Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8

Apró lépésekben ugyan, de folyamatosan bővül a Swatch-csoport zászlóshajójának „sötét” kollekciója. Íme az Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8.

A Speedmaster és a Hold páros gyakorlatilag kifogyhatatlan táptalajt biztosít ahhoz, hogy egyre újabb és újabb modellek jelenjenek meg. Talán nem túlzás azt állítani, hogy csak elmúlt két évtized Speedmaster órái önmagukban is kiadnák egy kisebb svájci óramárka teljes kollekcióját. Ráadásul mindezt úgy, hogy eredetileg nem is az űr felfedezéséhez, meghódításának első lépéseihez kapcsolódik az óra, és amely vonalat a márka próbál is óvatosan újra hangsúlyosabbá tenni (ahogy arról nyomtatott magazinunk aktuális számában is olvasni lehet). Mindezek ellenére a Speedmaster továbbra is igen keresett, főleg, ha egy kicsivel többet is nyújt, mint a kollekció többi darabja.

DSOTM

Ezzel pedig el is jutunk a Dark Side of the Moon (DSOTM) modellekhez, amelyek egyébként 2013-as debütálásuk óta „színesedtek” is, úgy mint Grey, illetve White Side of the Moon. Az aktuális újdonságot viszonylag nehéz új darabnak nevezni, hiszen látszólag nem sokban különbözik a 2018-as változattól, ugyanakkor egyszerű ráncfelvarrásnál lényegesen több történt. Az Apollo 8 „utónevet” viselő DSOTM idén éppen nem kapcsolódik semmilyen évfordulóhoz, szemben a 2018-as darabbal, amellyel a Hold ember általi megkerülésének 50. évfordulóját ünnepelték. Ebből a szempontból talán ez, illetve idei társa a leghitelesebb DSOTM.

Többek között azért is, mert az Apollo 8 kivételével az összes DSOTM automata kalibert kapott. A 2018-ba azonban a klasszikus 1861-es (1869-es egész pontosan) került, amely az utóbbi évtizedek Moonwatch modelljeiben is szerepelt. Persze nem az eredetiben, az 1861-es ugyanis 1996-ban mutatkozott be először, de mára kifejezetten kedvelt szerkezetnek számít. Ugyanakkor az elmúlt alig három évtized alatt eljárt fölötte az idő. Pontosabban az Omega saját újítási tették elavulttá. Az Apollo 8 volt ugyanis az év elejéig az egyetlen olyan DSOTM-modell, amelynek szerkezete nem rendelkezett METAS minősítéssel.

METAS-ítva

A 3861-es (3869 az aktuális Apollo 8 esetében) azonban már teljesíti azokat a követelményeket, amelyek a Master Chronometer név viseléséhez, azaz a METAS követelmények teljesítéséhez szükségesek. Nyilván a koaxiális gátszerkezet és a szilícium hajszálrugó „alap”, és hagyományos karos felépítésű. Érdekes módon a legismertebb karos kapcsolású kaliberhez, a 7750-hez képest valamivel finomabban kapcsolható, kevesebb erő kell a nyomógombok kezeléséhez, de persze egy oszlopkerekeshez azért nem mérhető.

Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 - a keskeny tokközépnek köszönhetően laposnak tűnik / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 – a keskeny tokközépnek köszönhetően laposnak tűnik / Fotó: Venicz Áron

Az üvegbetétes hátlapnak és persze a rotor hiányának köszönhetően a kapcsolási esemény „élőben” is követhető. Még az elsőre feleslegesnek tűnő „We’ll see you on the other side” felirat sem zavar, ami persze szintén egy történelmi utalás. Az Apollo 8 kapitánya, Jim Lovell szavai ezek, mielőtt a Hold megkerülése miatti rádiócsend bekövetkezett volna. Hogy mindezt másfél évvel később is elmondta volna az Apollo 13 fedélzetén, arról nem tudni, de akkor biztosan jobban izgult. Ehhez képest szinte említésre sem érdemes, hogy két órát sikerült még kicsikarni, így a szerkezet járástartalék 48-ról 50 órára nőtt. Az esztétika élményért pedig a hidakon illetve csapágylemezen lévő, a Hold felszínét idéző mintázat felel.

Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 - a Hold felszínének és fényének színei / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 – a Hold felszínének és fényének színei / Fotó: Venicz Áron

Pontosan ugyanezt a mintázatot láthatjuk viszont a számlapon, de a nagyobb egybefüggő felület miatt értelemszerűen sokkal látványosabb a végeredmény. Ha valaki eljutna az Omega múzeumába, vagy esetleg a hat évvel ezelőtti modellt az idei mellé tehetné, annak a részletgazdagság is feltűnhet. Tulajdonképpen a lézermarás utóbbi években bekövetkezett fejlődésének lehetünk szemtanúi, ami gyakorlatilag nagyobb felbontást jelent.

Mini rakéta

Ennél sokkal izgalmasabb a kismásodperc mutatója, ami a holdrakéta, a Satrun V kicsinyített mása. Még a méretes USA felirat is megtalálható a rakéta lábán, ám ehhez kiváló látás, vagy annak híján nagyító kell. A miniatűr rakéta kialakítása lézeres esztergálással történt, ami várhatóan egészen új lehetőségeknek nyit majd utat az óraiparban.

Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 - sokkal részletesebb felbontású a felszín / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 – sokkal részletesebb felbontású a felszín / Fotó: Venicz Áron

Nem csak a számlap az, amire rácsodálkozunk majd, hanem az óra egészének megjelenésére is. A tok fekete kerámia, és 44,25 milliméter az átmérője, amely puszta adat valószínűleg sok vásárlót elriaszt. Főleg most, hogy a kisebb átmérők iránt egyre csak nő a kereslet. Nagyon nehéz volt azonban elhinni, hogy ez a tok tényleg ekkora, amikor egy tipikus, 40 millimétere rozsdamentes acél tokkal rendelkező, „A” típusú Flieger mellé teszi az ember. Utóbbi ugyanis lényegesen nagyobbnak tűnik, annak ellenére, hogy valójában tíz százalékkal kisebb. A fekete jelen esetben nagyon látványosan „karcsúsít”. Szintén a kerámiának köszönhető, hogy viselni is kényelmes az órát, hiszen a méret és a kronográf szerkezet ellenére éppen csak nem lépi át az egész óra a 100 grammos határt.

Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 - átlagos (17 cm átmérőjű) csuklón is elfér, és kisebbnek is tűnik / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 – átlagos (17 cm átmérőjű) csuklón is elfér, és kisebbnek is tűnik / Fotó: Venicz Áron

Ahol azonban igen látványos változás történt, az az árazás. Igen, 2018-ban még se híre, se hamva nem volt sem a koronavírusnak, sem pedig az inflációnak, bár a többi Speedmasterhez képest már akkor is szép felárral számoltak. Az idei DSOTM Apollo 8 majdnem 6 millió forint, ami a 2018-as változathoz képest közel egyharmados drágulás. Ennek ellenére ne legyenek kétségeink, sorban állnak érte.

Omega Boutique