CASIO G-Shock GM-2100 METAL

A CASIO nem viccel, a METAL pedig örök! Akkor is, ha a legújabb érdekességek csak részben “acélosak”, mégis várható a hangos tapsvihar. Mihelyst elérhetőek lesznek. És a jó hír, hogy erre Európában is jó esély ígérkezik! Így néz majd ki az új CASIO G-Shock GM-2100 METAL kollekció!

Heavy Metal

2018-ban nem kicsit szólt a tetőtől talpig fémbe öltöztetett, jubileumi G-Shock, nem is érdemtelenül. A “klasszikus” modellcsalád az elmúlt években újabb és örültebbnél örültebb megjelenésű, illetve árazású opciókkal bővült, ám a legfrissebb sláger már sokkal inkább az ú.n. CasiOAK széria húrjain “dübörög”!

CASIO G-Shock GM-2100 METAL. Referenciaszám: GM-2100-A1. Forrás: CASIO
CASIO G-Shock GM-2100 METAL. Referenciaszám: GM-2100-A1. Forrás: CASIO

CasiOAK

A fenti becenév újfent a rajongóktól ered, illetve a G-Shock széria, nyolcszögletű tok-kialakítással szerelt modelljei erősen visszhangozzák a legendás Audemars Piguet Royal Oak fizimiskáját. Ráadásul az ú.n. modderek, avagy átalakítók elkezdték belepakolni az efféle Casio G-Shock órák “magját” kifejezetten az AP Royal Oak óratokot és fém-szíjat replikáló “vázszerkezetekbe”, és meg is született a “vállalható” hamis-órák napjainkban leginkább elfogadott archetípusa.

A "modolt" (hamis tokba pakolt) CasiOAK. Forrás: Instagram
A “moddolt” (hamis tokba pakolt) CasiOAK. Forrás: Instagram

G-Shock

Ha hátrébb lépünk egyet, még mindig látni a CasiOAK fantázianévvel jelölhető modellek ihletforrását, ezzel azonban aligha lehet gondja bárkinek. Akinek nem inge (órája), úgyse veszi magára, a többiek viszont miért ne lelhetnék örömük egy alapvetően megfizethető, kvarc szabályozású kütyüben, ami mellesleg menő, pontos időt mutat, s megannyi egyéb funkcióval turbózza fel a kezünk.

GM-2100

Ezen a vonalon érkezik a legújabb gyorsvonat, szinte már hallani, ahogy befordul az ívben, hiszen a megjelenése (megjelenésük) 2021 augusztusában várható. Sajnálatos módon egyelőre csak az USA-ban és Japánban (Ázsiában), de a Casio Europe megerősítette:

a tengerentúli bemutatók után az öreg kontinensre is jut majd az acélos újdonságokból.

Fémbe zárva

A CasiOAK sorozat viselt már sok fajta, jellemzően műanyag gúnyát, de színes acélba most öltözik először, és a képeket elnézve, bizonyára minden, a témára fogékony olvasó az asztalra csapva kiáltja, hogy NEKEM EZ KELL!

Főleg, ha megtudja mennyibe is kerülnek majd (legalább is Amerikában és Ázsiában). Modellvariánstól függőn 200, illetve 220 amerikai dollár az ajánlott kiskereskedelmi ár (~60.000 Ft), ami aligha vészes. A külsőségek, illetve a 2018-as telibe acél G-Shock modellek történetét felelevenítve, szinte biztosak is lehetünk benne, hogy valamennyi példány már előrerendelésre elfogy azokból a szerencsés üzletekből, akik árulhatják, vagy ahová eljut, s bizonyos, hogy akár egy teljes, vagy adott esetben több év is eltelik, mire “csak úgy egyszerűen” bármikor meg tudjuk majd venni – rendelni, ha kedvet kapunk hozzá, különösen az európai kontinensen…

Adatok

Az efféle újdonságok esetében a legfontosabb a külső megjelenés. Jelen esetben tehát rozsdamentes acél (külső)tokba zárva érkezik a jól ismert és elpusztíthatatlan Casio G-Shock technika, számlapján mutatók és digitális jelek is zizegnek, acélszürke, kék, zöld és vörös színekre hangolva. A szürke, illetve a kék kiadás esetén ráadásul maga a tok is hasonló árnyalatú lesz, mint a számlap, illetve minden verzió esetén illeszkedő színű az elasztikus, szépen texturált felületű szíj.

CASIO G-Shock GM-2100 METAL. Referenciaszám: GM-2100-A3. Forrás: CASIO

A már emlegetett “fizikailag is létező” mutatók felelnek a pontos idő megjelenítéséért, míg digitális formában (is) mindenféle egyéb képességeket kínál a Casio: világidő (GMT), stopper, “kronográf”, ébresztés, világít is, 200 méterig vízálló, stb… Egyetlen hiányérzetünk talán a napelemes meghajtás okán lehet (a “beültetett” elem élettartama 3 év).

CASIO G-Shock GM-2100 METAL. Referenciaszám: GM-2100-A2. Forrás: CASIO

A tok “átmérő” 44,4 mm, de érkeznek majd kisebb, alig több, mint 40 mm-es kiadások is G-Shock GM-S2100 néven, leginkább a hölgyeknek szánva, legalább is a megjelenésük eléggé feminin, hogy a rózsaarany színű variációt már meg se említsük.

CASIO G-Shock GM-2100 METAL. Referenciaszám: GM-2100-A4. Forrás: CASIO
CASIO G-Shock GM-2100 METAL. Referenciaszám: GM-2100-A4. Forrás: CASIO

2022

Ma még az átlátszó (transzparens) tokkal és szíjjal érkező CasiOAK a legmenőbb Casio, de augusztus után mindez változhat. Jövő nyáron már szinte biztos, hogy mindenki színes fémtokos modellekben sütkérezhet a napon, ha a gyártó bír majd eleget a polcokra pakolni.

CASIO