Omega Speedmaster ‘57

Elérkezett újra a pillanat, amikor a történelmi modellek újbóli kiadási megkapják újra-újrakiadásaikat: Íme az Omega Speedmaster ‘57 2022-es változata.

A képzavaron túl viszont csak jó hírek érkeznek: az eltelt 9 év alatt az óra még kifinomultabb lett. Merőben új szerkezettel és előnyösebb arányokkal büszkélkedhet a mostantól elérhető változat mindenki örömére, aki vintage-ihletésű, de ízig-vérig modern Speedmastert szeretne magának. Lássuk ezeket az újításait és megannyi további különleges részletét!

A Speedmaster hazai és nemzetközi kedvelői jól tudják: minden Speedmaster megítélésénél különösen nagy jelentőségű a szerkezet felhúzásának módja, a tok átmérője, az elülső és hátulsó burkolatok anyaga, valamint a mutatók stílusa. Ez a legújabb, harmadik generáció az, amellyel a Speedmaster ‘57 azzá az órává érik, amelynek – talán nem túlzás azt mondani – a legelejétől kezdve sokak szerint lennie kellett volna: az 1957-es Speedmaster előtti, tökéletesre modernizált tisztelgésnek.

Hibajavítás

A 2013-as modell sokak meglepetésére úgynevezett „alpha”-mutatókkal került forgalomba, amiket leginkább háromszöges, elvékonyodó mutatókként lehetne jellemezni. Ez egy faux pas, hiszen az eredeti-eredeti Speedmaster meghatározó elemeinek egyike volt a „broad arrow”, azaz a széles nyílfejű mutató. Ezt korrigálta a cég 2015-ben, de ekkor még megtartva a 9300-as, egyébként roppant megkapó, automata felhúzású kronográfszerkezetet.

Ahogy 2013 óta mindig, úgy továbbra is megmarad a két segédszámlapos kiosztás. Ennek fő oka az, hogy a cég úgy döntött, a Speedmaster ‘57-be ultramodern kronográfszerkezetét szereli. Más szóval nem a historizáló 1861-et, vagy a 2019-ben gyártásba bár módjával, de újra visszahozott 321-est. Ezek az ízig-vérig XXI. századi szerkezet azonban hozzája méltó módon elegáns segédszámlapokat kapott. A 3 órain nem a szokásos egy, hanem két mutató található, így az egy helyen képes kimutatni a kronográf által mért perceket és órákat. Ritka dolog ez, mely letisztultabb számlapot eredményez. Hozzáértők szemében egyértelműen sugallja, hogy egy modern szerkezet lapul a számlap alatt.

Omega Speedmaster ‘57 - Óra az órában: egy összegzőn (jobb oldali segédszámlap) osztozik a kronográf óra- és percmutatója / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster ‘57 – Óra az órában: egy összegzőn (jobb oldali segédszámlap) osztozik a kronográf óra- és percmutatója / Fotó: Venicz Áron

9300 után 9906

Ez igaz volt a 2013-as modellbe szerelt 9300-ra is, de 2022-re ennek is mennie kellett. Helyére a döbbenetesen erőteljes megjelenésű (és elnevezésű) Omega Co-Axial Master Chronometer Calibre 9906 érkezett. Van itt háromszintű Co-Axial-gátszerkezet, kettő, sorba kapcsolt főrugóház, szilícium hajszálrugó, továbbá oszlopkerék és NIVACHOC-ütésbiztosítás.

Komoly változás a 9300-hoz képest, hogy a 9906 kézi felhúzású, ezáltal is lényegesen hitelesebben reprezentálva az 1957-es Speedmaster mérnöki megoldásainak felhozatalát. A hátlap a megszokottnál látszólag nagyobbra szabott zafírkristállyal dicsekszik a szerkezetről. Az ráadásul olyan hatalmas csapágylemezzel bír, hogy nem csoda, ha azonnal a német óragyártás, nevesül a glashüttei manufaktúrák munkája jut eszünkbe róla. Igazi háromnegyedes lemez ez, itt-ott kivágva, hogy fényt derítsen az oszlopkerékre és néhány, különleges vájataikban köveken sikló karra, na meg persze némi svájcias felvágásra, „negyvenöt (45) kő, svájci”, mondja a polírozott letörésre felvitt piros szöveg.

Ilyen szövegapplikációt igen ritkán látni, okkal lehetnek erre is büszkék Bielben. Például a megszokottnál, 46–48 óránál hosszabb, 60 órás, járástartaléka miatt. Köszönheti ezt a már említett dupla rugóháznak. Az óra és vele együtt a szerkezet is átesett az Omega METAS által hitelesített házon belüli minőség-ellenőrzési procedúráján, amelyről sokszor értekeztünk már és amelynek része a rendkívüli, 15 000 gauss erejű mágneses térerősségnek való kitettség után is elvárt pontos működés… Arra az esetre, ha gyakran tesszük a kezünket MRI- gépbe.

