TUDOR BLACK BAY CERAMIC

Azért (is) szerethető a Tudor, mert tőle kapunk olyan innovatívnak, de legalább is változatosabbnak ható újdonságokat, amit a “nagy testvértől” aligha. A Black Bay sorozat egyébként is rendkívül sikeresnek mondható, kifejezetten változatos kínálata most bizonyos értelemben szintet lép: íme a TUDOR BLACK BAY CERAMIC.

Kerámia

Természetesen az innováció és újdonság faktor, ha az iparág egészét tekintjük, meglehetősen viszonylagos. Kerámia tokos karórákkal lassan Dunát lehet rekeszteni, ráadásul egy évek óta folyó tendencia sodrába állt be most a Tudor.

TUDOR BLACK BAY CERAMIC. Ref.: M79210CNU-0001. Forrás: TUDOR
TUDOR BLACK BAY CERAMIC. Ref.: M79210CNU-0001. Forrás: TUDOR

Ezzel együtt kétségtelen, hogy olyasféle “kockázatvállalás” ez a manőver, amit a Rolex-től ne is várjunk. Helyette megfizethetőbb szinten, viszont csaknem egyenértékű műszaki paraméterekkel, na meg “majdnem Rolex” mechanikus szerkezettel megkaphatjuk ezt a “kisebbik” testvértől.

Jellemzők

A kerámia – mint óratok – bizonyára nem ismeretlen olvasóink előtt. Alapvető tulajdonsága az igen nagyfokú karcállóság. Avagy a hétköznapi viselet során aligha keletkeznek fényes (vagy matt) felületű testén efféle sérülések.

Másrészt tény: könnyebben törik, mint az “alap” rozsdamentes acéltok. Ez árnyoldal szinte mindig hangsúlyos, ugyanakkor ne gondoljuk, hogy a széltől is óvnunk kell az efféle ketyegőt! Apróbb ütést, akár méterről padlóra ejtést is simán kibír a jó minőségű és okosan megtervezett konstrukció. Hisz eleve nagyon könnyű, ergo csekély erőhatás éri, amit többnyire megfelelőn elnyel, illetve levezet. Gond ezért leginkább akkor támad, ha relatíve erős, egy adott helyen, azaz jól meghatározható, kisebb “részterületén” éri fizikai behatás, például ami a tokfüleket sújtja. Ilyenkor az sajnos valóban eltörhet, de valamit valamiért, ingyen ebéd nincs.

TUDOR BLACK BAY CERAMIC. Ref.: M79210CNU-0001. Forrás: TUDOR

Az eredő: virtuális karcolhatatlansága, rendkívül csekély súly, akár nagyobb méretű óratok mellett is kényelmes viselet. Extravagáns, élénk színű megjelenés, rozsdamentes tartósság, kontra kevéssé strapabíró tokfülek.

TUDOR BLACK BAY CERAMIC

Extrém színekről a Tudor aktualitása esetén mégsem beszélhetünk. Az óra alapvetően matt és fekete. Tegyük hozzá, jól áll neki. Sötét (szürkés) a számlap, hasonlóan sötét a kerámia (betétes, acél) lünetta.

Valódi búvár lévén 200 méterig vízálló, ehhez gumi-bőr keverék szíjat (is) kapunk.

A tok 41 mm átmérővel készül, ami “felüdülés” lehet a vastagabb csuklóval “szerelt” embereknek a sok “39-es” kivitel után.

TUDOR BLACK BAY CERAMIC. Ref.: M79210CNU-0001. Forrás: TUDOR

Az egyetlen nehezen érthető pont a felhúzókorona (illetve a lünetta) anyagválasztása, ami “maradt” rozsdamentes acél, fekete PVD bevonattal.

Nyilvánvalóan technológiai okok húzódnak a döntés mögött, másrészt – bármennyire is szívósak már e modern felületbevonatok – karcolódás, kopás esetén nem biztos, hogy örömet szerez majd a látvány. Ezen felül, úgy pusztán elméleti síkon is belegondolva, egy kerámia tokos karórát a vásárlók többsége épp azért választ, mert nem ejt rajta sebet a viselésből fakadó, természetes “súrlódások” sora. A Tudor esetén a “korona” és a lünetta mégis veszélybe kerülhet ezek szerint…

Mechanika

Az automata húzású szerkezeten ellenben aligha tudunk fogást találni. Az MT5602-1U jelű, igen pontos, a 15.000 gauss elektromágneses térerőnek is ellenálló mechanika 6 különböző pozícióban, 2 eltérő hőmérsékleten és 100%, illetve 33%-nyi “töltöttség” mellett is alapos próbatételeken esik át, mielőtt az óra felkerül a márkakereskedők polcaira. Egyszóval METAS minősítéssel rendelkezik. A Tudor így az Omega után a második márka, amely eleget tud tenni a METAS követelményeknek.

TUDOR MT5602-1U jelű, igen pontos, a 15.000 gauss elektromágneses térnek is ellenálló mechanika. Forrás: TUDOR
TUDOR MT5602-1U jelű, igen pontos, a 15.000 gauss elektromágneses térerőnek is ellenálló mechanika. Forrás: TUDOR

E tartalékok egyébként 70 órára “rúgnak”, ami mostanra amolyan Rolex szabványnak is tekinthető. Az alkotórészei ráadásul szépen – a tokkal egyező árnyalatra – sötétítettek, így meglehetősen vagány képet fest az átlátszó, hátlapi zafírüvegen át. Egy újabb “mutatvány”, ami “cégcsoporton” belül csak a Tudor sajátja.

Végül

A csomag ára 4.700 euró, azaz (az erősödő forintnak is hála) 1,6 millió HUF.

Ennyi pénzért, ilyen minőségű szerkezettel, kerámia tokos búvárt, eddig nem igazán kaptunk.

TUDOR