Chanel Monsieur Superleggera Intense Black

Bár divatcikkeiről ismerjük, az óraiparnak is egyre komolyabb szereplője a márka, amire jó példa a Chanel Monsieur Superleggera Intense Black.

A márka igazán a J12 kollekciójával dobott nagyot. Igaz, nem műszaki értelemben, hiszen a szerkezetek alapkalibere voltak. Ugyanakkor a kerámiából készült tok és csat 1999-ben teljesen szokatlan volt, és azonnal feltette a márkát a térképre. Mindezt úgy, hogy órákkal csak 1987 óta foglalkozik a márka. Azóta is jelentős erőforrásokat fordítanak az óradivízióra, így hiteles szereplőként a márka megkérdőjelezhetetlen. Így az olyan ugró órás, retrográd percmutatós darabok, mint a Monsieur Superleggera szinte csak ujjgyakorlatnak számít.

Bár ezt a fajta komplikációt elsősorban a Chronoswisshez szokás kötni, azért bőven van keresnivalója más márkáknál is. Főleg, hogy a Chanel arculata alaposan különbözik az egykori német, ma már svájci márkáétól. Az idei újdonságuk tulajdonképpen a 2021-es modell részbeni újjáértelmezése, amelynek létrehozását elsősorban pénzügyi szempontok motiválhattak. Emellett szól a 2021-es darab sikere, a minimális változtatások és a limitált példányszám.

Az apró módosítások egyike a fekete, pontosabban feketébb színvilág. A 42 milliméteres tok esetében ez fekete kerámia bevonatot jelent, illetve a számlapról szinte teljesen elűzték a színeket. Egyedül a Superleggera (szuper könnyű olaszul) felirat, illetve az ugróóra ablaka alatti marker kerete sárga. A számlapon ugyan hagyományos Clous de Paris díszítést találunk, ám a színvilágnak, illetve a kijelzések elrendezésének köszönhetően mégis inkább a motorsport asszociálunk. Ezt erősíti egyébként a szövetszíj is, amely szokatlan módon pillangózárat kapott.Chanel Monsieur Superleggera Intense Black soldat

Jól sikerült számlap

A számlap egyébként más szempontból is figyelemre méltó. Először is a retrográd percmutató meglehetősen hosszú íven, közel a 300 fokhoz jár. Retrográd kijelzéseknél az ilyen magas érték kifejezetten ritkaságnak számít. Szintén ennek tekinthető a kismásodperc elhelyezése, amely csak kicsivel van a számlap központjának közepe alatt. Alul, nagy dátumablakokat is megszégyenítő méretben kapott helyet az ugróóra tárcsája, aminek köszönhetően egészen könnyű leolvasni a pontos időt.Chanel Monsieur Superleggera Intense Black back

Az ilyen szokatlan elrendezéshez persze alaposan át kell alakítani egy alapkalibert, vagy teljesen újat tervezni. A szerkezet a Calibre 1 névre hallgat, és ebből is látszik, hogy az utóbbi utat választották. Szigorúan véve a Chanelnek ugyan nincs saját szerkezetgyártási kapacitása, ám számos háttéripari szereplő tulajdonosa, vagy van részesedése benne, így például a Kenissiben is (20%). Ennek is köszönhető, hogy a szerkezet teljes egészében integrált, azaz nem egy meglévőre építettek modult az ugró komplikációnak. A tiszta lappal való kezdése további előnye, hogy a szerkezet járástartaléka is magas lehet (72), annak ellenére, hogy egy meglehetősen nagy tárcsát kell napjában huszonnégyszer mozgatni. Van azonban hiba is: a szerkezet nem másodperc stoppos. Igazi különlegesség azonban, hogy a retrográd mutató hátra fele is állítható.

Bár a Monsieur de Chanel darabok jellemzően nemesfémből készültek, ez a darab kerámiabevonatos acél, ám mégis magas az ára: az 100 darab egyike 44650 frankba kerül.

Chanel