A Karib-tenger legmenőbb kalózai: Cuervo y Sobrinos

Jelenleg a Kubában alapított Cuervo y Sobrinos – röviden CYS – az egyetlen valódi latin örökséggel rendelkező svájci luxusóramárka. Egy karóra, amiben svájci szív dolgozik, de aminek láttán máris táncolni támad kedvünk, mert annak minden porcikájából hanyag elegancia és vérbő latin temperamentum árad! Ráadásul most hazai vizeken kalózkodnak a Karib-tenger legmenőbb kalózai: Cuervo y Sobrinos

Történetek Kubából…

A céget Armando Rio Cuervo és unokaöccse – spanyolul: „sobrinos” – alapította 1882-ben, mint családi vállalkozást Kuba fővárosában. A Cuervo család „La Casa” néven nyitott ékszerüzletet Havanna egyik legszebb városrészén, a San Rafael Avenidán (fasoron). A La Casa butik saját óráiba a „CYS” szignót gravírozta.

Az aranytokok hővel való kezelése és az acéltokok páratlan szépségű polírozása mit sem változott száz év óta. A minden csuklóformához tökéletesen idomulni képes ergonomikus kialakítású órafülek szintén a márka utánozhatatlan védjegyei.

Az 1950-es évek Havanna fénykora. Az Armando és unokaöccse által alapított „La Casa” valóságos zarándokhellyé vált. Az ékszerüzlet hatalmas, citromsárga széfjében őrzött „Aranykönyvben” olyan hírességek hagyták ott névjegyüket, mint Sir Winston Churchill, Ernest Hemingway és Albert Einstein.

Az a bizonyos “Aranykönyvet” rejtő széf. Forrás: Cuervo y Sobrinos

Ám Fidel Castro hatalomra jutását követően (1959) a CYS szerencsecsillaga leáldozott. Castro forradalmi rezsimje nem tűrt meg semmiféle luxusóra-márkát az országában.

Főnix

Csakhogy 2002-ben a Cuervo y Sobrinos jelenlegi elnöke, Marzio Villa, hivatalosan is bejelentette a kubai gyökerekkel rendelkező patinás óramárka feltámadását, immár svájci központú cégként.

A 2003-as Baselworldön debütált a teljes CYS kollekció. 2005-ben leplezték le a márka újkori történetének legelső kronográfját, a CYS2456-ot; két évvel később, a CYS fennállásának 125. évfordulóján a legelső Cuervo y Sobrinos tourbillont: Robusto Tourbillon CYS2854 néven.

Cuervo y Sobrinos Pirata Tourbillon. Forrás: Cuervo y Sobrinos
Cuervo y Sobrinos Pirata Tourbillon. Forrás: Cuervo y Sobrinos

2009-ben a márka visszatért eredeti gyökereihez és egy rendkívül elegáns „ékszermúzeumot” nyitott Havannában. Pontosan 50 év után ismét a Cuervo y Sobrinosé lett az első luxusóra-butik a szigetország fővárosában. A kivételes ízléssel berendezett óramúzeumhoz egy bár is tartozik, továbbá megcsodálhatjuk az egykori San Rafael– i üzlet – a „La Casa” – hatalmas sárga széfjét, amely félszáz esztendőn át őrizte hűségesen az illusztris vendéglistát felvonultató „Aranykönyvet”. Így született meg a svájci szívből és latin lélekből fakadó egyedülálló CYS-életérzés.

SALSA TROPICAL

A Cuervo y Sobrinos óráknak nem csupán tekintélyt parancsoló történelmük figyelemre méltó, de saját „óratörténettel” is rendelkeznek. Minden valamirevaló karóra a maga „eseményhorizontján”, tehát az óratok, a lünetta, a számlap, a hátlap, a korona és a szíj segítségével meséli el a saját történetét. Már ha képes a „történetmesélésre” egyáltalán.

Egy “hagyományosabb kalóz” Cuervo y Sobrinos Pirata Torpedo. Forrás: Cuervo y Sobrinos

Mindenekelőtt tehát szükségünk van egy „legendás” óratokra, amit kétségtelenül meg is kapunk egy CYS karórától. Ehhez elegendő egyetlen pillantást vetnünk a Pirata modellekre. A 45 mm átmérővel érkező, 12,4 mm vastag moduláris óratok alapvetően kör formájú, amihez érdekes ívben kapcsolódnak a márka védjegyének számító tokfülek, ám oldalfekvésben jól látható, hogy valójában egy ágyúcső ez, mégpedig páratlan művészi gonddal megalkotva.

A Fekete Gyöngy kalózai tehát felkészültek a támadásra!

Magyar szálak

A magyar származású szlovák disztribútornak annyira megtetszett ez az modellcsalád, hogy tovább gondolta a kalózos történetet, és elkészítette az egyedülálló Pirata Tourbillont, mindössze 10 példányban. A részben magyar tervezésű óracsodán a kalózos történet ötletes módon folytatódik:

mindenekelőtt a csontvázasított számlap kormányformájú mintázatán, illetőleg a „számlap” külső ívén, ami a szemet gyönyörködtető díszítésnek köszönhetően egy középkori karavella ágas-bogas kötélrengetegének és kötélligeteinek formáját imitálja. Az ágyúcsőre emlékeztető óratok egyébként bronzból készült, így az idő múlásával majd egyre több nemes patinát kap.

Az óratok sajátosan kerekded terének egyre jobban kidomborodhat önálló karaktere. A moduláris tok többi részének illetőleg a már sokat emlegetett tokfüleknek az anyaga titán. Pillekönnyű, mégis tízszer keményebb és karcolásálóbb, mint az acél.

Mindezeken felül: a glóbuszt idéző felhúzókorona teszi teljesen kerekké a kalózos történetet.

A Pirata Tourbillon BCP T02 jelű szerkezete, hátulról. Forrás: Cuervo y Sobrinos
A Pirata Tourbillon BCP T02 jelű szerkezete, hátulról. Forrás: Cuervo y Sobrinos

Műszakilag

A nem mindennapi külső ráadásul abszolút high-end belsőt takar. Az óra szíve egy kézihúzós BCP T02 névre hallgató tourbillon, ami COSC és Swiss Label tanúsítvánnyal is rendelkezik. A járástartaléka 105 óra, mágneses térerőknek pedig 2000 gaussig áll ellen.

A hagyományos Pirata modellek, tourbillon nélkül, kénytelenek beérni és 38 órás járástartalékkal, amelynek pontosságáról a CYS 5123 (Sellita SW 330) automata kaliber gondoskodik.

Az órák árképzése értelemszerűen a műszaki teljesítményhez igazodik: a hagyományos Pirata modellekért cserébe jelenleg 6 240 eurót, azaz 2,2 millió forintot kérnek, míg egy Pirata Tourbillon cirka 50 000 euróért (18 millió HUF) vitorlázhat a vitrinünkbe.

Cuervo y Sobrinos

Debreceni Balázs

Szerkesztette RetekG