hatni. Ugyanakkor a komplikáció különleges megjelenítése miatt továbbra is vonzza a tekintetet. Ebben persze kétségkívül szerepet játszik a tok mérete. Átmérője 45 milliméter, míg magassága a 17 milliméter is meghaladja. Egyszóval ez nem az az óra, ami ingujj alá való. Persze azt el kell ismerni, hogy magasság nagyjából negyedéért a számlap fölé ívelő zafírüveg felelős.

Arnold & Son Globetrotter Gold - a domború zafírüveg majdnem 4 milliméterrel növeli a tok magasságát
Arnold & Son Globetrotter Gold – a domború zafírüveg majdnem 4 milliméterrel növeli a tok magasságát

A domború zafírüvegre pedig pont az óra komplikációja miatt van szükség. Az ugyanis nem más, mint a Föld északi féltekéjének vetülete, méghozzá domború lemezre vetítve. Ez az a része az órának, ahol az iparművészek igazán élhettek szenvedélyüknek. Összehasonlítva az előző változatok féltekéjével tényleg látványos módosításokat eszközöltek, amelyek így méltóak a tok anyagához, a vörösaranyhoz. Ezek mind a tengerekre és óceánokra szorítkoznak, amelyek így már-már mesebelinek hatnak hullámaik fodrozódó taréjainak ábrázolásával. Szintén újdonság, hogy a kontinensek körüli vizek nem pusztán világosabbak, hanem lumineszcensek is, azaz sötétben is egész jól kivehetőek a szárazföld vonalai. Hogy mindezt pedig lakkozással érték el, külön elismerést érdemel.

Arnold & Son Globetrotter Gold - egészen sejtelmes sötétben
Arnold & Son Globetrotter Gold – egészen sejtelmes sötétben

Művészi, nem funkcionális

Bárhogy is nézzük azonban, a világóra leolvasása finoman szólva sem egyszerű. Aki egy ilyen kis méretű térképen nem tudja vakon, tűpontossággal elhelyezni az adott időzónához tartozó várost, az bizony nem veszi hasznát a komplikációnak. Ugyanakkor ez az óra nem is erről szól. Az Arnold & Son elég jól ismert arról, hogy hétköznapi komplikációkat egyedi módon dolgozza fel.

Arnold & Son Globetrotter Gold - a szerkezet díszítése és arany rotorja is rájátszik a steampunk jellegre
Arnold & Son Globetrotter Gold – a szerkezet díszítése és arany rotorja is rájátszik a steampunk jellegre

Ami a frissítés további részleteit illeti, azok mind a számlap szélén sorakoznak. Egész konkrétan a szerelt indexekről van szó, amelyek a festett, klasszikus megjelenést adó római számokat váltják. Természetesen ezek is kaptak lumineszcens festéket, ahogy a félteke alól előkandikáló, a helyi időleolvasására szolgáló mutatók fejei is. Arra, hogy egy aranyórát, ráadásul amelyik az haute horlogerie-be tartozik, sötétben is le lehessen olvasni, viszonylag ritkán látni példát. Annál inkább az arany, illetve a kék párosítására.

Arnold & Son Globetrotter Gold - modernnek kellene hatnia, de mégsem az
Arnold & Son Globetrotter Gold – modernnek kellene hatnia, de mégsem az

Paradox módon az indexeknek és a kék számlapnak köszönhetően az órának modernnek kellene hatnia, ám a féltekét tartó híd és a komplikáció művészi kidolgozása miatt az óra sokkal inkább steampunk jellegű. Nyilván nem ez lesz az első óra, amit valaki megvesz magának. Ezzel a márka is tisztában van, ők ugyanis tudatosan azokat igyekeznek kiszolgálni, akik már jó ideje “rabjai” az órák világának. Tőlük sokkal könnyebb elkérni azt a 41900 frankot, amibe a 28 darab közül egy kerül.

Arnold & Son