Solar Aqua Deep Bay Bronze

Látszólag egy tipikus mikromárka terméke a Solar Aqua Deep Bay Bronze, de kicsit mélyebbre ásva rájövünk, hogy rafináltak ezek az olaszok.

Adódik is egyből a kérdés, hogy miért olaszok, ha a számlapon ott virít a „Swiss Made” felirat? A magyarázat rendkívül egyszerű: a márkát az olasz U-Boat karolta fel és lehelt bele új életet. Ráció igenis van benne. Jóformán ugyanazt az utat követik, mint amit Frédérique Constant is végigjárt az Alpinával, illetve az Ateliers deMonacóval.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy egy teljesen új vásárlói kört szeretnének megszólítani anélkül, hogy azzal a meglévő márkájuk arculatát kikezdenék. A Frédérique Constant esetében a klasszikus svájci óra külsőt nem akarták feláldozni annak érdekében, hogy sportórákkal is bővíthessék a választékot – ez lett az Alpina feladata. Az U-Boat esetében pedig a nagyon jellegzetes, olaszos formavilágot akarták megőrizni, ami nyilván egy szűkebb réteget tud csak megszólítani. Az általánosabb, ha úgy tetszik közízlést kiszolgáló külsővel rendelkező kollekció bevezetése a Solar Aqua feladata.

Miért pont ez?

A számos elfeledett márka közül azonban nem biztos, hogy a legjobbat sikerült kiválasztani. Napjainkban karórák esetében a „Solar” megnevezés szinte egyet jelent a fény táplálta (kvarc) szerkezetekkel, a Solar Aqua azonban (egyelőre) automata kaliberekkel készül. Másrészt maga a márkanév múltja is kicsit zavaros. Eredetileg ugyanis egy kanadai áruházlánc (Eaton’s) márkája volt, ami egyrészt 1997-ben csődbe ment, sőt, 2018-ban az utódja is erre a sorsa jutott. Amiért a Solar Aqua név mégis értéket képvisel, az az egykori kapcsolata Svájc legértékesebb óramárkájával. Igen, a koronással (Rolex). Az Eaton’s megbízására a Rolex gyártott nekik Solar Aqua márkanév alatt órákat (nem mindig Rolex szerkezettel). Ez azonban inkább az észak-amerikai kontinens ismert csak.

Pont ez a búváróra jelzi azonban, hogy igenis erre is akarnak építeni. A 45 milliméteres bronztok oldalán található koordináták ugyanis Baffin-öböl közepét jelölik, ami Grönland és Kanada között fekszik. A 213,6 bar (2136 méter) nyomásállóság pedig az öböl legmélyebb pontjára utal. Bár valószínűleg egyik darabnak sem lesz rá szüksége, a tok héliumszelepet is kapott.

Csak úgy mellesleg jegyezzük meg, a búváróra neve erősen rímel a koronás márka kistestvérének legsikeresebb kollekciójára, a Black Bayre. Persze a fentiek miatt ez jogilag feltehetőleg tökéletesen vitatható, de a tényen nem változtat.

Solar Aqua Deep Bay Bronze - tipikusan nem ingujj alá való
Solar Aqua Deep Bay Bronze – tipikusan nem ingujj alá való

A csomag

Mit is kapunk még a 45 milliméteres bronztokon kívül? Először is meglehetősen általános külsőt, amin azonban ne kritizáljunk, hiszen eleve ez a márka létének értelme. Ugyanakkor egy kis egyediséget sikerült becsempészni. A manapság oly divatos színátmenetes számlap nem belülről kifele haladva sötétedik, hanem fentről lefele. Szép utalás ez a merülésre, amely során szintén így lesz szürkébb a környezet, ahogy egyre mélyebbre merülünk. Kapunk még egy nagyítót is a dátumablak fölé, ami segít elrejteni, hogy mennyire is középfele húz a dátumablak. Ez a kisebb hiba számos U-Boat modellnél is felfedezhető, és nyilván a szerkezetre vezethető vissza.

Solar Aqua Deep Bay Bronze - a hátlap nem bronz, nem zöldül be a csuklónk
Solar Aqua Deep Bay Bronze – a hátlap nem bronz, nem zöldül be a csuklónk

Itt pedig egy újabb érdekességgel találkozunk. Ugyan nem titkolják, hogy nem saját kaliberrel van dolgunk, bátran megnevezik, hogy Peseux P224-es van a számlap alatt. (A Cuervo y Sobrinos például CYS 5104 kalibernek hívja.) A Peseux 1985 óta a Swatch-csoporthoz (ETA-hoz) tartozik, a P224-es pedig nem az azt megelőző időszakból származó (ha úgy tetszik, történelmi) kaliber. Jó eséllyel egy 2824-esről van, amit jó eséllyel csupán átneveztek, esetleg minimális változtatásokat hajtottak végre rajta. Előnye nyilván, hogy igen könnyen és viszonylag olcsón szervizeltethető, hátránya az ismert alacsony járástartalék.

Solar Aqua Deep Bay Bronze - kedvelt színek
Solar Aqua Deep Bay Bronze – kedvelt színek

Marad csupán a kérdés, hogy mennyit kérnek ezért az időmérőért. Egyelőre nem kommunikálják, viszont a korábbi acélmodellek listaára 1500 euró körül alakult. A bronzért biztosan ennél többet kérnek majd. Jó hír, hogy a listaárnál jó eséllyel olcsóbban juthatunk majd hozzá, és kapunk egy jól megépített (már csak a nyomásállóság miatt), kerámialünettás, könnyen szervizelhető bronztokos búvárórát, amely a kialakuló patina miatt egyedivé is válik az idő múlásával.

Solar Aqua