GIRARD-PERREGAUX LAUREATO “EVERGREEN”

Na ugye, mi megmondtuk! Csekély Photoshop tudás is elég volt ahhoz, hogy már 2022. február havában vizionáljuk, ami most, szeptemberben végül bekövetkezett: Igaz épp levélhullásra, de “beköszöntött” az “örökzöld” Laureato kora! GIRARD-PERREGAUX LAUREATO “EVERGREEN”

Későn érő

Majd’ minden zöldszámlapos kiadásról elmondhatjuk, hogy “megkésve” érkezik, ha ezt mostanában teszi, hiszen az igazi zöldülés inkább a 2021. évet, esetleg a 2022. év elejét jellemezte. Az is igaz viszont, hogy a legtöbb esetben jobb később, mint soha.

Az egyébként önmagában valóban “örökzöldnek” is tekinthető GIRARD-PERREGAUX LAUREATO, némi képzavarral élve épp második virágkorát éli.

Röpke egy év alatt eszement raliba kezdtek a használt óra piacon tapasztalható árak – azaz erősen megnövekedett valamennyi GP Laureato iránt a kereslet. A tetőponton nem volt ritka a 2021. év nyarán átlagosnak mondható ár háromszorosán végbement tranzakció sem (2,5 millió forint helyett 7-8-9 millió forintnak megfelelő valutáért).

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO “EVERGREEN”. Ref.: 81010-11-3153-1CM. Forrás: Girard-Perregaux

Ahogy szinte valamennyi luxusóra esetén, az eddig egyébként indokolatlanul alulértékelt Laureato modellek másodkezű ára is konszolidálódott kissé manapság. Ugyanakkor acél tokkal és acél csattal szerelt, szép állapotú, “teljesen felszerelt”, vagyis dokumentumokkal és eredet dobozával érkező példány a korábbi átlagos ár duplája alatt nem igazán fogható. Ezzel párhuzamosan bizony a hivatalos márkaboltokban is szinte már olyan nehéz küldetés hozzájuk jutni, amennyire esélytelen csak úgy az utcáról betérve hasonló sport Rolex karórát vásárolni.

Zöld

És akkor ebbe a helyzetbe csöppent bele a márka legújabb, bár lássuk be – épp a fent írtak okán is – bárki által megjövendölhető manővere. Változatlan paraméterekkel és szerkezettel érkezik,  a sötétzöldre színezett számlappal vagánykodó legújabb Laureato.

Az igazsághoz egyébként hozzátartozik, hogy a Girard-Perregaux igazából “tartozott” is már ezzel a kiadással. A vásárlóközönségének mindenképp. Szinte ontotta magából a zöldre hangolt modelleket, ami az utóbbi időszakot illeti. Elég csak az Aston Martin Forma 1 versenyistállóval kötött partneri együttműködésükre, és az ezek nyomán kiadott különféle – kronográf – modellekre gondolnunk, amelyek szintén rendkívül keresettek. Mellesleg – korlátozott példányszámuk okán – hivatalos kiskereskedelmi áron történő beszerzésük már eleve reménytelen.

Ám a hagyományos acél kiszerelésbe csomagolt, 42 milliméteres tokátmérővel érkező Laureato is kapott már egészen harsány zöld számlapot, épp csak az “Infinity – Eternity” 1.2-es verziószámmal illethető opciók esetén, melyekkel a klasszikusnak nevezhető – és mindannyin tudjuk, honnan is annyira ismerős – számlapi textúrát igyekszik “feledtetni”, vagy (ha tetszik) meghaladni a gyártó, meglátásunk szerint több-kevesebb (de inkább kevesebb) sikerrel.

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO “EVERGREEN”. Ref.: 81010-11-3153-1CM. Forrás: Girard-Perregaux

Aktualitás

Ám a nemrég függetlenné váló svájci és mellesleg az egyik legrégebb óta jegyzett márka végre belátta, hogy ami bevált, kár birizgálni. Másrészt, ha igény van rá, a vásárlók kérik és keresik, mi több megveszik, akár dupla vagy háromszoros áron is, miért ne adják meg a “népnek”, amire az vágyódik?!

Logikus tehát az ikonikus számlapi képet zöldben is megformálni. De talán joggal tartunk attól, hogy újfent olyan modellt köszönthetünk, amit nemes egyszerűséggel nem igen tudunk majd márkaboltban, hivatalos úton megszerezni. Már csak azért sem, mert jelen pillanatban Magyarországon nincs Girard-Perregaux butik, hivatalos forgalmazó azonban van.

Paraméterek

Az újdonság zöld arca mögött a jól ismert technika lapul. GP01800 mechanikus és saját, avagy “in-house” szerkezet, automata húzással.

54 óra járástartaléka mutatja, hogy nem épp a legújabb fejlesztés, ám épp igencsak megbízható, pontos és megállja a helyét a legjobbak között is.

GIRARD-PERREGAUX LAUREATO "EVERGREEN". Ref.: 81010-11-3153-1CM. Forrás: Girard-Perregaux
GIRARD-PERREGAUX LAUREATO “EVERGREEN”. Ref.: 81010-11-3153-1CM. Forrás: Girard-Perregaux

A tokátmérőt nem rejti véka alá a modell. Arról azonban hallgat, hogy kifejezetten lapos “alak”. A tok vastagsága ugyanis mindössze 10,68 mm, s ez bizony dicséretes.

Ettől függetlenül a tok 100 méterig vízálló, a számlapi mintázat neve pedig a GP nyelvén úgy hangzik, hogy “Clous de Paris“, ami eredetileg egy gilosálással kialakított díszítés.

(B)ár csak

Az árazás esetében sem veszedelmes, 14.300 USD (6,5 millió forint). Sokkal inkább az ezen az áron történő beszerzés az, ami kihívás lehet. Ennek ellenére talán – ha más nem, egy idő után – nem lehetetlen küldetés, tekintve, hogy hivatalosan nem korlátozott számban elérhető kiadás.

Annyit minden esetre azért megtudtunk, hogy az első darabok 2023 első negyedévének végén kerülhetnek leghamarabb a vásárlók kezére, és jelenleg még vesznek fel rá előrendelést.

Girard-Perregaux