Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE

A (vadászrepülő) pilótafülkék jellegzetes műszereinek megjelenése ihlette Bell & Ross, lássuk be rég túl van e kezdeti skatulyán. Miközben ha ki is kacsint a “dobozból”, azaz a négyzetes tokdizájn öleléséből, alapvetően továbbra is érthető és valamennyire változatos választékossággal meséli el történeteit. Erre lehet példa most egy vörösre mázolt bronztokos búvár, amely 2021-ben mutatkozott be, Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE néven.

Bronz

A csapból is bronz folyik!

E régi-új, egy ideje már “örök slágernek” tűnő, az óragyártás által (is) használt matériáról sokat, sok helyen írtunk már. Érdekessége elsősorban esztétikai, illetve a gyönyört adó változatosság fokozásában ölt testet.

Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE Limited Edition. Referenciaszám: BR0392-D-R-BRSCA-1. Forrás: Bell & Ross
Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE Limited Edition. Referenciaszám: BR0392-D-R-BRSCA-1. Forrás: Bell & Ross

Gyakorlati előnye igazából csekély, bár a sós vízben történő sűrű merülés kevéssé, vagy csak alig-alig viseli meg a kezdetben aranybarna, majd sötétbe hajló, néha itt-ott zöldülő testét. Ez utóbbi színváltós jellemvonása, mely úgy mondjuk “patinát ad” az órának, akad akinek tetszik, s persze másoknak nem.

Tény, hogy egyedin öregszik, méghozzá viszonylag hamar, adott esetben hónapok alatt (viselés gyakorisága és jellegétől függően), s szereti zöldre festeni az ember kezét vagy ruháját, bár a megfelelő ékszertisztító eszközzel majd’ kezdeti állapotába is visszaállítható.

(Sőt, ha ilyesmi nincs kéznél, néhány perc 20%-os ecet fürdő is szépen elvégzi a “restaurálást”.)

Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE Limited Edition. Bőr szíjon. Referenciaszám: BR0392-D-R-BRSCA-1. Forrás: Bell & Ross

Vörös

A Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE a fenti, megosztó, ám mindenképp érdekes és sohasem unalmas anyaghasználatot párosítja az idei évben kissé “renitens”, vörös színű számlapi képpel.

Annak ellenére, hogy ez a megoldás sem kifejezetten unikum, mondhatjuk, hogy a Bell & Ross vörös bronzbúvár legnagyobb erénye az egyedibb megjelenés. Új állapotában, a rózsaarany hatású tok, remekül harmonizál a számlap, illetve a búvárlünetta színével.

Az összképhez passzol a méretes, aranyozott szélű, rengeteg lumineszcens festéket hordozó mutatók és indexek nyomatékos jelenléte, miközben a fura helyre odavetett, apró dátumablak, esetlenségével pezsdíti fel.

Adatok

A 42 milliméteres oldalakkal építkező négyzetes tok 300 méterig vízálló. Hátlapján az anyaghasználatra mutogató, mélytengeri búvársisak vésés. Hogy miért készült bronzból az efféle búvársisak “annak idején”, azt az első magyar órákról szóló PODCAST szakértőjétől tudhatjuk meg, választékos színességgel.

Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE Limited Edition. Gumis szíjon. Referenciaszám: BR0392-D-R-BRSCA-1. Forrás: Bell & Ross
Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE Limited Edition. Gumis szíjon. Referenciaszám: BR0392-D-R-BRSCA-1. Forrás: Bell & Ross

A vörös-bronz “kocka” búváróra lévén egyetlen irányba forgatható lünettával és csavarzáras felhúzókarral, bőr és elasztikus szíjjal is érkezik, 4.200 EUR, azaz másfél millió forintért, amíg a készlet tart, lévén korlátozott számban, mindössze 999 db kerül ki belőle a gyártó kezei közül.

Az óra közvetlenül a Bell & Ross hivatalos weboldalán is megrendelhető, s ahogy az manapság már lenni szokott, a mondhatni barátságos ár egyik fő megalapozójaként, a bronztokban Calibre BR-CAL.302 álnéven Sellita SW300 automata húzású mechanikus szerkezet lappang, a maga bitang 40 órás járástartalékával, és nem feltétlen a lehető legélesebb járáspontossággal.

Ezzel együtt lássuk be, a Bell & Ross BR 03-92 DIVER RED BRONZE sokkal inkább megjelenésével és egyedin ható stílusával adja el magát, s nem kifejezetten azoknak szól, akik valami bravúrosan kifinomult órásmesteri csúcstechnológiát keresnek.

Bell & Ross