Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition

Sok újdonságot hoz a nem is olyan új Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition, de nem ez a legnagyobb ellentmondás.

Nyilván neves viselője, James Bond érdemli meg ezt a címet, aki a világ legismertebb titkos ügynöke. Hogy így hogyan tudja diszkréten ellátni feladatait, sokunk képzeletét felülmúlja, de nem is ezért kedvelik történeteit. Órabarátok lévén nyilván elmaradhatatlan találgatások övezik a következő film óráját. Persze nem a márkát. Ezen a téren az Omega biztosan ül a nyeregben. Még az is nagyjából sejthető, hogy milyen “tematikájú” időmérője lesz. Szinte magától értetődik, hogy “vizes”.

Az új film, a No Time to Die esetében nagy meglepetés ma már nem érhet bennünket. Egész egyszerűen azért, mert a közelmúltban már a második alkalommal vehettük kézbe az órát. Az ok természetesen mindenki által ismert: koronavírus. Ezidáig kétszer halasztották el a film bemutatóját, így konkrétan két évet csúszott. Szerencsére ez a majdnem 24 hónap egyáltalán nem látszik meg az órán. Nem úgy a filmben szereplő egyéb termékeken, amelyek miatt állítólag egyes jeleneteket újra kellett forgatni.

Az igazi meglepetés tehát két évvel ezelőtt érte a világot. Összefoglalva annyit lehet elmondani, hogy az a szintű erőfeszítés, amit a Swatch-csoport legfontosabb márkája beletett ebbe a karórába valóban elismerésre méltó.

Korlátlan

Kezdve azzal, hogy az óra ismét korlátlan példányszámban készül, avagy ha úgy tetszik a rendes kollekció része. Igaz, limitált mennyiség alatt azért nem feltétlenül 7007 darabot kellene érteni, mint amennyi az előző film (Spectre) karórájából készült. Talán még a 707 is soknak tekinthető. Az is igaz azonban, hogy a hétezer darab is bőven kevésnek bizonyult.

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition - ismerős, de mégis új / Fotó: Venicz Áron
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition – ismerős, de mégis új / Fotó: Venicz Áron

Rátérve az új, és egyben az utolsó, Daniel Craig főszereplésével játszódó film órájára, az első, ami egyből feltűnik, az a súly. Ha az ember kézbe veszi, szinte egyből feltűnik, hogy mennyire könnyű. Még a fémcsatos változat esetén is igaz ez az állítás. Egyből a következő benyomás, hogy egyáltalán nem olyan hideg, mint amit rozsdamentes acélból készült modelleknél megszoktunk.

Titán

Ha máshonnan nem is, a bejegyzéshez tartozó címkékből kiderül, hogy a tokot titánból készítették. Nyilván nem ez az első alkalom, hogy az Omega titánnal dolgozik, viszont először fordul elő, hogy Bond órája ebből az átmeneti fémből készül. A 42 milliméteres tokot a csuklónkra helyezve hűvös reggel sem érzi úgy bőrünk, hogy fagyasztással helyi érzéktelenítésre teszünk kísérletet. Azzal azért számoljunk, ennek ellenére sem olyan kellemes érzéssel lesz dolgunk, mint amikor kerámiatokkal van dolgunk.

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition - eszköz ez, nem kell polírozni / Fotó: Venicz Áron
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition – eszköz ez, nem kell polírozni / Fotó: Venicz Áron

Gondolnánk, kerámiával a lünettán, egész pontosan annak betétjén találkozhatunk. Ez azonban most sincs így. Hogy pusztán esztétikai megfontolásokból, vagy más okokból döntöttek a kerámiához képest jóval puhább alumínium mellett, egyelőre nem tudjuk megmondani. Tény, hogy a formatervhez, annak retrós hangulatához jobban illik. Ugyanakkor pont a formatervvel lehetne érvelni a kerámia mellett is.

Katonás

Az alap kollekció Seamaster 300M modelljeihez képest ugyanis titkos ügynökünk időmérője, ha úgy tetszik, durvább. Míg előbbieket minden további nélkül öltönyhöz is felvehetjük, sőt, az óra már önmagában is öltöztet (és persze búvárkodhatunk is benne), addig utóbbi kifejezetten katonai jellegű stílusú lett. Erről árulkodik a tok szálcsiszolt, avagy matt felülete, de hozzáértő szemek már a számlapra pillantva is sejthetik ezt.

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition - hullámok sehol, cserébe "broad arrow" / Fotó: Venicz Áron
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition – hullámok sehol, cserébe “broad arrow” / Fotó: Venicz Áron

Itt ugyanis egyből feltűnik a hullámos minta hiánya, és helyette matt fekete felületet kapunk. Más szóval a funkcionalitás került előtérbe. Visszatérve a katonai jellegre, tettek arról, hogy ne csak katonai stílusú legyen, hanem egyben brit is. Erről a szigetország „broad arrow” nevű jele gondoskodik, amely egy adott tárgy kormányzati hovatartozását jelzi, azon belül is a védelmi minisztérium (és elődjei) tulajdonát. Ugyan az 1980-as évek végére már kivezették a jelölést, de továbbra is védelem alatt áll, jogosulatlan használata bűncselekmény.

