Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture

Alapításának 35. évfordulója alkalmából egy világórával ünnepli a márka, a Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture modellel.

Maga az óra természetesen pontosan azt nyújtja, amit a fiatal genfi márkától az évtizedek során megszokhattunk. Bár alapvetően klasszikus megjelenésű, de kedvezően árazott svájci karórák készítésével kezdték, mára ez az árazás már inkább a középkategória alsó szegmenseibe kúszott föl. Ennek ellenére a mai napig mondhatni kivétel nélkül megmaradt a klasszikus, elegáns megjelenés. Olyannyira igaz ez, hogy sportórák piacra dobásához külön márkát, az Alpinát támasztották föl. Az egyedüli kivételt jelenleg a Highlife kollekció jelenti, amely letagadhatatlanul a luxussportórák trendjét lovagolja meg. Amiért ez a kollekció a Frédérique Constanthoz és nem az Alpinához került, megtalálható a műfaj nevében (luxus). Előbbi ugyanis egyértelműen az utóbbi fölé pozicionált.

Szintén könnyű értelmezni, hogy miért is pont világórával ülik meg az ünnepet. Bár tehették volna sokkal „komolyabb” komplikációval is, egyedül ez a komplikáció fejezi ki a legjobban elért eredményüket. Mindössze ennyi évre volt szükség ahhoz, hogy világszerte jelen legyenek. Valójában azonban inkább az a tény figyelemre méltó, hogy számos manufaktúra kaliberük van, köztük öröknaptár, kronográf és tourbillon is. Az is igaz persze, hogy főleg az alapszerkezetek nem sokban különböznek az ETA jól ismert alapkalibereitől. Ugyanakkor a Monolithic modelljeik valódi elismerést érdemelnek.

Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture - ritka a barna
Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture – ritka a barna

Évfordulóra

Mit is kapunk az évfordulós modellek esetében. Először is limitációt 35 példány erejéig a színarany változat esetében, míg az acélra természetesen nem vonatkozik ilyen korlátozás. A tok jellegzetesen retrós alakját talán már mindenkinek ismerős, átmérője 41 milliméter. Ugyan 1 milliméterrel kisebb, mint a márka legelső világórájáé volt 11 évvel ezelőtt, de a tok alakja miatt mégiscsak nagyobbnak tűnik.

A szerkezet azonban magától értetődően maradt. Ugyan az FC-718 megjelölést viseli, paraméterei elárulják, hogy felépítése az ETA 2824-en alapszik. Ugyanakkor azt azért el kell ismerni, hogy nagyon alaposan átszabták, és valóban megérdemli, hogy saját nevet viseljen. Ugyanakkor a 2824-es talán legnagyobb hiányosságát azóta sem orvosolták, az pedig a 38 órás járástartalék. Míg egy évtizeddel ezelőtt ezzel az égvilágon senkinek nem volt baja, mára azonban már elvárás az ennél lényegesen, akár kétszer nagyobb „kitartás”.

Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture - gyorscserés a szíj és a csat is
Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture – gyorscserés a szíj és a csat is

Lényegesen könnyebb volt a számlap módosítása, aminek persze szükségszerűen megmaradt az elrendezése. A márka manufaktúra kalibereinél ez azt is jelenti, hogy a dátumot mutatóval, a számlap alsó felén lévő segédszámlapon jelzik ki. Különlegesség azonban, hogy az acél modell esetében a (csokoládé) barna szín mellett döntöttek. Ennek a színnek a 2010-es évek elején volt egy rövid felfutása, mára kifejezetten ritkának számít.

Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture - ritka a barna
Frédérique Constant Highlife Worldtimer Manufacture – ritka a barna

Színben ehhez igazították a bőrszíjat is, ám felár nélkül jár a csat is az acél változathoz. Az aranynál két kék, egy aligátorbőr- és egy kaucsukszíjjal kell beérnünk. Ár tekintetében persze az arany lényegesen drágább, 25995 eurót kérnek érte, ám az acél modell esetében is fogott azért a ceruza. Azért 4295 eurót kérnek, ami 1300 euróval magasabb összeg, mint amennyiért a márka első világóráját 2012-ben kínálták.

Frédérique Constant