Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold

Nagyjából az összes aktuális trendet ötvözi a Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold karóra, beleértve az árazást is.

A Montblanc eredetileg íróeszközeiről lett híres, de persze bőráruiról és lassan egy emberöltő óta óráiról is ismerhetjük. Ez azonban aligha elegendő idő ahhoz, hogy nevében ott szerepelhessen az 1858-as évszám. Már csak azért is, mert nem hogy órákkal nem akkor kezdtek foglalkozni, de még maga a cég is csak szűk fél évszázad múlva jön létre.

Ahogy oly sokan, úgy a Montblanc is egy korábban a kvarcválságban tönkrement márkát szerzett meg. Konkrétan a Minervát, amelyet valóban 1858-ban alapították és kronográfjaikról voltak híresek. Presztízsben is illett a Montblanc-hoz, ténylegesen jó döntés volt. Az elején ápolták is a Minerva emlékét, idővel azonban a Minerva név a számlapról a hátlapra került, végül pedig teljesen elkopott. Ugyanezt az utat járta be a Bulgarinál a Gérald Genta és a Daniel Roth.

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold - nincs már utalás a Minervára a számlapon és a hátlapon sem, csak a szerkezeten
Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold – nincs már utalás a Minervára a számlapon és a hátlapon sem, csak a szerkezeten

Minerva à la Montblanc

A számlap megjelenése, így ennek az uszálymutatós kronográfnak is, tipikusan Minerva, ahogy a szerkezet felépítése is. Egyértelmű, hogy a márka egyik csúcsmodelljéről beszélhetünk. Olyan sok minden persze nem változott, hiszen maga a modell nem új. Nem úgy azonban a számlap színe, illetve a tok anyaga. Előbbi színe ugyanis arany, míg az összes skála, felirat és számjegy zöld. Szokatlan kombináció ez, még ha az egyik testvérmodell jáde számlapot is kapott. Nem olyan színűt, hanem abból készültet.

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold - zöld számlap másként
Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold – zöld számlap másként

Az egyre népszerűbbé váló zöld szín mellett szintén újfajta trend a saját ötvözetű anyag használata. Hogy ténylegesen a márka készíti-e azt, vagy egy beszállító munkáját tisztelhetjük benne, az egyelőre nem ismert. Tény, hogy a mennyiség, 18 darabról beszelünk, mindkét esetben megvalósítható.

Zöld arany

Ami egyből feltűnik, az a nemesfém fényének hiánya. Kifejezetten matt, már-már bronzra emlékeztető fényről beszélhetünk. Legfőképp ez nyilván a polírozás hiányának tudható be, hiszen a tok zöme szálcsiszolt, pusztán az éleket polírozták. A hatáshoz azonban hozzájárul az ötvözet is. Az ékszeriparban azért lehet vele találkozni, de az óraiparban kifejezetten ritkának számít. Az ezüsttel és kis részt vassal ötvözött arany ugyanis zöldes árnyalatú lesz.

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold - zöld aranyban
Montblanc 1858 Split Second Chronograph Lime Gold – zöld aranyban

Az MB M16.31 kaliber természetesen saját, már ha a Minerva egykori kronográf-szerkezeteinek felfrissítését annak lehet nevezni. Ennek megfelelően viszonylag alacsony a billegő féllengésszáma is, mindössze 18000 óránként. Az alacsony frekvencia elvileg nagyobb járástartalékot eredményezne, az 50 óra azonban nem éppen izmos. Amikor átdolgozták a régi szerkezetet ennek több figyelmet szentelhettek volna. Főleg, hogy tulajdonképpen egykori zsebóra-szerkezetről beszélünk, hely tehát elvileg lenne. A szerkezet helyigénye magyarázza egyébként a tok viszonylag nagy, 44 milliméteres átmérőjét is.

MB M16.31 kaliber - újjászületett zsebóraszerkezet
MB M16.31 kaliber – újjászületett zsebóraszerkezet

Mindezért 49500 eurót kérnek. Nyilván gyűjtői darabról van szó, nagyon exkluzív mennyiségben. Az említett 18 darab bizony el fog kelni.

Montblanc