Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic

A Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic egy újabb olyan óra, amelynek külseje nem, de belseje megújul.

Az óraiparban a kívülálló szervezetekkel való együttműködés nem szokott túl hosszú ideig tartani. Különösen igaz ez, ha egy kevésbé ismert szervezettel folyik a közös munka. Ehhez képest a Frédérique Constant már bő egy évtizede működik együtt az RHS-sal, avagy a Riva Historical Societyvel. A társaság neve aligha cseng ismerősen bárkinek is. Legjobb eséllyel a szabadidős hajózáshoz vonzódók körében találni valakit, akinek legalább a Riva név mondhat valamit.

E márkanév alatt készültek ugyanis az 1920-as, 30-as években a korszak fényűző motorcsónakjai, brit terminológiával runabout csónakjai. Értelemszerűen a genfi márka ehhez a stílushoz, azaz a fényűző eleganciához, a vízhez és a szabadidőhöz igazodva készíti el évről évre limitált példányszámú időmérőit.

Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic - a részletek évek óta változatlanok
Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic – a részletek évek óta változatlanok

Ami az óra megjelenését illeti, úgy túl sok újdonságra ne számítsunk. Annak ellenére, hogy az első, RHS számára készített Runabout modell még 2009-ben készült, a kollekció végleges formanyelve csupán az előző évtized második felére kristályosodott ki. Ehhez most is ragaszkodtak, pusztán a számlap színvilágát módosították kékre. (Tavaly majdnem ugyanez a modell jelent meg ezüst, illetve szürke számlappal.)

A kollekció jellegzetessége igazán a kronográf kiviteleknél tűnik fel. A préseléssel előállított, központi részén található clous de Paris minta ugyanis ügyesen nyújtja meg optikailag a számlapot a vízszintes tengely mentén. Ezzel ellensúlyozhatóak a felül és alul lévő összegzők, amelyek peremei szintén túl nyúlnak a minta által alkotott mezőn. Ötletes feloldása ez az alkalmazott kaliber tipikus megjelenésének.

Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic - meglehetősen sokoldalú
Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic – meglehetősen sokoldalú

7750, de…

Igen, a 7750-ről van szó, de nem akármilyenről. Egyrészt a Frédérique Constant nem kap az ETA-tól kalibereket, így eddig az FC-392-es kaliber valójában a Sellita SW-500-as szerkezetét jelentette. Idén azonban mind a 2×888 példány már nem Sellita, hanem a Frédérique Constanttal egy csoportba tartozó La Joux-Perret-féle változatot kapja. A lényegi különbség a kronográf kezelésében keresendő. A 7750, és így az SW-500-as is karos kapcsolású, a La Joux-Perret azonban oszlopkerekesre alakította át. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy mivel a márka megtartotta az FC-392-es kaliberszámot, nem kizárt, hogy a jövőben az összes, 7750 kaliberen alapuló szerkezet oszlopkerekes lesz.)

Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic - oszlopkerekes 7750
Frédérique Constant Runabout Chronograph Automatic – oszlopkerekes 7750

Ez a részlet persze csak az “erősen fertőzött” órabarátokat hozza lázba, az a tény azonban, a 42 milliméteres kronográf megjelenésének köszönhetően jóformán bármilyen élethelyzetben helyt áll, azaz sokoldalú, meglehetősen jó érv vásárlási döntés meghozatalakor. Szintén emellett szól, hogy az eltérő szerkezet ellenére a tavalyi változathoz képest az ár változatlan maradt. Konkrétan 2695 euróról beszélünk az acél, és 2895-ről az aranyozott változat esetében.

Frédérique Constant