Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue

Az egyik legidősebb svájci óramárka 2021-ben “nagyon él“. Nem csoda, elvégre épp idén lett 230 esztendős! Dacára e matuzsálemi kornak, letisztult egyszerűséggel vágja arcunkba legfrissebb újdonsága meztelen valóságát; Íme a Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue

ZAFÍR

Úgy fest, hogy a Girard-Perregaux (GP) anyaghasználat terén épp leveszi a koronát az Hublot fejéről.

Azt már láttuk, hogy ügyesen nyúl a titánhoz, nem kevésbé ért a karbon, illetve a kerámia óratok és csat kreálás “művészetéhez”. S most zafírkristályból növeszt “mágiát”.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue. Forrás: GP
Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue. Forrás: GP

Rendszeres olvasóink persze most legyinthetnek.

Hiszen valami nagyon hasonlóról írtunk már. Az “újdonság” faktort jelen esetben egy kooperáció, illetve a kék szín hordozza.

Az 1888 óta jegyzett Bucherer óra-ékszer kereskedőház az egyik legpatinásabb szereplő a piacon. A mindössze 18 példányban elérhető Laureato Absolute Light Bucherer Blue velük együttműködve készül, ún. Buchererkékre hangolva.

Nem egyszerű

Természetesen itt (is) a több, mint 300 órán át növesztett, forgácsolt majd polírozott zafírtok a valódi produkció.

E művelet során a hibás, selejtes darabok felbukkanása nem elhanyagolható mennyiségben fordulhat elő. A megmunkálása kihívásokkal teli, hiszen emlékezzünk, az efféle növesztett zafírkristály az egyik legkeményebb, legridegebb anyag a világon.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue. Forrás: GP

Mechanika

Az átlátszó személyiséghez hasonlón “szellős” szerkezet dukál. Persze a gyártót ezen a téren sem kell félteni.

A Calibre GP01800-1652 kóddal jelölt csontvázas, mégis automata és mechanikus szerkezetnek még a csapágylemezét is úgy alakították ki, hogy szinte mindent látni engedjen.

A felhúzósúly – mely már önmagában is szokatlan, hiszen a legtöbb efféle szerkezet csak kézzel húzhatóaranyból készül és szinte észrevétlenül futja körkörös táncát. Táplál, és el nem eltakar. A hidak egy jelentős része a már említett kék árnyalatukat PVD bevonattól nyerik, s a 12 óra pozícióban elhelyezett, hangsúlyos billegőt inercia súlyokkal szabályozzák, ahogy az a legkifinomultabb mechanikus szerkezetek esetén megszokott és elvárható.

A “légüres” tok átmérője 44 mm. Magassága 11,56. Vízállósága jelképes, 3 atm, avagy “30 méter”. A csap alatt ha megmossuk, azt még kibírja. A szerkezet járástartaléka 54 órára elegendő.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue. Forrás: GP
Girard-Perregaux Laureato Absolute Light Bucherer Blue. Forrás: GP

Mágia

Az óraszíj a Girard-Perregaux szintén 2021-ben bemutatott újdonsága, jelen esetben szürke színű FKM gumi ötvözet. Ez az az elasztikus öv, amibe titánt kevernek, illetve a textil hatású felülete sem szövet, hanem a gumikeverék saját mintája. A szíjra kerülő titán csat ráadásul még hosszállító mechanikát is tartalmaz, amivel a szíj mérete szerszám nélkül egyszerűen, de elegánsan szabályozható.

Nem olcsó

Viszont amit nem tudunk kedvünk szerint manipulálni, az a nem túl alacsony ár: 80.780 CHF, azaz több mint 26 millió forintba kerül 1 db a 18-ból.

Girard-Perregaux