Kell a szerencse

Meglehetősen nehéz időszakon van túl az itthon is jól ismert márka. A két Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition hosszú ideje a remény első sugara.

Ahogy arról honlapunkon is beszámoltunk, rossz menedzseri döntések miatt került pénzszűkébe a Fortis, ami egy ideig akár a márka megszűnését is eredményezhette volna. Szerencsére erre nem került sor, bár a helyzet továbbra is törékeny. Ugyanakkor nem lehetett figyelmen kívül hagyni egyik partnerük aktuális évfordulóját. Kereken 30 évvel ezelőtt alapították a svájci légierő bemutatócsapatát, a PC-7 Team köteléket. Ahogy az lenni szokott, az ebből az alkalomból kiadott két óra, egy kronográf, és egy hárommutatós modell limitált mennyiségben készül. Mindkettőből 300-300 darab kerül forgalomba. A kronográf várhatóan június közepén, míg a “mezei” két hónappal később.

Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition - kronográf és három mutatós a jubileum alkalmából
Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition – kronográf és három mutatós a jubileum alkalmából

Hogy mit kapunk? Alapvetően azt, amiről a Fortist évtizedek óta ismerjük. Egy megbízható szerkezetet, lényegre törő “Flieger”-es, de mégsem rideg számlappal, mindezt robusztus tokba csomagolva. Utóbbi a jól ismert B-42-es tok, amelynek átmérője – ez most nem lesz meglepetés – 42 milliméter. Bár valóban megfigyelhető néhány éve a csökkenő tokátmérő, mégis úgy tűnik, hogy a 42 milliméter még egy jó darabig maradni fog az ilyen stílusú órák referenciaméreteként.

Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition - jól ismert B-42-es tok, szokásos részletek
Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition – jól ismert B-42-es tok, szokásos részletek

A számlap terén sincs igazán nagy újítás. Mindent ugyanott találunk, ahova azt 1988-ban megálmodták. A részletek azonban természetesen jóval gazdagabbak. Holmi tamponnyomott számlap helyett szerelt indexeket és számokat, díszített segédszámlapokat, és az indexeket befogadó, a számlap szintje fölé emelkedő percgyűrűt kapunk. Ha nem is ehhez a modellhez találták ki (2016-ban láthattuk először) de még viszonylag újnak számít a márkánál. Limitált jellegét már itt elárulja, hiszen a kismásodperc helyén láthatjuk az apropót szolgáltató műrepülő-csapatot gyémántkötelékben.

Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition - részletekben gazdag számlap
Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition – részletekben gazdag számlap

Nem csupán itt, hanem tokon, ám ott az eddigiektől eltérően nem a hátlapon, hanem a tok oldalán, egy önálló, szerelt plaketten is láthatjuk a limitációt. Ezzel a vonásával egyértelműen újat hoz az óra. Ami a régi, az a szerkezet. Természetesen a ETA 7750-es dolgozik benne, méghozzá a legmagasabb kivitelű változata, amihez jár a kronométer tanúsítvány is. Függetlenként a Fortis továbbra is számíthat az ETA-re, arról nem is beszélve, hogy mindössze néhány sarok távolságra vannak egymástól. Szintén megemlítendő, hogy kronográfokból viszonylag kevés olyat találni a piacon, amely kronométer tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition - stílszerű csomagolás
Fortis PC-7 Team Aeromaster Edition – stílszerű csomagolás

Ami egyértelműen nem a régi, az az árazás. Ennek a konkrét modellnek a listaára 4480 euró. Nyilván a kronométer tanúsítvány és a limitált példányszám valamennyit dob az áron. Azt se feledjük, hogy többé-kevésbé újrakezdésről is beszélhetünk, és az első modellek általában drágák szoktak lenni. Reméljük, hogy a fotókon beállított dátum szerencsét hoz majd a márkának.

www.fortis-swiss.com

728x90