Aerowatch Régulateur automatique 1942 “Limited Edition 01/100”

Időről időre feltűnik a márkánál ez a komplikáció, ezúttal az Aerowatch Régulateur automatique 1942 “Limited Edition 01/100” formájában.

Családi kézben, két testvér által vezetett kis független márkaként nyilván nem engedhetnek meg maguknak olyan marketing tevékenységet, mint nagyobb, ismertebb versenytársaik. Ennek ellenére is jelentkeznek néhány évente egy-egy új regulátor elrendezésű modellel. Bár sokak által komplikáltnak tartott, valójában egyszerűbb kivitelezni, mint egy központi helyről hajtani három tengely mutatóját. A „komplikáció” alatt rendszerint a leolvasás nehézségét, pontosabban szokatlanságát értik. Megszokva azonban a számlap elrendezését, könnyebb a leolvasás, mint hagyományos, központi mutatókkal készülő órákon. Nem véletlenül volt egykoron a regulátor az az óra, amelyhez a többit igazították. Igaz, nem is karórán szerepelt ez az elrendezés.

Aerowatch Régulateur automatique 1942 “Limited Edition 01/100” - pár évtizeddel korábbi külsőt idéz
Aerowatch Régulateur automatique 1942 “Limited Edition 01/100” – pár évtizeddel korábbi külsőt idéz

Emlékeztet

Az ugyanis a Chronoswiss honosította meg az 1980-as években, és egyhamar sokan át is vették. Tulajdonképpen az Aerowatch mostani is modellje is egy abból a korszakból érkező leszármazottnak tekinthető. A számlap részletei, kidolgozottsága ugyan nem éri el az egykori Chronoswiss szintjét, ám kétségkívül emlékeztet azokra. Ilyen a gilosálást imitáló, ezüst színű számlap és a kék mutatók, de még a óra-, illetve másodpercmutató formája is. A percmutató azonban különbözik.

Értelemszerűen a tok formája teljes egészében a márka saját alkotása, amely lépcsős lünettájával és forrasztott fülekre emlékeztető fülekkel nem véletlenül viseli az 1942 nevet. Persze az átmérő messze meghaladja az akkori korban megszokottat, hiszen 42 milliméter.

Aerowatch Régulateur automatique 1942 “Limited Edition 01/100” - talán meglennénk üvegbetétes hátlap nélkül is
Aerowatch Régulateur automatique 1942 “Limited Edition 01/100” – talán meglennénk üvegbetétes hátlap nélkül is

Értelemszerűen a szerkezet nem saját, azt a Sellita szállítja, akiknek kínálatukban szerepel a regulátor elrendezésű kaliber (SW266), így még minimális módosításokra sem volt szükség. A díszítés mértékéből, pontosabban annak hiányából ítélve az óra csupán megjelenésében idézi a regulátorokat, pontosság tekintetében elmarad. Ha kronométer, akkor ennél szebben „felöltözteti” a Sellita a kalibert.

Ettől függetlenül azonban érdemes elgondolkodni a vásárláson. Egyrészt viszonylag kevés regulátort találni a piacon, kedvező árazásút meg végképp alig. Ebből az órából is csak 100 darab készül. Bár az ár nem nyilvános, de 1200-1500 euró körül mozoghat.

Aerowatch