Lapos(abb)

A kézi felhúzású szerkezetnek hála vékonyabb lett a tok. A 40,5 milliméteres átmérőhöz immár csak 12,99 milliméteres magasság társul. Nem kizárható, hogy az Omega igyekszik egy Speedmastert a szintén 12 mm körüli vastagságú Rolex Daytona mellé állítani. Nem mindenki szereti ugyanis a 15–16 milliméteres, vagy még magasabbra tornyosuló, sokszor „májkrémes konzervként” is emlegetett kronográfokat.

Omega Speedmaster ‘57 - Egész laposnak tűnik / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster ‘57 – Egész laposnak tűnik / Fotó: Venicz Áron

A vékonyodás nem csak a tokot érinti: új a csat is A tokfülek között 20 milliméterről meglepő mértékkel egészen 15 milliméterig szűkülő acélzárban végződik. A zár dizájnja is történelmi ihletésű úgy az acélcsaton, mint a bőrszíjon. A Speedmaster ‘57 színes számlapos változatai ugyanis bőrszíjjal vagy acélcsattal is kaphatóak.

Omega Speedmaster ‘57 - jocskán a lünetta fölé emelkedik az üveg / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster ‘57 – jocskán a lünetta fölé emelkedik az üveg / Fotó: Venicz Áron

Ez pedig rá is vezet egy olyan fontos különbségre, amilyen ritkán mutatkozik egyazon kollekción belül. A szürke számlapos 2022-es Speedmaster ‘57 ugyanis úgynevezett szendvicsszámlappal érkezik. A többi, a kék, a zöld és a bordó változatok azonban szerelt indexeket kaptak. Ez fényt is derít a különbségre: a szendvicsszámlap esetében a szemünk elé táruló számlap valójában kettő közül a felső réteg, ez alatt húzódik egy másik lap, amelyen a megfelelő helyekre felviszik a régies stílusú, bézs színű Super-LumiNova lumineszcens festéket, amely a fenti lap kivágásain keresztül válik láthatóvá. Ez a rétegződés adja a szendvics becenevet, mely sokaknak valószínűleg az Officine Panerai Luminor óráiról lesz ismerős, de fantasztikusan áll a Speedmasternek is.

Az Omega további részletekkel kedveskedik a Speedmaster és a Speedmaster-történelem elkötelezett híveinek: az üveg dobozos formájú, tehát a pereme a lünetta szintjétől meredeken kiemelkedik, így hozva létre egy még vékonyabb tok illúzióját. A lünettán szerepel a híres „dot over 90”, tehát a tachiméter skála pontja a 90-es számjegy fölött van. Régebben ez kuriózumnak számított, mára azonban rengeteg modern Speedmasteren megtalálható.

Nem csupán múltidézés

A teljes múltba révedésnek ízléses gátat szab, hogy a számlap és a korona Omega-logója már a modern változat, nem olyan nyilvánvalóan historizáló, mint például a 2020-as Speedmaster Moonwatch Calibre 321-en.

A tok, kifejezetten profilból nézve, igazi iparművészeti remekmű: lenyűgöző a lünetta kifelé ívelő, tálszerű formája és felpolírozott felülete, a magasztos ív, amely fülvégtől fülvégig fut az óra teljes profilját meghatározva, no és persze a fénnyel és a torzításokkal ügyesen játszó, kiemelt zafírkristály mindezek fölött.

Omega Speedmaster ‘57 - átlagos (17 cm átmérő) csuklón / Fotó: Venicz Áron
Omega Speedmaster ‘57 – átlagos (17 cm átmérő) csuklón / Fotó: Venicz Áron

Tudható és immár látható is, hogy az Omega Speedmaster párját ritkítóan gazdag történelemmel bír. Ez pedig lehetőséget ad számtalan kiadásra és újbóli kiadásra, valamint arra, hogy ezek patikamérleggel kimért változatossággal adagolják a történelmi hűséget. Neve ellenére az új Speedmaster ‘57 nem akar tökéletesen korhű újbóli kiadás lenni és ezzel nincs semmi gond: az Omega minden bizonnyal nagyon jól tudja, hány leendő vásárló van, aki egy hiteles, de – saját mércéjük szerint – nem erőltetetten hagyományos Speedmastert szeretne. Aki nem akar lemondani az ultramodern Omega-szerkezetről és az ebből következő, letisztultabb számlapról. Nekik is szól a Speedmaster ‘57, amire 8700 (szíj) vagy 9100 (csat) euróért tehetnek szert.

Omega