Patek Philippe Nautilus 5711/1A

Korábban már írtunk arról, hogy az év eleji szóbeszéd szerint alaposan “átgondolta”, a leginkább keresett modellcsaládját az egyik legelismertebb svájci óragyártó. Nos, újfent bizonyságot nyert, hogy nem érdemes felülni minden pletykának. Másrészt mégsem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Íme az új, “forradalmi” Patek Philippe Nautilus 5711/1A!

Zöldség

Az idézőjelbe tett jelző természetesen gúnyolódás. A forradalom, ahogy az “átgondolás” is elmaradt.

Mondjuk ki, egyből az elején, egyetlen dolog változott, és az a számlap. 2021 a ZÖLD éve. Szinte minden gyártó előhúzta már a zöld számlapos “frissítését” egyik – másik szériájának, s aki egyelőre alszik, év végére bizonyára beéri majd az “úttörőket”.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe
Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe

Jóslatok

Az előző írásunkban rebesgetett újdonságok sora; egy új szerkezet, titán tok, esetleg méretváltozás, mind-mind humbugnak bizonyult. Maradt a jól ismert és sokak által vágyott, de csak kevesek által tulajdonolt formavilág, mérettartomány, megjelenés, anyaghasználat és a már jó “öreg” mechanikus szerkezet (Caliber 26‑330 S C).

Járt utat a járatlanért

Bolond is lenne mindazt eldobni a Patek, ami már tökéletes és bevált, s ezrek, vagy inkább tízezrek állnak érte 10 évig sorba, egy virtuális kívánságlistán. Illetve – ha tehetik – hajlandóak a listaár minimum kétszeresét is megfizetni a használt óra piacon.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe

Dimenziók

A tokátmérő és annak parádés “vastagsága” tehát változatlan, 40 x 8,3 mm.

A szinte pénzérme nagyságú dimenziók hátránya, a járástartalékok csekély értékének formájában vet némi halovány árnyékot, az összképre, hiszen az mindössze 35 – 45 óra (a gyártó adja meg éppen így).

Tény, hogy automata húzású szerkezet esetén ez majdhogynem lényegtelen.

Másik nézőpontból viszont, különösen aki nem pusztán egyetlen karórával képzeli el az életét, gyakran belefut egy megállt óra kellemetlen élményébe. Elég hozzá egy átlagos hosszú hétvége, amikor pont nem a legdrágább kincsünket szeretnénk összekarcolgatni egy kellemes kerti sütögetés során.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe
Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe

Drágaság

Egy Patek Philippe Nautilus tulajdonosaként ugyanis szinte biztos, hogy az egyik, ha nem kollekciónknak A legdrágább éke gyanánt tekintünk rá, legyen akármilyen gazdag is az otthoni felhozatal.

Sokat tesz ezért maga az óra is, hisz szinte legendákat mesél a luxusról. Elég csak megérinteni kecses, kifinomult és fenséges idomait.

Másrészt a tudat, a köré szőtt felhajtás, az örült használt piaci árak, az ekképp egyre csak növekvő érték, illetve a tény, hogy mennyire nehezen beszerezhető modellről van is szó, kétségtelenül elvarázsol és magával ragad.

Végül a drágaság jelzőt nyilván a 30.400 eurós (bő 10 millió forintos) listaár is alátámasztja.

Nem mintha ember fia hozzájuthatna ennyiért, legalább is ebben az évtizedben már aligha.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe

Gondolatok

Felmerülhet végül pár gondolatébresztő megfontolás, a zöld számlapos kiadás láttán.

Egyrészt a listaár három-négy, akár ötszörösén kínált, de kék számlapos (tehát már elvileg nem elérhető) modellek másodkézből származó ára több mint nevetséges. Mégis ki fizetne háromszoros vagy még magasabb árat azért, hogy megvegye ugyanezt az órát, épp csak használtan, de kék számlappal?

Ugyanakkor tény, hogy az elérhetőség nem növekedett, sőt, ergo hozzájutni továbbra sem lesz egyszerű. A “piac diktál” elv alapján, ha szeretnénk egy Patek Philippe Nautilus-t, annak jelenleg nem igazán látszik más, olcsóbb útja, mint a használt piacon őrült áron kínált opciók.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Forrás: Patek Philippe

Végül

Kicsit az egész olyan tipikusan svájci és “patekos“.

“Piacra dobunk” egy “új”, trendibb számlapot, ami lényegében csak színében eltérő, de semmi máshoz nem “nyúlunk”. Közben “megszüntetjük” az eddig futó kék verziót (részben, mert női méretben egyébként továbbra is elérhető). A tok, az anyag, a szerkezet marad a megszokott.

Innováció, valódi változtatás, urambocsá’ fejlesztés index konvergál a nullához.

“Hájp”, felhajtás és a nyálcsorgatás generátor üzemmódja 200%.

Értjük, hogy mindez erősíti a luxusóra piacon betöltött, kiemelt pozíciót. Értjük, hogy mindez csak azért van, hogy minél többen ne szerezhessék meg, és ezért minél többen még jobban akarjanak egy “Patekot“. Értjük.

De vajon csak nekünk tűnik ez már túlzott erőlködésnek?

PATEK PHILIPPE