Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic

Még egy példa arra, hogy a piros, illetve bordó számlap egyre népszerűbb. Íme a Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic.

A márkát elsősorban formabontó tokjairól és persze a kerámia óraiparban való meghonosításáról ismerjük. Utóbbi aligha lehet kétséges, még ha van is olyan márka, amely azért igyekszik túlharsogni ezt saját, kétségkívül figyelemre méltó eredményeivel. A formabontó dizájn azonban az elmúlt évtizedben háttérbe szorult, de azért nem tűnt el.

Ami szigorúan a formát illeti, úgy ez az év végi újdonság semmi újat nem hoz. Egy tipikus búvárórát kapunk, tipikus, 42 milliméteres átmérővel és az utóbbi egy-két évben igazán népszerűvé vált NATO szövetszíjjal. A tok anyaga azonban már érdekesebb. Ahogy a neve is elárulja, bronzból készült, de nem abból a bronzból, amit az emberiség évezredek óta ismer.

Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic - szinte biztos, hogy nem csak NATO-szíj illene hozzá
Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic – szinte biztos, hogy nem csak NATO-szíj illene hozzá

Új bronz

Az a bronz ugyanis réz, illetve ón vagy cink ötvözete. Aki bronz karórát keres, az rendszerint ilyet kap, és persze számolni kell a zöldes színű oxid réteg, magyarul rozsda, pátoszosabban fogalmazva, a patina megjelenésével. Nem véletlen, hogy a legtöbb bronz tokkal készült óra ehhez igyekszik igazodni zöld számlapjával, esetleg biztosra mennek, és fekete számlappal látják el.

Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic - ne feltétlenül búvár
Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic – ne feltétlenül búvár

Ahogy említettük, a Rado szeret (vagy legalábbis szeretett) különcködni, és mind a számlap, mind a szíj bordó színű. Legutoljára a 80-as években volt népszerű a bordó – ha nem is kifejezetten az óraiparban, de a luxus termékeknél igen is (természetesen a vasfüggöny szerencsésebb oldalán). A bordó és zöldes színűvé patinásodott bronz azonban meglehetősen furcsán nézne ki. A feladat adott volt: a bronz nem rozsdásodhat. Erre megoldás a réz alumíniummal való ötvözése, amin immár nem fog a rozsda (legalábbis az emberi szem számára nem látszik).

Bíbor

A számlap színe elsőre talán szokatlan egy búvárórától, de ezt a búvárórát aligha ténylegesen búvárkodásra szánták. Szabadidős időmérőnek, de akár irodában zakóhoz is tökéletesen megfelel. Ennek ellenére persze kapott búvárlünettát, nem is akármilyet. Ha a Rado a kerámia bajnoka, akkor nyilván kerámiabetétest, méghozzá a számlap színével megegyezőt. Ez pedig valóban nagy kihívás, ugyanis pont a piros árnyalatait kerámiából (cirkónium-dioxidból) előállítani az egyik legnagyobb kihívás. Szó szerint évtizedes kutatásra volt szüksége az anyagtudománynak ehhez.

Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic - szép részlet a dátumtárcsa számjegyeinek színegyezősége
Rado Captain Cook Bronze Burgundy Automatic – szép részlet a dátumtárcsa számjegyeinek színegyezősége

Ami a szerkezetet illet, úgy a Rado 763-as kaliber “fantázia névre” hallgató Powermatic szerkezetet kapjuk a megszokott 80 órás járástartalékkal. A bronz miatt többi 25 százalékkal többet kérnek az óráért, mint a rozsdamentes acélból készült változatokért. Kereken 2600 frank a listaára, amivel a fémcsatos változatoknál is drágább.

Rado