Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE CHRONOGRAPH ASTON MARTIN F1 EDITION

Mióta függetlenné vált az egyik legöregebb svájci óragyártó, sosem látott érdeklődés mutatkozik néhány konkrét modellje iránt. Bizonyos értelemben e sorból kilóg, másrészt nagyon is beleillik a múlt héten bemutatott újdonság, a ZÖLDre hangolt Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE CHRONOGRAPH ASTON MARTIN F1 EDITION.

Laureato

A talán nem a legeredetibb vonalvezetésű, ám jelenleg kétségtelenül a Girard-Perregaux (GP) legsikeresebb szériájáról sokszor, sokat írtunk már.

Az “alapmodell” hátán a GP már-már az Hublo-t megszégyenítő újdonságokkal rukkol elő, legalább olyan sűrű gyakorisággal, mind a technológiai újdonságok, mind a korlátozott példányszámok, illetve a különleges anyagok és színes összeállítások tekintetében.

Eme projekt megtestesülése a Laureato nagytestvére, egy modernebb köntösbe öltöztetett, vagány, 21. századi sportos luxusóra, – ahogy azt az Audemars Piguet is kötelező “elemként” alkalmazza ebben a “szövegkörnyezetben” – elmaradhatatlan kronográf komplikációval megfejelve.

Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE CHRONOGRAPH ASTON MARTIN F1 EDITION. Referenciaszám: 81060-41-3071-1CX. Forrás: Girard-Perregaux

Laureato ABSOLUTE

A Girard-Perregaux és a Laureato széria, amolyan “újra felfedezettje” a luxusórák aktuális (főleg a használt, avagy a másodkezű) piacának. Elég csak a világ legnagyobb efféle órakereskedelmi piacterén körülszimatolni kicsit, máris láthatja bárki, hogy az egy éve még 2,5 – 3 millió forintért gazdát kereső (és nem túl gyorsan találó), acélból készült, jellemzően kék számlapos Laureato modellek ára jelenleg 5-6 millió és felette mozog, de akad olyan eladó is, aki a 8-9 millió forintnak megfelelő összeget sem tartja túl soknak értük.

És ami sokkal meglepőbb, hogy bizony olyan vevő is bőven mutatkozik, aki kiadni sem rest értük az ennek az összegnek megfelelő dollárt vagy eurót.

Girard-Perregaux LAUREATO 42 MM. Referenciaszám: 81010-11-431-11A. Fotó: @RetekG

A modernizált verzió, a LAUREATO ABSOLUTE igaz, korántsem ennyire keresett és népszerű, holott kifejezetten érdekes modelleket villant a gyártó.

ASTON MARTIN F1 EDITION

Láttunk már titántokos, zafírtokos, csontvázasított kiadást, érkeztek már ún. Carbon Glass modellek, s most a legújabb egy nagyon zöldre sikerült, az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One™️ versenyistállóval “közösen” bemutatott sportos kronográf.

Az óráról megannyi érdekességet elárulhatunk, azzal kezdve, hogy azért 306 darab készült belőle mindösszesen, mert ennyi kilométer lesz a megtételre váró távolság, a 2022. évi brit nagydíjon (2022. július 03.).

Az óratok 44 milliméteres átmérővel került kialakításra, méghozzá megint csak egy újabb matéria, titán és karbon ötvözetéből “kovácsolva”. Ettől a mintázata minden modellnek egyedi, másrészt egyesíti mindkét anyag előnyös tulajdonságait.

Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE CHRONOGRAPH ASTON MARTIN F1 EDITION. Referenciaszám: 81060-41-3071-1CX. Forrás: Girard-Perregaux
Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE CHRONOGRAPH ASTON MARTIN F1 EDITION. Referenciaszám: 81060-41-3071-1CX. Forrás: Girard-Perregaux

S ha már előnyök, azt egyébként tudjuk, hogy a világ egyik legkeményebb ötvözete a, titán-karbid szinte eléri a gyémánt keménységét, s közben eltörni sem egyszerű, azaz ideálisabb óratok anyag, mint a hasonlóan kemény, ám nem épp ütésálló kerámia.

Azt ellenben nem sejtjük, miként valósítja ezt meg a Girard-Perregaux.

1 másodperces TESZT

Van viszont a korábbi, ún. Carbon Glass óratokkal kapcsolatban saját, élő tapasztalatunk, s elmondhatjuk, már az üvegszállal egyesített széntokos megoldás is igencsak ellenálló holmi!

Ráadásul – bár meglehet ez már inkább csak az ügyes marketing része – de a gyártó állítása szerint a tokhoz felhasznált karbont újrahasznosították a 2021. évi Aston Martin formula 1-es autók, elhasznált alkatrészeiből!

A teszt eredménye

Konkrétan – és véletlenül – sikerült egy LAUREATO ABSOLUTE ROCK órát heves lendülettel egy régi nagy tömör fa ajtó éléhez nekivágni, de nemhogy törés vagy sérülés, de még csak egy hajszálkarc sem esett tőle a testén, mi több, a szerkezet pontossága sem csorbult, egy tapodtat se!

Az óratok neon-kékes színe eszméletlen, bár fotón igencsak kihívás megörökíteni. És ami még inkább meglepő, hogy egyáltalán nem hat 44 milliméteres átmérővel készültnek. Sokkal kifinomultabb, kecsesebb hatást kelt, mint egy hasonló méretű Hublot vagy AP Royal Oak Off-Shore.

Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE ROCK. Referenciaszám: 81060-36-691-FH6A. Fotó: @RetekG
Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE ROCK. Referenciaszám: 81060-36-691-FH6A. Fotó: @RetekG

Mechanika

És ha már a pontosságot említettük, szintén tudható, hogy a Girard-Perregaux manufaktúra szerkezetei (in-house) kiemelkedőek és tényleg saját gyártású szerkezetek, illetve, hogy (a függetlenedésig legalább is biztosan) tőle (is) érkeztek mechanikus szerkezetek, illetve alkatrészek többek között az Ulysse Nardin, de a Tudor óratokok belsejébe is.

Az Aston Martin zöldség eszét a már jól ismert GP03300 automata húzású mechanika adja, ami strapabíró, megbízható és kivételesen most láthatjuk is a hátlapi zafíron át. (Jellemzően az Absolute modellek esetén a hátlap egyébként nem átlátszó.)

Girard-Perregaux LAUREATO ABSOLUTE CHRONOGRAPH ASTON MARTIN F1 EDITION. Referenciaszám: 81060-41-3071-1CX. Forrás: Girard-Perregaux

Járástartaléka 46 órányi mindössze, ami lehetne több, bár igaz, hogy a rugóházban tárolt energiának ezen felül a 12 órányi időt külön is mérni képes kronográf “futását” szintén fedeznie kell. Az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy az alapszerkezet valóban saját, ám a kronográf modul – ahogy korábban valamennyi Audemars Piguet krongráf és még sok más luxusóragyártó hasonló modellje esetén – Dubois Dépraz féle megoldás.

Ne keresd

Az óra ára egyébként barátinak is nevezhető (ezen a szinten legalább is), 27.800 USD, azaz kevesebb, mint 10 millió forint, ellenben kevesebb, mint 1 hét alatt el is fogyott.

Hiába nem szárnyal annyira veszettül idén (sem) az Aston Martin “forma 1-es” istálló szekere, a zöld, azért még mindig eléggé menő.

Girard-Perregaux