Nem szokványos GMT óra

A dátum mellett szinte biztosan a második időzóna az egyik leghasznosabb komplikáció. Az Arnold & Son Globetrotter ezt művészi szintre is képes emelni.

A szokásos megoldás helyett, ami egy további, központi vagy segédszámlapra űzött mutatót jelent, itt egy földgömb mellett döntöttek. Egész pontosan egy jól kilapított északi félteke mellett. Ehhez társul egy 24 órás részben füstszínű, zafírra felvitt skála, amely így napszak kijelzésként is szolgál. A helyi időt a félteke alól kikandikáló piros fejű mutatók jelzik.

Arnold & Son Globetrotter - ez sem bújik majd a mandzsetta alá
Arnold & Son Globetrotter – ez sem bújik majd a mandzsetta alá

Az óra a művészi koncepció miatt meglehetősen nagy, 45 milliméter az átmérője. Ez azonban szinte jelentéktelen a magasságához képest, ami 17,2 milliméter (majdnem duplája egy átlagos órának). Erről a domború félteke, és föléje magasodó zafírüveg tehet. Ha lapos kivitel mellett döntöttek volna, akkor 10-11 milliméter lenne a magasság.

Arnold & Son Globetrotter - majdnem megduplázza az óra magasságát
Arnold & Son Globetrotter – majdnem megduplázza az óra magasságát

Persze azt meg kell hagyni, hogy pusztán a részletek tekinthetőek eredetinek, az óra megjelenésének alapkoncepcióit már máshol is láttuk. A földgömb például Vicenterra, illetve Greubel Forsey óráknál már jóval korábban megjelent, míg a számlap fölé magasodó híddal a MB&F Legacy Machine modelleknél találkozhattunk. Ennek ellenére természetesen egy látványos, és szépen díszített szerkezetet és órát kapunk azért a közel 15000 frankért, amit elkérnek érte.

Arnold & Son Globetrotter - az A&S6022 manufaktúra kaliber hozza azt, amit a márkától megszoktunk
Arnold & Son Globetrotter – az A&S6022 manufaktúra kaliber hozza azt, amit a márkától megszoktunk

www.arnoldandson.com