H. Moser & Cie. Streamliner Perpetual Calendar Concept Smoked Salmon

Nagyjából mindent elmond nevével a H. Moser & Cie. Streamliner Perpetual Calendar Concept Smoked Salmon, csak azt nem, miért különleges.

Ahhoz képest, hogy alig négy évvel ezelőtt mutatták be a Streamliner kollekciót, meglepően keresett. Ráadásul viszonylag gyorsan kellett reagálnia a márkának, mert a luxussportórák váratlan újbóli népszerűségét hirtelen nem tudták kiaknázni. A Streamlinerrel viszont láthatóan fején találták a szöget.

Elsősorban azért, mert egyértelműen luxussportóraként felismerhető, mégsem emlékeztet egyik ismert, Genta által tervezett modellre sem. Egyszóval eredeti a dizájn, mindemellett pedig a márka stílusjegyeit is sikerült érvényre juttatni.

H. Moser & Cie. Streamliner Perpetual Calendar Concept Smoked Salmon - továbbra is párját ritkítja a szerkezet
H. Moser & Cie. Streamliner Perpetual Calendar Concept Smoked Salmon – továbbra is párját ritkítja a szerkezet

Ezt messze a legjobban két elem képviseli: a színátmenetes (fumé) számlap, és minimalizmusra való törekvés. Utóbbi egyből két szempontból is értendő. Először is a számlapra, amelyen egy árva feliratot sem találunk. Erre utal a „Concept” a névben, amely szót az Endeavour-kollekcióból kölcsönöztek. Másodszor pedig az öröknaptár megjelenítése. Nem először szólunk elismerően a HMC 8XX kalibercsaládról, jelen esetben a HMC 812-ről. Ennél letisztultabb megjelenésű öröknaptáras óra nincs a piacon. A kalibercsalád nem mai gyerek, főleg ha közvetlen elődjét a HMC 341-t is figyelembe vesszük, még sincs párja. Részletesebben itt írtunk róla.

Finom poén

A számlap a néhány éve divatos „lacaz” színben tündököl, amely nem először tűnik fel a márkánál, azonban a Streamliner-kollekcióban és színátmenetben igen. Ráadásul egyfajta bennfentes poénként is értelmezhető a számlap névadása, amellyel márkát kicsit „beszól” a versenytársaknak is. A lazac színű számlapot szeretik ugyanis rendkívül elegánsnak, előkelőnek beállítani, a H. Moser & Cie. pedig jól „megfüstöli”. Ugyan színátmenetesnek nevezzük a számlapot, a „fumé” azonban szó szerint füstöltet jelent, innen a smoked salmon a névben.

Továbbra is jártasnak kell lennie az órák világában ahhoz, hogy valaki igazán értékelni tudja H. Moser & Cie. modelljeit. Nem véletlen, hogy jellemzően nem első órájukat vásárlókat szólít meg a márka. Azok a vásárlók ugyanis képes felismerni a kiváló ár/érték arányt. Pontosan 49900 frankról beszélünk, ami kimondottan versenyképes ár. A döntést sokáig halogatni nem érdemes. Bár nem limitált a modell, de csupán 2024-ben készítik.

H. Moser & Cie