Longines Master Collection GMT Gold

Erősen kezdi az évet a Swatch-csoport egyik legismertebb márkája, mi másként tekinthetnénk a Longines Master Collection GMT Gold modellre.

Míg a csoportnál kétségkívül az Omega viszi a pálmát, a Longines a maga évi kb. 1,7 millió darabjával sem elhangolható tényező. Ekkora mennyiségbe pedig belefér, hogy olykor-olykor extravagáns darabbal is jelentkezzenek. Az extravagáns jelen esetben nem a külsőre, nem is valamilyen funkcióra vonatkozik, hanem az anyagra.

A Longines a csoportnál a középkategóriának számít, itt pedig meglehetősen nehéz aranyól készült darabok értékesíteni. A nemesfém ugyanis annyira megnöveli az árat, hogy azt a márka erejével sokszor már nem tartják összeegyeztethetőnek. Nevezzük is nevén a gyereket: 16500 eurót kérnek az óráért. Ez bizony messze fölötte van a Longines átlagárának.

A jelentős összeg szinte teljes egészében az aranyból készült toknak köszönhető. Az megjelenését tekintve teljes mértékben megegyezik a Master Collection többi alapmodelljével, átmérője 40 milliméter, magassága 10,4 milliméter. Méreteit tekintve tehát teljesen átlagos órát.

Más a helyzet a szerkezettel. Nem csupán arra célzunk, hogy az ETA exkluzívan gyárt kaliberek a Longines számára. A második időzóna kijelzésére szolgáló GMT funkció ugyanis olyan képességgel látták el, amellyel jellemzően inkább magasabb szegmensben találkozhatunk. Az óramutató ugyanis egy órás lépésekkel állítható, így könnyedén egy új időzónához igazítható. A negyedik központi mutató pedig referenciaként szolgál, azaz mondjunk otthonunk idejét jelzi, ha éppen távol vagyunk.

Talán nem véletlen, hogy mindössze 1000 darab, 500-500 készül a két változatból. Aki konzervatívabb, annak a vörösarannyal érdemes barátkoznia, aki pedig a trendeket követné, annak a sárgaarany való. Utóbbi ugyanis újra kezd egyre népszerűbb lenni (ahogy az az 1980-as években is történt). A megcélozni kívánt piac szinte biztosan nem a nyugati, de még csak nem is a Közel-Kelet, sokkal inkább a Távol-Kelet. Ott azért könnyebb lehet vevőt találni az ezer darabra.

Longines