LÖBNER STEELRACER

Részben “különutas“, részben klón; Részben német, részben svájci; Sikertermék lehetne, de aligha viszi “sokra”. Efféle vegyes érzelmeket kelt az új német óramárka, illetve annak első szériája, a LÖBNER STEELRACER.

LÖBNER

Szokatlanul cseng az új német óramárka elnevezése, akkor is, ha egyébként legitimnek tűnő tőről fakad…

A márkanév Franz Ludwig Löbner előtt tiszteleg, aki 1862-ben alapította órás vállalkozását Berlinben.

Bár a gyár később kifejezetten – mai modern kifejezéssel élve – a motorsportokhoz illeszthető stopperek, kronográfok vonatkozásában lett Németország szerte ismertté, e tény az alapítóhoz valójában már nem köthető. A vállalkozást ugyanis eladta egy bizonyos Otto Fritznek, 1897-ben.

A márka nevéhez olyan teljesítmények köthetők, mint például a század-, sőt ezredmásodperc mérésére képes, zsebóra formában kivitelezett kronográfok. S készült bútorba szerelt holdfázis és öröknaptár komplikációval kivitelezett órája is, mely egészen a 2000. évig képes volt mérni és mutatni a pontos időt, az aktuális év számát, a hónap és a nap nevét , valamint az aktuális dátumot.

LÖBNER STEELRACER Ref.:L62232. Forrás: LÖBNER
LÖBNER STEELRACER Ref.:L62232. Forrás: LÖBNER

Sebesség

A márka stopperei közreműködtek az Opel által 1928-ban (256 km/h), majd a Mercedes által 1938-ban beállított autós sebességrekord megmérésében (432 km/h), illetve az 1936. évi Berlinben megrendezett Olimpiai játékok hivatalos időmérői lehettek.

Jelenidő

A múltidéző német vezetéknévbe csomagolt, új német luxuskategóriás óramárka aktuális, illetve első és eleddig egyetlen modellcsaládja, a LÖBNER STEELRACER, szintén kronográf, illetve annyiban kapcsolható az autós sportteljesítményekhez, hogy a ma köztudottan divatos, acél tokos, acél csatos, sportos karórák sorát szaporítja.

LÖBNER STEELRACER fekete számlappal. Ref.:L62231. Forrás: LÖBNER

A számlap és egy elsőre talán szemet sem szúró trükknek hála egyedinek, ám az óra összképét tekintve kifejezetten elcsépelt, vagy épp “ellopott” megjelenésűnek is nevezhető.

Ismerős

A tokforma drágább polcról válogatva akár a Vacheron Constantin, akár az IWC hasonló modelljeit idézheti, míg a fémcsat szinte egy az egyben a jóval elérhetőbb, ám ezzel együtt is rendkívül népszerű Tissot PRX verziókból merít ihletet.

Ami izgalmat csempész a produkcióba, az egyrészt a számlap.

LÖBNER STEELRACER Ref.:L62232. Forrás: LÖBNER
LÖBNER STEELRACER Ref.:L62232. Forrás: LÖBNER

No persze nem az ezerszer látott, színátmenetes, vibráló kék szín okán! Ellenben a regulátoros jellegű időmegjelenítésnek hála mégiscsak akad itt látnivaló.

Regulátor

A kronográf modelleknél megszokott időintervallum-mérés háttérbe szorítása helyett, épp hogy az aktuális pontos időt ültették a sarokba. Az erről számot adó óra-, perc- és másodpercmutató, 9- és 11-óra között, elkülönített “karámban”, számlap-a számlapban módszerrel, bár teljes értékű, mégis árnyékban marad.

A hangsúly a nagyméretű, centrális krongoráf másodpercmutatón, illetve annak tengelyétől jobbra eső “külön idő” mérésére szolgáló 30 perces, illetve 12 órás skálára kerül.

A trükk…

…ezen felül nem más, mint egy elcsúsztatható, “kupak”-szerű koronavédő, mely “alapállapotban” fedi és védi a felhúzókoronát, meggátolva egyrészt annak nem szándékolt működtetését, másrészt védelmezve azt az esetleges fizikai sokkhatásoktól.

LÖBNER STEELRACER Ref.:L62231. Forrás: LÖBNER

Félretolva a “kupakot”, hagyományos úton vehetjük igénybe aztán a korona kínálta állítási lehetőségeket, egyszersmind elzárjuk a kronográf indító – megállító gombjának használatát. Lévén a koronavédő fedél e nyomógombra “csúszik rá”.

A kronográf gombjai egyébként szintén jól álcázottak, ha tetszik “belesimulnak” a dizájn adta látvány egységébe. A védőfedelet a felhúzókorona fölé húzva aztán felszabadul a lehetőség a kronográf működtetésére, mely – a fent említettekkel összhangban60 másodpercet, 30 percet, és 12 órát képes “észben tartani”. A 60 másodperces mutatóhoz TACHYMETER skála is társul, mely az acél lünettán került elhelyezésre, és több, mint 400 km/h tempóig “méretezett”.

Részben saját

A mindezt működtető mechanikus szerkezet alapja svájci La Joux-Perret báziskaliber, automata húzással, 60 órás járástartalékkal. A kronográf modul ellenben a Löbner saját fejlesztése, mely szükséges feltétele e “szétszórt” megjelenítésnek.

LÖBNER Rocketman. Limitált kiadás, feketére hangolt arculattal. A képen a LÖBNER L1SD.A02.2001 jelű kaliber látható. Ref.: L62233. Forrás: LÖBNER

Az óra 100 méterig vízálló. Az acél tok átmérője 42,5 milliméter. Az acél csat integrált, de igény szerint elasztikus változatra is cserélhető. A szerkezet a hátlapi zafírüvegen át szemügyre vehető.

Ez utóbbi indusztriális jelleggel “dekorált”, kék csavarfejekkel, elvégre német márkáról esik szó.

Elérhetőség

Az óra elméletileg kizárólag a Bucherer üzleteiben kapható, amiről tudható, hogy immár a Rolex tulajdona.

Ellenben a Löbner saját weboldalán is a kosárba pakolható, akár kék, akár fekete számlappal, 13.800 eurónak (5,2 millió forintnak) megfelelő összegért, ami azért mégsem mondható kifejezetten jutányosnak.

Leginkább ezért kétséges, mennyire fut be majd sikeres karriert a márka, illetve a konkrét modellcsalád…?

LÖBNER