Nivada Antarctic 35mm

Lehet, hogy még csak most indul be igazán a retró? A Nivada Antarctic 35mm legalábbis ezt jelzi.

Mint tudjuk, a retró a 2010-es évek legelején kezdett kibontakozni az órák világában, és azóta is igen nagy népszerűségnek örvend. Ehhez kapcsolódik a csökkenő átmérők trendje is, amire a retró csak ráerősít. Mindez beérni látszik a Nivada Grenchen legújabb modelljében, amelynek átmérője 35 milliméter. Nem, nem nőknek szánják, hanem férfiak csuklójára.

Nivada Antarctic 35mm - ma még talán szokatlan ez a látvány
Nivada Antarctic 35mm – ma még talán szokatlan ez a látvány

Bár a márkának múltja jelentős, oly sok svájci társához hasonlóan itt is a kvarcválság szólt közbe. Lényegesen kevesebb azon márkák száma, amelyeket feltámasztottak, és nagyon kevés van, amelyek értő vezetők irányítása alatt tehetik meg másodszorra első éveiket. A Nivada elsősorban az 1950-es és 1960-as években élte aranykorát, ebből a korszakból származik Antarctic is. Ha már a világ legmagasabb pontjára nem ők jutottak el elsőként, és a vízalatti világ korai felfedezéséből is lemaradtak, az Antarktiszon még is bizonyítani tudtak.

Méghozzá egy olyan órával, amit ma garantáltan elegáns öltözékhez viselnénk. Az 1950-es évek első felében ugyanis egy ilyen „egyszerű” időmérő is megfelelt erre a célra, nem kellett „célszerszámot” a csuklóra csatolni.

A minta közel majdnem 80 évvel ezelőttről
A minta közel majdnem 80 évvel ezelőttről

Régi az új

Az idei kivitel gyakorlatilag változatlan formában jelenik meg. Marad az átmérő (35 mm), a számlap az art déco jellegű számjegyekkel, de még a szerkezet is korabelinek tűnik. A Landeron 21-es kaliberét hosszú ideje nem gyártják már: Egykori elterjedtségéről árulkodik ugyanakkor, hogy még mindig találni belőle „raklapszámra”. A szerkezetnek köszönhető, hogy az óra mindössze 10,1 milliméter magas úgy, hogy zafírüvege az egykori plexiüvegek dobozos formáját idézi. Más szóval az üveg önmagában viszonylag magas. A korabeli kaliber hátulütője persze az alacsony járástartalék, ami mindössze 36 óra, így naponta fel kell húzni. Mivel nincs dátum, ezért a felhúzás elmulasztása esetén leálló szerkezetet viszonylag gyorsan be lehet állítani.Nivada Antarctic 35 mm

Az órára egyelőre csak elővételben lehet szert tenni 850 euróért, ám azt is csupán november 23-tól. Kiszállítás 2024 márciusával indul. Addig is lehet gondolkodni rajta. Már csak azért is, mert a márka feltámasztását egy olyan személy vitte végbe, aki egyrészt a semmiből már épített egy mikromárkát és sikeresen el is adta. Innen a tőke a Nivada Grenchenhez. Másrészt néhány más márka újjáélesztése is úgy tűnik, sikerült neki (pl. Excelsior Park). Harmadrészt pedig mentora Jean-Frédéric Dufour volt, aki a Zenith-et tette rendbe az előző vezérigazgató, Nataf baklövéseit követően. Dufour akkori teljesítménye pedig annyira meggyőző volt, hogy a Rolex vezérigazgatói posztot ajánlott neki.

Nivada Grenchen