A magyar használt órák piactere

A használt óra adás-vétele előbb-utóbb felüti fejét valamennyi órakedvelő életben. A magyarázat kézenfekvő és egyszerű, s bár megannyi csatornán bonyolódhat az üzlet, mutatjuk a jövőt: Íme, a magyar használt órák piactere!

Használtan szabad -e?

Merülhet fel a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e használt órát vásárolni?

A válasz egyértelműen igen!

Officine Panerai Luminor Submersible 1950 Carbotech 3 days Automatic – 47mm / Fotó: RetekG
Officine Panerai Luminor Submersible 1950 Carbotech 3 days Automatic – 47mm / Fotó: RetekG

Olcsóbb (többnyire), s várólista sincs!

Van viszont készlet és kínálat.

Ez a piac igen összetett és változatos. A hordatlan, vadonatúj karóráktól, a megunt ketyegőkön át, egészen az antik zsebórák és faliórákkal bezárólag, megtalálható szó szerint minden.

S ehhez biztosít végre megfelelő és orientált felületet a Használt-óra.hu !

Szabadon és ingyen!

Nem véletlen, hogy eme online piac szlogenje e kétségtelenül csalogató hívószavakból áll, hiszen a használt óra adás-vételének sok helyszíne lehet, ám olyan fokú szabadságot, de mindezt teljesen ingyenesen semelyik másik felület nem nyújtja.

Blancpain l’Évolution Quantième complet 8 jours. Referenciaszám: 8866-1134-53B. Fotó: @RetekG

Alternatíva

A mindenki által ismert hazai, illetve nemzetközi apróhirdetés weboldalak ugyan nyújtanak megoldást.

A látogatottságuk kimagasló, a szolgáltatásaik hasznosak, ugyanakkor arra, hogy kifejezetten csak használt órákat kereső – kínáló érdeklődők böngészik, igen csekély az esély.

Ráadásul eladóként, ha valóban a figyelem középpontjába szeretnénk hozni a portékát, azért már bizony zsebbe kell nyúlnunk. Vevőként pedig nem is olyan egyszerű eligazodni az összetett keresőrendszerekben.

MeisterSinger Metris Bronze Line. Referenciaszám: ME917BR. Fotó: @RetekG
MeisterSinger Metris Bronze Line. Referenciaszám: ME917BR. Fotó: @RetekG

Czukorhegy

A közösségi média dominálta 21. század átkos áldása, a Facebook, szintén egy erős opció.

A tulajdonosi kör által egyre erőltetett ún. Marketplace persze semmivel se jobb vagy másabb, mint az előbb említett, apróhirdetésekre szakosodott portálok, sőt.

S a magánszemélyek által működtetett, célirányosan adás-vételre szakosított csoportok általában vagy jelentéktelenül csekély mértékben biztosítanak elérést valódi üzletfelek között (értsd a tagság 90% semmi -több pusztán bio-díszlet), illetve a sok tízezer tagot összegyűjtögető csoportokban előbb-utóbb bizony fizetős lesz (vagy már az) a hirdetés feladása.

Rolex GMT-Master II Everose Gold. Fotó: @RetekG

Nem beszélve arról, hogy bármely Facebook felületen ki vagyunk szolgáltatva (akár eladni, akár venni szeretnénk) egyrészt a mamut vállalt néha végtelenül ostoba szabályrendszerének (nem írhatod be hogy 40 mm az óratok átmérője, mert az automatizált szűrőszisztéma szerint biztos bújtatott fegyver hirdetés vagy agresszió … ), másrészt a szóba hozott csoportokat működtető személyek szűk körének.

Omega Speedmaster Dark Side of The Moon Vintage. Fotó: @RetekG
Omega Speedmaster Dark Side of The Moon Vintage. Fotó: @RetekG

Kinek kell ez?

Mindezek helyett jóval tisztább pálya egy kizárólag (használt) órák adására és vételére szakosodott weboldal – piactér, ami ráadásul magyar fejlesztésű, Magyarországon honos, magyar vállalkozás által működtetett, és nem célja, hogy havi díjat szedjen, vagy az eladások után 6% sikerdíjat lecsípjen, mint a nagy nemzetközi, egyébként kétségtelenül professzionális és meghatározó szereplő (Chrono24).

Ha online használt óra kereskedés, az alapvetően német, bár igen szerteágazó és nemzetközi tulajdonosi háttérrel működtetett felület megkerülhetetlen. Ugyanakkor nagy hátránya (amellett, hogy senkinek sincs ingyen), hogy bizony a kínálat 99%-a nem magyar földön található.

Vedd kézbe a döntést!

Grand Seiko 60th Anniversary SBGH281G. Fotó: @RetekG
Grand Seiko 60th Anniversary SBGH281G. Fotó: @RetekG

Használt óra vásárlás esetén igencsak érdemes élőben megtekinteni, felpróbálni, személyesen egyeztetni az árról, sőt legjobb egy szakosodott szervizben történő átadás előtti bevizsgálás, hogy a kínált óra valóban az és olyan, ahogy azt a szöveg hirdeti. Fő a biztonság, s így minden későbbi vitának elejét lehet venni, különösen nagyobb értékű órák esetén.

Cipőt a cipőboltból

Használt órát egy használt óra piactérről érdemes vásárolni, s értelemszerűen érdemes ott hirdetni is.

Különösen, ha mind az eladó, mind a vevő országhatárokon belül maradna.

Ráadásul mindezt immár megtehetjük

szabadon és ingyen!

 

Használt-óra.hu