H. Moser & Cie. Streamliner Tourbillon Wyoming Jade

Általában alacsony példányszámmal dolgozik a márka, a H. Moser & Cie. Streamliner Tourbillon Wyoming Jade modell azonban majdnem kivétel.

Ha egy márkának az a szlogenje, hogy „Very rare”, azaz nagyon ritka, akkor joggal várja el az ember, hogy valóban egyedinek nevezhető darabokkal legyen dolga. Ennek pedig a márka alapvetően eleget is tesz. Viszonylag rövid idő alatt sikerült saját arculatot létrehoznia, és nem mellesleg egyike azoknak, amelyeknél valóban minden Svájcban készül.

Kilóg a sorból

A luxussportórák iránti kereslet felfutásakor jelentkeztek a Streamliner modellel, amely megjelenését tekintve ugyan távol esik az ismert formavilágtól, ám mégis mindenkinek világos, milyen időmérővel is van dolga. Számos komplikációval is gazdagodott a kollekció, így a tourbillon sem számít újdonságnak. Sőt, még a nemesfém használata sem, elvégre luxussportórának elvileg acélból kellene készülnie.

Az újdonság itt a kőből, egész pontosan jádéból készült számlap. Gyakorinak nem nevezhető a kőből készült számlap, de azért a példa nélkülitől messze vagyunk. Elsősorban a Piaget és a Jaquet Droz szeret ilyennel jelentkezni, bár utóbbi márka az elmúlt években már alig-alig ad hangot magáról. Ami különleges azonban, az a kő származási helye. Az Egyesült Államokat nem éppen drágakő lelőhelyeiről ismerjük. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a jáde elsősorban Ázsiában bír kiemelkedő kulturális jelentéssel, akkor még furcsább a döntés.

Szokásos szinvonal

Persze a kivitelezésbe aligha lehet belekötni. A megszokott formát kapjuk, azaz a párnaalakú tok 40 milliméter, és a csat is hozza azt, amit korábban megismerhettünk. A különbség csupán annyi, hogy vörösaranyat használtak és a felületek zömét szálcsiszolták, az élek pedig értelemszerűen polírozottak. Maga a HMC 804-es szerkezet is régi ismerős, még a járástartaléka (72 óra) alapján is modernnek nevezhető, pedig amikor létrehozták, még a 40-42 óra volt az általános elterjedt.

A számlapnál kimondottan jól jön a márka minimalizmusra való törekvése. A három indexen kívül semmit sem zavarja tekintetünket abban, hogy elmélyedjünk a jáde részleteiben. Mivel természetes anyagról van szó, ezért ténylegesen mindegyik darab egyedi, még ha egy meglehetősen vékony lemezt is látunk. Történetesen annyira vékony, hogy áttetsző, így a megfelelő stabilitás biztosítása mellett emiatt is szükség van egy rézlemezre, amelyre felfektették.

Értelemszerűn nem egy olcsó darab, ahogy egyébként a márka órái úgy általában sem azok. A vételár 109000 frank, ami önmagában tetemes összeg, ám az összevethető modellekhez képest kifejezetten versenyképes. Ennek ellenére is a 100 darabos limitáció egy ilyen modell esetében talán egy kicsit bátornak számít.

H. Moser & Cie