Norqain Wild One Gold

Két váratlan darabbal is jelentkezett az ígéretes márka a Norqain Wild One Gold és a Norqain Wild One All Black formájában.

Fiatal márkáról lévén szó, egyáltalán nem olyan egyszerű érvényesíteni az arany használatával járó felárat. Talán ezért is döntöttek úgy, hogy a dubaji óravásáron (Dubai Watch Week) állnak elő ezzel a modellel, és persze csupán limitált példányszámban. Kereken 100 darabot készítenek, amelyből az utolsón, a századikon jótékonysági árverésen értékesítik. Így talán már érthető modell köré szőtt történet is, miszerint a dűnék gerince felett kibukkanó felkelő nap fényét akarták megidézni.

Mi kevésbé vagyunk fantáziadúsak, inkább magát az órát vesszük szemügyre. Az arany használatának az értékén és presztízsén kívül ugyanis van egy nagyon jelentős előnye. Nagyon látványossá teszi a tok felépítését. Elsőre ez nem hangzik túl izgalmasan, ezért érdemes kontextusba helyezni. Az óraiparban a modern fémmegmunkáló gépek általános elterjedésével a belépőkategóriában lévő márkák is könnyedén tudták hozni azt a szintet, ami azelőtt a felső sajátossága volt. A magasabbra pozicionált márkák erre úgy válaszoltak, hogy nem ritkán különböző anyagokat használva egyre komplexebb tokokat terveztek. Ez tulajdonképpen ma is így van még.

Kivétel

Kivéve a Norqain Wild One darabjainál. Ők ezt már a középkategóriában (értelemszerűen nyugati bérszínvonalból kiindulva) nyújtani tudják, ráadásul saját, Norteq névre hallgató anyagukkal. Ebből az arany változatnál csupán a hátlapra jutott, hiszen az elülső oldalon helyét az arany foglalta el. Hogy nem csupán a Közel-Keletre gondoltak potenciális piacként, jelzi az arany eredete. Az ugyanis etikus arany. A kifejezés alatt lényegében környezetvédelmi és társadalmi szempontok alapján is tisztességesen bányászott ércet jelent. Ennek az anyagnak a használata egyébként önmagán túlmutat. Egy alig öt éves márka első, ráadásul alacsony példányszámú aranyórájához etikus aranyat szerezni nem egyszerű. Itt jön azonban képbe az, hogy a cég rendkívül erősen beágyazott a svájci óraiparba, elsősorban a Norqain mögött álló személyiségeknek köszönhetően.

Norqain Wild One Gold - amivel kitűnik versenytársai közül
Norqain Wild One Gold – amivel kitűnik versenytársai közül

Szintén ennek köszönhette a márka, hogy egyes modelljeibe a Kenissi kronométer tanúsítvánnyal is rendelkező szerkezete került, még ha az a NN20/1-es kaliber névre is hallgat. Itt tehát nagy változás nincs a korábbi Wild One modellekhez képest, ami természetesen pozitívumként értékelendő.

All Black

Ennél talán megosztóbb a csupa fekete modellhez való viszonyulás. Nyilván vannak olyanok, akik a leolvashatóságot kritizálják, ami valljuk be, nem a legerősebb oldala ennek a modellnek. Ők ugyanakkor figyelmen kívül hagyják, hogy ezzel nyilván a tervezésnél is tisztában voltak a márkánál, és sokkal inkább egy szemléletet szeretnének kommunikálni. Ugyan a csupa fekete órák a 2010-es évek első felében élték fénykorukat, de azóta sem tűntek el, réspiacként továbbra is van kereslet rájuk. A Wild One tettre kész arculatában pedig láthatólag beleillik egy ilyen típusú modell is, amely ad abszurd módon éppen sötétben a legkönnyebben leolvasható.

Norqain Wild One All Black - sötétben érzi jól magát
Norqain Wild One All Black – sötétben érzi jól magát

Magától értetődik, hogy szinte minden más tekintetben megegyezik az aranyváltozattal, csupán két szempontból különbözik. Egyrészt a csupa fekete változat nem limitált, a másik pedig az ár. Míg az arany 11950 frank vagy arany zárral a szíjon kiegészülve 13590 frank, addig a fekete csupán 4950 frank, azaz azonos az alapmodellek árával. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az ár az infláció ellenére is alig két százalékkal ment csak feljebb.

Norqain