Omega Aqua Terra Worldtimer titán

Az Omega Aqua Terra Worldtimer modellek közül a legritkábbat, a titán változatot volt szerencsénk kipróbálni, megtapogatni.

A márkát ismerők persze tudják, hogy a modell fenti megnevezése pontatlan, ám attól még könnyen beazonosítható, hogy melyik modellről is beszélünk. Teljes neve egyébként Omega Aqua Terra 150M Co-Axial Master Chronometer GMT Worldtimer 43 MM, amit egy szusszal kimondani sem könnyű. Érdekes egyébként megfigyelni, hogy a névből pont a tok anyagának neve hiányzik. Ez azért egy elég fontos tulajdonsága az órának, és az eggyel több szó a nevében már aligha osztott-szorzott volna. A tok anyagát csak az fekete öves Omega rajongók tudják kiolvasni a referenciaszámból (220.92.43.22.99.001), ahol a második egység (92) árulkodik erről.

Titán

A titánt talán senkinek nem kell bemutatni, 1980 óta van jelen Svájc óraiparában. Ugyanakkor az Omega mégsem az óraiparban általánosan elterjedt ötvözetet használta ehhez a modellhez. Azt ugyanis grade 5 néven ismerjük és valójában titánon kívül 6% alumíniumot és 4% vanádiumot is tartalmaz, így Ti 6Al-4V néven is emlegetik. Még érdekesebb, hogy az aktuálisan kapható Aqua Timer modell mindegyike ebből az ötvözetből (grade 5) készül, kivétel a világidős. Annak tokjának anyaga ugyanis a kereskedelmi forgalomban kapható „tiszta”, ötvözetlen titán (grade 2).

A fentieken kívül persze más különbség is van a titán két változata közt. Bár egyebek mellett mindkét ötvözetet használja az egészségügy, a kettő közül egyértelműen az ötvözött (grade 5) a keményebb, így például a repülőgépgyártásban csak azt használják. A ötvözetlen azonban jóval korrózióállóbb. Ettől függetlenül azonban ezek a tényezők valószínűleg nem játszottak szerepet az Omega döntésében, ahogy az sem, hogy az ötvözetlen olcsóbb és könnyebben megmunkálhatóbb. Viselési és esztétikai szempontok azonban annál inkább. Mindkét titán lényegesen könnyebb, mint a rozsdamentes acél, a világidős titán Aqua Terra pedig szíjjal együtt is csak 93 gramm. Összehasonlításképpen az acél kivitel egy harmaddal több (120 g), ha pedig csattal kérjük, akkor majdnem dupla annyi (160 g).

Omega Aqua Terra Worldtimer - inkább sportos, mint elegáns / Fotó: Venicz Áron
Omega Aqua Terra Worldtimer – inkább sportos, mint elegáns / Fotó: Venicz Áron

Szürke

A másik szempont a színárnyalat. Kedvező fényviszonyok között is alig észlelhető, hogy az ötvözetlen titán egy árnyalatnyival szürkébb. Persze ez aligha lesz döntő tényező a vásárlásnál, de azért mutatja a márkának a részletek iránt tanúsított figyelmét. Nem mellesleg az utóbbi idővel az Aqua Terra pont a szürkével jelzi, hogy nem tréfál. Elég csak egy pillantást vetni az Ultra Light változatokra. Bár nem egyszerű, de a titánt is lehet már polírozni, tehát minden további nélkül lehettek volna „hagyományos” megjelenésűek is azok a modellek.

Omega Aqua Terra Worldtimer - "lézer-relief" / Fotó: Venicz Áron
Omega Aqua Terra Worldtimer – “lézer-relief” / Fotó: Venicz Áron

Szemben az Ultra Light darabokkal a titán tokos, világidős modell mégsem annyira rideg. Ez elsősorban a számlapnak köszönhető, amely ugyan szürke, de arany színű árnyalta is elég jól tud érvényesülni. Ez a szín még hangsúlyosabban jelenik meg a számlap központi részén látható reliefszerűségen, amely bolygónkat az Északi-sark fölül szemlélve ábrázolja. Érdemesebb közelebbről is szemügyre venni, hiszen valóban szép munkáról van szó, még ha nem is emberi kéz készítette. Lézeres abláció az eljárás neve, és a kívánt mélységig tünteti (párologtatja) el az anyagot, így hozva létre a reliefet. Így születtek a számlap szélén lévő városnevek és az indexek is. Másik nagy előnye a szürke-arany árnyalatú felületeknek, hogy megszüntetik a monokróm külsőt. Minden más ugyanis fehér és fekete/szürke, így ez a modell a többségnek valószínűleg szerethetőbb, mint a nagyon szürke Ultra Light változatok.

