Zenith Chronomaster Original Triple Calendar

Végül is jobb később, mint soha, gondolhatnánk a Zenith Chronomaster Original Triple Calendar bemutatása kapcsán.

Mint tudjuk, a Zenith gyakorlatilag egyet jelent az El Primero kaliberrel, amely 1969-ben mutatkozott be. Az egyik debütáló modell pedig az A386-os referenciaszámú kronográf volt, amelyet a retró trend jegyében néhány éve feltámasztottak. Nemcsak egy modell erejéig, hanem egész kollekciót építettek, amihez a legújabb, teljes dátumos változat is csatlakozik.

Szintén tudjuk, hogy az eredeti El Primero (3019-es kaliber) eleve úgy készült, hogy képes legyen kiszolgálni a teljes dátum megjelenítéséhez szükséges igényeket. Ugyanakkor Chronomasterbe csupán 25 prototípuspéldány erejéig építették be, azaz hivatalosan forgalomba nem került. Más szóval 55 évvel később kapjuk meg azt, amire elvileg egy évet sem kellett volna várni.

Zenith Chronomaster Original Triple Calendar - a zöld változatok csak butikban kaphatóak
Zenith Chronomaster Original Triple Calendar – a zöld változatok csak butikban kaphatóak

Azonos külső, több belül

Mindezt a Chronomaster Original modellekben megszokott csomagolásban, azaz rozsdamentes acélban és 38 milliméteres átmérőben. A teljes dátum komplikáció, azaz a dátum, a nap, a hónapok és a holdfázis kijelzése nem változtatott a szerkezet képességein. Továbbra is tizedmásodperces pontosságú, és ezt a központi mutató ki is jelzi ezt, amit hat másodperc alatt tesz meg egy fordulatot. Talán pont ez a felbontás (tizedmásodpercek) az, aminek még ténylegesen van értelme is. Az emberi reakció idő ugyanis legjobb esetben sem esik egy tizedmásodperc alá, a kettő körüli a jellemző érték.

A teljes dátum kijelzése látszólag nem nagyon változtatott a számlap megjelenésén, valójában azonban meglehetősen drasztikusnak nevezhető módosításokat kellet eszközölni. A Chronomaster segédszámlapjainak jellegzetes elrendezése szűnt meg ugyanis. Ezek eredetileg enyhén metszették egymás, itt azonban erre az ablakok miatt már nem volt lehetőség, amivel az óra jelentősen veszít eredetiségéből.

3610-es kaliber - szebb, mint az eredeti (3019)
3610-es kaliber – szebb, mint az eredeti (3019)

Persze ezt ellensúlyozza a teljes dátum, amely ugyan önmagában nem ritka komplikáció, kronográffal ötvözve azonban már az. Főleg, hogy emelt frekvenciás (10 Hz) a szerkezet, és ennek ellenére is elfogadható, 60 órás járástartalékkal rendelkezik. Az előnyökkel a Zenith-nél is tisztában voltak, ezért majdnem egy harmadával drágább a teljes dátumos Chronomaster, a „mezeihez” képest. Konkrétan 12900 frank szíjjal, illetve 13400 csattal.

Zenith