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition - egy kis brit militarizmus / Fotó: Venicz Áron
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition – egy kis brit militarizmus / Fotó: Venicz Áron

Broad Arrow

Nyilván az Omega megegyezett a britekkel, és ennek eredményét nem csupán a számlapon, hanem a hátlapon is láthatjuk. Ott is megjelenik a „borad arrow” alatta pedig egy félig hiteles, félig kitalált számsor. A 0552 a haditengerészet állományába tartozó személyt jelent, a 923 7697 a búvárórák megnevezése, az „A” betű csavarzáras koronát jelöl. A következő két szám pedig már a fantázia szülöttje, elvégre a 007 elég egyértelmű utalás, míg a 62 az első Bond film (Dr. No) bemutatásának éve.

Hogy ez mennyire stílszerű vagy sem, azt majd a piac eldönti. Ahogy említettük, az óra nem limitált, így olyanok tetszését is el kellene nyernie, akik nem feltétlenül vannak oda ügynökünkért, de kedvelik a katonai órákat. Már az előző, Spectre modell is igyekezet ennek eleget tenni, de az azt megelőző órákon túl egyértelmű volt, és túlságosan is feltűnő volt az utalás (feliratok és/vagy logók a számlapon). Ha pedig valaki amiatt aggódna, hogy hiába szerepel ilyen szépen orientálva a gravírozás a hátlapon, az első nyitás után úgyis csálén fog állni, ne tegye. A „Naiadlock” nevű megoldásnak köszönhetően a hátlap mindig pontosan úgy zár, hogy a feliratok helyes irányba álljanak.

Megbízható

Nem mintha olyan sokat kellene nyitogatni a tokot. Egyrészt eleve 5 év garancia jár az órához, másrészt a tokban lévő 8806-os METAS minősítésű kronométer szerkezet szervizperiódusa még a hivatalos ajánlás szerint is 6-8 év. Nyilván a nyomásállóságot ennél azért sűrűbben kell majd ellenőrizni. Piaci forgalomban lévő METAS szerkezetek még éppen csak idén érik el a 6 évet, tehát érdemi szerviztapasztalatról nem igen lehet beszélni. Nem úgy a korábbi koaxiális szerkezeteknél, amelyeknél 3-5 éves időközönként javasolták a szervizt, de valójában sok óra ennél jóval tovább üzemelt megbízhatóan. A nálunk járt modell is hozta a tőle várható megbízhatóságot. A mért 2,4 másodperc, amit sietett, szinte tökéletes közepe a megadott 0-5 másodpercnek.

Szíj vagy csat?

Szintén meglehetősen jól eltalálták a csatot. A tokhoz hasonlóan ugyanúgy titán az anyaga, ám nehéz eldönteni, hogy csattal, vagy szíjjal van dolgunk. Egyrészt a fonott (milánói) csatok amúgy is átmenetet képeznek a szíjak és csatok között, ám az Omega változata még ennél is jobban elmossa a határokat. Erről a szíjakkal (bőr, kaucsuk, stb.) azonos módon kialakított lyukak és zár tehet. Az mindenesetre elég egyértelmű, hogy kényelmes viselni, nem tépi a szőrszálakat, mint a kevésbé jól sikerült konstrukciók. Feltehetőleg a retró jegyében döntöttek úgy, hogy a tok és a fülek közötti űrt nem töltik. Ez ugyan szembemegy az évtizedes trenddel. Csökkenti az óra eleganciáját, ami jelen esetben azonban nem hátrány, hiszen éppen a katonai jelleget hivatott erősíteni.

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition - szíj vagy csat? Mindegy, viselni kényelmes. / Fotó: Venicz Áron
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition – szíj vagy csat? Mindegy, viselni kényelmes. / Fotó: Venicz Áron

Összességében óraként és popkulturális tárgyként is jól sikerültnek tekinthető az óra. Az előbbieket fent már részleteztük. Utóbbi alatt pedig az óra meglehetősen jól ragadja meg a Casino Royal filmmel „rebootolt” filmek Bondjának árnyaltabb és sötétebb karakterét. Az azt megelőző filmek kedélyességének szinte semmi nyoma, ami az óra funkcionális külsejében, eszköz jellegében nyilvánul meg. Pusztán azzal kell megbarátkozni, hogy egy példány listaára 9100 euró (NATO szíjjal 8100), ami majdnem 50 százalékkal több, mint 2015-ös Spectre, amiért 6300 eurót kértek. Igaz, más a szerkezet, és a csat is. Az Omega mindenesetre bízik az óra sikerében, ellenkező esetben szinte biztosan limitált lenne.

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition - ismerős zár új csaton / Fotó: Venicz Áron
Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition – ismerős zár új csaton / Fotó: Venicz Áron

Omega Boutique