Omega Seamaster Aqua Terra Shades

Több mint egyértelmű, hogy a színes számlapoknak az Omega Seamaster Aqua Terra Shades kollekció modelljein van a helyük.

Ennek okát viszonylag könnyű megnevezni. Az Aqua Terra a márka legsokoldalúbb kollekciójának nevezhető. Mindezt alapvetően két személynek köszönheti. Az egyiket mindenki ismeri, míg a másikról a rutinosabb olvasók már minimum sejtik, hogy ki lehet. Az előző személy James Bond, aki a SPECTRE és a Nincs idő meghalni filmekben viselt Aqua Terrát. Azt a konkrét órát egyébként 120000 fontért árverezték el, majdnem hétszer annyiért, mint a becsült leütési ára, és huszonötször annyiért, mint az óra listaára.

A másik személy neve Jean-Claude Biver. Ő volt az, aki a Bond kezére Omegát adott (Seamaster Diver 300 M), és az Aqua Terra születéséhez is volt némi köze. Manapság már nem az Omegánál töltött idejéről ismerjük, de érdemei tagadhatatlanok.

Egyet mindenhova

Az Aqua Terra sokoldalúságát mondhatni már nevében is hordozza. Egyaránt otthon érzi magát vízben, vízen és a földön is. Ha pedig a helyzet megköveteli, akár öltönyhöz is bátran lehet viselni. Ha ennyire sok élethelyzetben helytállni képes modellel jelentkezik egy márka, akkor egész biztosan kijelenthető, hogy a lehető legszélesebb vásárlóközönséget igyekszenek megszólítani. Az pedig általában azon emberek halmaza, amelyek egy, azaz egy darab, de jó és szinte mindenhova viselhető karórára vágynak.

Hogy miért nem például a De Ville vagy a Constellation kollekció lett „sportosítva”, és miért a sportos Seamastert szelídítették meg egy egész keveset, az mondhatni pont magáért beszél. Egyszerűbb ugyanis egy eleve vizes közegbe szánt sportórán „faragni”, a 150 méteres vízállóság pedig általános célra valóban bőven elegendő. (A búvár órák ISO szabványában is csak 100 métert követelnek meg.)

Elegánsabb is, nem csak színesebb

Omega Seamaster Aqua Terra Shades - 34 milliméteres modellek
Omega Seamaster Aqua Terra Shades – 34 milliméteres modellek

Az új Aqua Terra Shades kollekció bár megtartja az elődök funkcionalitását, de külsejét tekintve egy lépést tesz az elegáns megjelenésű órák irányába. Erről is szól például az átmérő csökkentése. Az elődmodellek 41 milliméteres tokkal készültek, itt most 38 milliméterre csökkentették. Persze a korábbi modellek is az Auqa Terra kollekció részesei maradnak, így a kérdés úgy hangzik, hogy szín vagy átmérő.

Omega Seamaster Aqua Terra Shades - 38 milliméteres modellek
Omega Seamaster Aqua Terra Shades – 38 milliméteres modellek

Persze nem csupán színvilágában tér el a Shades alkollekció a társaitól. A jól ismert vízszintes mintázat is eltűnt, helyette sugárcsiszolt felületet kapunk. Ezen ugyanis sokkal jobban érvényesülhetnek a színek. Mely színekről is van szó? A hölgyeknek készült 34 milliméteres daraboknál Sea Blue (tengerkék), Lagoon Green (lagúna zöld), Sandstone (homokkő), Shell Pink (kagyló(belső) rózsaszínje) és Lavender (levendula). A 38 milliméteres modelleknél Atlantic Blue (atlanti kék), Bay Green (öböl zöld), Sandstone (homokkő), Saffron (sáfrány) és Terracotta (terrakotta).

A színek bizonyos szempontból nem is olyan fontosak, mint a nevük. Utóbbiakkal érzelmeket is próbálnak kiváltani, amihez aztán sokkal könnyebb kapcsolódni. A női modellek esetében mindenféleképpen érdemes elismerni az Omega bátorságát. Teljesen eltávolodtak a női karórák unalomig ismételt receptjének három összetevőjétől: gyöngyház számlap, kövek és kvarc szerkezet. Még az arany modell esetében is majdnem igaz ez, ott ugyanis csak a gyémántok szerepelnek a trióból. Ezt azonban nézzük el nekik, hiszen egy aranycsatos aranyórával aligha fog valaki kirándulni. Itt valóban igaz, hogy a színek magukért beszélnek.

Belül minden maradt

Ahogy említettük, műszaki szempontból nagy változás nem történt. Kronométer pontosságú, METAS hitelesítésnek megfelelő kalibert kapunk (8800-as kaliber) mind a két méretváltozatnál. A járástartalék 55 óra, és öt év nemzetközi garancia is jár. Új azonban a csat. Minden további nélkül használhatták volna az Aqua Terra meglévő csatját, ám ehelyett inkább újat alkottak. Finomabb, kerekebb a szemek formája, jobban illeszkedik az elegánsabb megjelenéshez.

Hogy a végére hagyjuk az örök vitatémát: kell-e dátum? Nyilván jobban érvényesülne a számlap színe, ha nem törné meg semmi, de mivel hétköznapokra szánt időmérőről beszélünk, ezért van keresnivalója az órán. Bár nem szólnak róla a hírek, de elképzelhető, hogy a jövőben lesz dátumablak nélküli kivitel is.

Mint minden, a szokásos feketétől és fehértől vagy ezüsttől eltérő színnel készült számlap esetében itt is igaz, hogy látni kell. Főleg, ha ennyire nem szokványos színekkel jelentkezik egy márka. Más szóval elengedhetetlen, vagy legalábbis nagyon tanácsos személyesen szemrevételezni a kiszemelt darabot.

Omega Boutique