Sinn U50 Hydro

A Sinn U50 Hydro modell és változatainak megjelenésével gyakorlatilag teljessé vált a felhozatal a német márka legkisebb búváróráinál is.

Bár a frankfurti székhelyű márka számos egyéb kollekcióval is rendelkezik, mégis a búváróráik voltak azok, amelyekkel az lemúlt évtizedekben öregbítette hírnevét. Nagyon sok búvárórája ugyanabból az acélötvözetből készül, mint korunk német tengeralattjárói, mégsem ez, hanem inkább a dizájn az, ami igazán népszerűvé tette ezeket az órákat. A funkcionalitást kompromisszumok nélkül előtérbe való helyezése pedig meglepően jól adta vissza azt, amit sokan a német mentalitásról gondolnak.

Ugyanakkor egyvalamivel nem tudtak megbirkózni ezek a modellek: a kisebb átmérők növekvő népszerűségével. Ezt volt hivatott orvosolni az U50 kollekció, ami a jellemzően 44 milliméter körüli átmérőket 41 milliméterre csökkentette. A bevezetés időzítése kívülálló okok miatt (világjárvány) nem volt éppen sikeres, ám ennek ellenére is hamar népszerűvé vált a kisebb Sinn-búvár.

“Alapcsomag”

Alapvetően a szokásos „csomagot” kapjuk. A német haditengerészet tengeralattjáróinál használt acélötvözetből készült tokot, amelynek felületét a Sinn saját eljárásával keményítette, búvárlünettát, és monokróm színvilágot egy kis pirossal feldobva.

Sinn U50 Hydro - 5000 méter, és mégis lapos
Sinn U50 Hydro – 5000 méter, és mégis lapos

Ugyanakkor a szabványban előírt nyomásállóságot sokszorosan túlteljesíti az óra, hiszen 500 bar nyomásig, azaz 5000 méterig vízálló. Mindezt úgy, hogy közben a tok magassága egészen baráti marad, csupán 11,8 milliméter vastag. Összehasonlításképpen egy átlagos, hárommutatós óra nem sokkal laposabb ennél, míg egy „mezei” búváróra jellemzően egy-két milliméterrel még vastagabb is.

Sinn U50 Hydro - tükröződésnek esélye sincs
Sinn U50 Hydro – tükröződésnek esélye sincs

Összenyomhatatlan

Persze csodák nincsenek, hacsak a Hydro technológiát nem tekintjük annak. Az óra belsőjét ugyanis olajjal telítették, így a tok gyakorlatilag nem nyomható össze, illetve a számlapot tükröződések sem zavarják. Egyenes következménye ennek, hogy a szerkezet kizárólag kvarc lehet, jelen esetben a svájci Ronda 715 Li. Műszaki megoldásként persze érdekes ez, gyakorlati haszna azonban aligha van, hiszen nem hogy 5000, de még 1000 méter mélyre sem tudunk merülni, szabadidős búvárkodás pedig jellemzően néhány 10 méter jelent.

Ne legyenek kétségeink, a „Hydrós” U50 nem lesz a legnépszerűbb modell a kollekcióban. Listaára 2150 (bőrszíj), 2360 (szilikonszíj) vagy 2375 euró (csat), azaz közel azonos, mint a mechanikus szerkezettel szerelt változatoké.

Sinn