Saját számlap

Még egy lényeges különbséget kell megemlíteni a számlappal kapcsolatban: az acél változatokhoz képest letisztultabb a megjelenése. Egy titán tokos változat megjelenéséhez nem szokás külön számlapot is készíteni, itt azonban ez történt. Míg az acél kiviteleknél hosszúsági körökre emlékeztető vonalak szabdalják végig a számlapot, itt ezek hiányoznak. Egy világidős karóra számlapja a városok nevei miatt amúgy is sok információt hordoz, így minden, ami segít csökkenteni a számlap zsúfoltságán, előnyére válik az órának. Az már tényleg csak a hab a tortán, hogy a térképvetületet körbefogó 24 órás skálázású tárcsát üveggel fedték, így az optikailag szintbe került a számlap többi részével.

Omega Aqua Terra Worldtimer - nincsenek hosszúsági körök, sokkal áttekinthetőbb / Fotó: Venicz Áron
Omega Aqua Terra Worldtimer – nincsenek hosszúsági körök, sokkal áttekinthetőbb / Fotó: Venicz Áron

Az Aqua Terra kollekcióról szokás azt állítani, hogy ha valaki egyetlen, a lehető legtöbb élethelyzetben helytálló órára vágyik, akkor abban érdemes körülnézni. Ennek ellenére meg lehet kockáztatni, hogy a világidős kivitel szinte biztosan nem lesz az a bizonyos egyetlen karóra. Itt már „fertőzöttnek”, azaz az órák iránt minimum érdeklődőnek kell lennie az illetőnek. Ezt erősíti az anyag választás és persze a komplikáció is. Elvégre olyan nagy szükség aligha van arra, hogy egyszerre leolvashassunk 24 zóna idejét. Aki sokat és nagy távolságokra utazik, vagy a világ számos pontján van ilyen-olyan érdekeltsége, annak valóban hasznos lehet, de azért erre a rétegre alapozni egy komplikációt elég merész lenne. Főleg, hogy egy meglepően széles körben elterjedt komplikációról beszélünk. Talán sokkal inkább az az érzet játszik szerepet, hogy a csuklónkon gyakorolhatunk ellenőrzést a világ ideje felett.

Omega Aqua Terra Worldtimer - ismert kép hátulról / Fotó: Venicz Áron
Omega Aqua Terra Worldtimer – ismert kép hátulról / Fotó: Venicz Áron

Mindebben az Omega 8938-as kalibere van segítségünkre, amely gyökereit egészen 2007-ig, a 8500-as kaliberig vezetheti vissza. A 8900-as család tagjaként nyilván a 8938-as is METAS minősítéssel rendelkezik, ami 2015-ös megjelenése óta már alap a márkánál. Ugyanez mondható el a szerkezet díszítéséről is, elvégre a spirál irányú csíkozás is szinte már a márka védjegyének tekinthető, míg a koaxiális gátszerkezet kétségkívül az. A koronán kívül másra nincs is szükség mindegyik funkció állításához, bár ez ilyen komplikációknál mondhatni alap.

Omega Aqua Terra Worldtimer - a tokközép miatt laposabbnak tűnik / Fotó: Venicz Áron
Omega Aqua Terra Worldtimer – a tokközép miatt laposabbnak tűnik / Fotó: Venicz Áron

Viselet

Ahogy az óra nevéből is kivehető, a tok 43 milliméter átmérőjű, azaz nem a Shades alkollekcióból megismert tokformával van dolgunk. Kérdés, hogy milyen viselni. Értelemszerűen súlyt nem igazán érzünk a csuklón, hiszen ahogy már említettük, még a 100 grammot sem éri szíjjal együtt sem. Ez az óra tehát nem annak való, aki szereti, ha valami „húzza” a csuklóját, de úgy a titán általában sem. A hátlap üvegbetétes, azaz meglehetősen nagy, sík felület áll rendelkezésre ahhoz, hogy az óra szépen felfeküdjön a csuklóra, és mivel alapvetően könnyű is, nem fog ide-oda csúszkálni a csuklón. Egy átlagos méretű csukló alsó határához tartozó, 17 cm átmérőjűn is szépen felfekszik, kényelmesen hordható. Ugyanakkor a 14,1 milliméteres vastagság már megköveteli, hogy viszonylag bőre hagyjuk az ingujjunkat, amennyiben az alatt szeretnénk viselni.

Omega Aqua Terra Worldtimer - átlagosnak tekinthető, 17 cm átmérőjű csuklón / Fotó: Venicz Áron
Omega Aqua Terra Worldtimer – átlagosnak tekinthető, 17 cm átmérőjű csuklón / Fotó: Venicz Áron

A titán változat abból a szempontból is kilóg a sorból, hogy sportosabb, mint a piacon található számos más versenytársé, illetve hogy közelebb áll az első világidős Aqua Terrához. A limitált, platina tokos modell 2017-ben mutatkozott be, és viszonylag gyorsan elfogyott. A titán ugyan nem limitált, de rozsdamentes kivitelek képi világától kicsit eltér, különlegesebbnek számít. Emiatt érdemes lehet rászánni a felárat.

Omega Boutique

[ape-gallery 13159]