Éjszakai földgömb

Egyedi megközelítése miatt a világórák közül a leglátványosabbak közé tartozik az Arnold & Son Globetrotter Night. Még ha lehetetlen pontosan leolvasni is.

Egyáltalán nem azért, mert kicsi lenne. A tok 45 milliméter átmérőjű és 17,23 milliméter magas. Ez nem az az óra, amit kényelmesen becsúsztatunk majd a ingujjunk alá. A méretek a haszontalan, de annál szebb komplikáció indokolja. A számlap közepét egy méretes, rézből faragott félteke foglalja el. Természetesen sántít egy kicsit, elvégre ha ilyen formában borulna sötétségbe Földünk nagy bajban lennénk. Jelen modell esetében az északi sarkpontról tekintünk bolygónkra, de természetesen kérésre déli féltekés kivitelt is készítenek.

Arnold & Son Globetrotter Night – nem ingujj alá való

Amiért a leolvasás nehézkes, az a földrajzi hosszúságok, vagy bármilyen más viszonyítási pont hiánya. Hacsak nem boldogulunk kitűnően vaktérképen, aligha fogjuk tudni megmondani, hogy például Salt Lake Cityben éppen hány óra is van. A napszakot szerencsére elég könnyű eltalálni. A féltekét tartó híd ugyanis egyben napszakokat is elválasztja: felső felén nappal, alatta éjszaka van.

Hogy tényleg semmi se zavarja meg a tengelye körül forgó féltekét, az óra mutatói alóla kandikálnak ki. A márka imázsához hűen kékítettek, de hogy könnyű legyen felfedezni őket, jócskán kaptak a piros festékből. Ahogy az egy világórától elvárható, az óramutató egy órás léptékben állítható, nem zavarva ezzel a szerkezet járást.

Arnold & Son Globetrotter Night – haszontalan, de gyönyörű

Az A&S6022 automata kaliber ugyan sajátnak nevezhető, de természetesen nem a márka gyártja. Ezt a feladatot a La Joux-Perret látja el, amely ugyanahhoz a csoporthoz tartozik, mint az Arnold & Son. Érdekessége a díszítettség: ritkán látni, hogy amorf gyémántszerű szénnel kezelnék a rotort. Egy nagyon modern színvilágot kapunk így, miközben a díszítések nagyon is hagyományosak.

Arnold & Son Globetrotter Night – párját ritkítja

A Föld ábrázolása világórákon vetületként bevett stíluselem, és gömbként sem ismeretlen az óraiparban. Gondoljunk csak a Greubel Forsey óráira, vagy ha elérhető árút szeretnénk, akkor a VincentTerra időmérőire. Ami újdonság, és egyelőre szó szerint páratlan, az az éjszakai ábrázolás. Olcsón nem ússzuk meg, közel 17000 frankra lesz szükségünk.

www.arnoldandson.com