IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “AMG”

Óra- és autómárka együttműködése nem ritka, így az IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “AMG” is csak egy a sorban.

Az AMG és az IWC együttműködésének időtartama azonban egyáltalán nem mindennapi. Idestova 17 éve folyik a közös munka, ami kifejezetten figyelemre méltó. Különösen azoknak tűnhet ez soknak, akik a nyomtatott magazinunkban megjelenő sorozatot követik, amelyben a különböző autó- és óramárkák közötti kapcsolatot vesszük górcső alá.

Ingenieurből Pilot

A közel két évtized alatt persze sok minden történt, így az IWC által készített AMG modellekből is jó néhány napvilágot látott. Mégis barátkozni kell a látvánnyal. Sokáig ugyanis rendszerint az Ingenieur-kollekció adta az alapot az AMG-modellekhez, így a Pilot-kollekció formanyelve egy kicsit talán még idegennek hat. Teszi ezt annak ellenére, hogy két éve már láthattunk Pilot-külsőben AMG-t.

IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “AMG” - lehet, hogy a külső németes, de a "motor" majd lázba hoz
IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “AMG” – lehet, hogy a külső németes, de a “motor” majd lázba hoz

Az akkor a Formula 1-ben való szerepléshez kapcsolódott, a mostani óra viszont a “hétköznapi” AMG-pilótáknak szól. Ennek jegyében a titánból készült 43 milliméteres tok színét igyekeztek a Mercedes ezüst színéhez igazítani (nem hiába viseli a márka a Silberstern / ezüst csillag nevet), a versenyzés szellemét pedig a szénszál textúrájú számlap hivatott megidézni. Tény, hogy tematikáját tekintve kapcsolódik ez az autósporthoz, de azért nem lehet eredeti ötletnek nevezni.

Nem 7750

Eredeti viszont a számlap alatt lévő “motor”. A segédszámlapok árulkodó elrendezése ellenére ez bizony nem egy 7750-es. Közelebbről nézve fel is tűnik, hogy miért: a kismásodperc hat órában van és nem kilencnél, mint a 7750-esnél. Ez bizony a schaffhauseni márka saját manufaktúra kalibere, 69385-ös. Viszonylag új szerkezet, felépítését tekintve integrált (azaz nem modulos felépítésű), vezérlése pedig oszlopkerékkel történik. Ha a külső formatervezője nem is érdemelne különösebb elismerést, a kaliberé előtt azért lehet fejet hajtani. Előbbi mentségére szól, hogy a Pilot-kollekció számlapjának formavilága meglehetősen kötött, azaz nem igazán volt tere kibontakozni.

IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “AMG”
IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “AMG”

Ahogy egy AMG is dárágbb egy “mezei” Mercedesnél, úgy természetesen igaz ez erre a modellre is. A 9900 frankos ár közel ötven százalékos felárat jelent a sima Pilot kronográfokhoz képest. Igaz, azok tokja csupán rozsdamentes acél, és átmérőjük is 2 milliméterrel kisebb.

IWC