Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon

Lehetett számítani arra, hogy nem kell túl sokat várni egy komplikációs Skelet-One modellre. Nem aprózták el, a Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon egyből az egyik legbonyolultabbal kezd.

Bár manapság már a tourbillon nem számít igazi ritkaságnak, de még három évtizeddel ezelőtt is hihetetlen különlegességnek tartották. Ennek ellenére azért továbbra is nagy fegyvertényként kezelik, ha egy márka ilyen komplikációval jelentkezik.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon

Persze a Jaquet Droz-nál ez inkább csak a megszokott ügymenet, hiszen az haute horologerie képviselőjeként mondhatni természetes, hogy van ilyen modelljük. Ami azonban nem az, az az órájuk megjelenése. Immár egészen egyértelműen látszik, hogy búcsút intenek az eddigi megszokott, klasszikus külsőnek, és inkább a látványosabb, magamutogatósabb irányba mozdulnak el. Erről szól az indusztriális stílusban kivitelezett csontvázasítás, amelynél azért ügyeltek arra, hogy esztétikailag is mutatós legyen. Így például pusztán esztétikai szempontok miatt látunk jó néhány hidat, szerkezetileg azokra aligha van szükség.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon - az órák és percek, illetve a másodpercek helyet cserélnek a márka tourbillon modelljeinél
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon – az órák és percek, illetve a másodpercek helyet cserélnek a márka tourbillon modelljeinél

Másodjára

Valójában azonban mégsem ez a legnagyobb változás, még ha elsőre ez is tűnik fel. Csak másodjára vesszük észre, hogy a megszokottól eltérően nem a másodpercmutató került a nyolcas számjegyet formáló két segédszámlap közül az alsóba, hanem az óra- és percmutató. Ezzel pedig önmagával kerül ellentmondásba az óra, hiszen “Grande Seconde” -nak nevezi magát. Persze más kérdés, hogy a nyolcas fejébe költöztetett másodpercmutató még mindig jóval nagyobb, mint más órákon.

Már csak azért is szükség lehetett erre, mert így nem veszik el a tourbillon a még így is viszonylag nagy segédszámlapon. Egy ügyes trükkre ennek ellenére is szükség volt. A tourbillon ketrece a csontvázasított szerkezet hídjaival megegyező mintát kapott, amely percenként egyszer még pontosan párhuzamba is áll azokkal. Teszi mindezt hét napon keresztül. Valójában azonban aligha áll sokat a szerkezet, hiszen automata felhúzású. Ez a hármas kombináció (tourbillon, átlagot jelentősen meghaladó járástartalék, automata felhúzás) pedig már viszonylag ritkának számít.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon - hiába a rotor, nem takar semmit (szerencsére)
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One Tourbillon – hiába a rotor, nem takar semmit (szerencsére)

Oly annyira, hogy az árát csak kérésre közlik. Érdekesség azonban, hogy a márkától szokatlan módon a elkészítendő mennyiség nem limitált, holott legalább a fél kollekciójuk darabszámát korlátozzák. Kiindulva azonban abból, hogy a 41 milliméteres tok arany, illetve ismerve a 2016-os tourbillonjuk árát, legalább 90000 frankos árra számítsunk.

Jaquet Droz