GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230

230 éves a GIRARD-PERREGAUX! Ahogy azt már megszokhattuk az óraiparban, az efféle végtelennek tetsző “életutak” korántsem olyan folytonosak és akadály, vagy épp kanyarulat mentesek, mint az idealizált márkaarculat általában láttatni szeretné. Ettől függetlenül mégiscsak csodálatra és elismerésre méltó, ha egy óramárka 1791-ig tudja visszavezetni gyökereit. Lássuk ennek örömére most épp mivel rukkolt elő! GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230

TITÁN

230 évvel ezelőtt, 1791-ben egy másik, az óraipar számára (is) meghatározó esemény szintén bekövetkezett!

William Gregor felfedezte az addig nem ismert – nem használt titánt. Az anyagot, ami az utóbbi évek – évtizedek megkerülhetetlen, egyre inkább kiemelt figyelmet élvező, óratokokat is “adó” matériája, s amely mellesleg 51. éve, hogy az acél, illetve a nemesfém órák, sok előnnyel kecsegtető alternatívája lett.

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230. Forrás: GP
GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230. Forrás: GP

Értelemszerűen a két évfordulónak semmilyen szándékolt, direkt kapcsolódási pontja nincs egymáshoz, ám tökéletes lehetőség arra, hogy a márka nem csak saját múltját, de egy történelmi tényt is “fényezzen” kicsit. S megvillantsa, hogyan is képes bánni azzal a bizonyos pehely könnyű, ámde szívós, “alternatív” fémmel.

Fényezés

A kifejezés természetesen céllal használt, hiszen a GP elmondása szerint azért használja az ún. Grade 5, avagy ötös osztályú titán ötvözetet, mert ezt lehet a legszebben polírozni.

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230. Forrás: GP

A most bemutatott, ünnepi Laureato modellek 44 milliméteres tokátmérője bőven szabadjára is engedi a mérnökök, illetve a mesterek kezét, hogy csodálatosan kivitelezett, tükörfényű íveket és éleket villantsanak nekünk, az egyébként nagyobbrészt homokfújással kezelt felületű óratok esetén.

Titán, minden mennyiségben

Természetesen a bűvészkedés nem áll meg holmi magasfényű élek ragyogásánál! A Girard-Perregaux alapvetően alulértékelt. Már ami úgy a globális órakedvelők – órarajongók, mint az egyszerűen csak az órát viselők táborát illeti.

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230. Forrás: GP

Holott elsőosztályú in-house, értsd saját szerkezetekkel, s remek modellekkel képviselik egyrészt a 230 év súlya nyomta történetük, másrészt egyre bátrabban merészkedik extravagánsabb, ingoványos, illetve innovatív területekre.

Szíj!

Erre remek példa az LAUREATO ABSOLUTE TI 230 szíja!

Bizony a szíj, ami elsőre egyáltalán nem tűnik “különlegesnek”. Holott meglehetősen perverz holmi.

Amit látunk, az nem szilikon, nem gumival körbevett textil vagy bármilyen más szövet. Itt kérjük szépen elgurult a gyógyszer kicsit, amikor a legkiválóbb kaucsuk és konkrétan titán “ötvözetéből” kreált a gyártó rugalmas szíj “ötvözetet”. Azaz titánt, fémet kevert az elasztikus masszába, hogy valami tartósabb, ellenállóbb “övet” integráljon a most bemutatott, korlátozott számban gyártott (2×230 db) karórák tokjához.

Készül az a bizonyos titán gumi, vagy gumi titán? Forrás: GP

A mixtúra tartósságot ad, de a különleges, szövet hatású felületért is felel. Ráadásképp a szíjvégeket titán kapcsos zár fogja össze, melyben gyors állító, méretváltoztatásra alkalmas funkciót is pakoltak, ami szintén ritkaság számba megy, ruganyos szíjak esetén.

Verziók

Ahogy az előbb egy pillanatra már utaltunk rá, kétféle opcióból 230 – 230 egységet tervez a gyártó. E két variáció kék, illetve szürke arculatában különbözik egymástól. Illetve apró differencia még, hogy a kék – egy hónapon át – kizárólag a német WEMPE (egykori óragyártó, ma már inkább jelentős órakereskedő) terjesztésében lesz elérhető.

A számlapok (kék és sötétszürke) szendvics kialakítással készülnek, ami különleges mélységeffektet kölcsönöz, illetve az alsó titán számlap szürkés színe tökéletes egyezésben süt át a színátmenetes kék, illetve szürke “felső” számlapokra vájt nyílásokon, abszolút összhangban az óratok árnyalataival. S mellesleg éjjel világít is valamennyi index, illetve az óra és a percmutató, a felhasznált lumineszcens anyagnak hála.

Ráadásul nem elég, hogy kaucsuk és fém a szíj, de még meg is varrják. Forrás: GP

A felhúzó koronára is jutott a különleges titán-gumi óraszíj anyagából, ami egyrészt a könnyebb kezelést szolgálja, másrészt sportosabbá, modernebb hangulatúvá teszi az összképet.

Műszaki adatok

A tokban Calibre GP03300-1060 nevű automata húzású mechanika lapul, talán ma már csekély, 46 órányi járástartalékkal. Új szerkezetet tehát nem fejlesztett a gyártó a jeles eseményre, ejnyebejnye.

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230. Forrás: GP
GIRARD-PERREGAUX LAUREATO ABSOLUTE TI 230. Forrás: GP

Viszont kárpótlásként meglehetősen kedvező a korlátozott számban elérhető modellek árképzése, hiszen mindössze 8.260 CHF, azaz 2,7 millió forintért miénk lehet valamelyik, a nem mindennapi anyaghasználattal büszkélkedő modellek egyikéből, amelyek ráadásul még 300 méteres vízállóságot is vállalnak.

Bár, ha igazán merész lenne a marketing, az állna a hátlapon és a sajtóanyagban, hogy vízállóság: 230 méter.

Girard-Perregaux