Piaget Altiplano Origin 35 mm

Női óráik között kifejezetten visszafogott a Piaget Altiplano Origin 35 mm, akár öltönyóraként is megállná helyét.

Ha van a márkának olyan órája, kollekciója, amely alapján egyértelműen beazonosítható, akkor a Piaget-nél egyértelműen az Altiplano az. A nevet az Andok magasföldjéről kölcsönözték, de ezzel gyakorlatilag ki is merült a latin-amerikai vonatkozás. Az Altiplano modelleket ugyanis éppenséggel lapos tokjukról ismerjük.

Piaget Altiplano Origin 35 mm - vann bőven laposabb Altiplano is, de még így is elég kellemes
Piaget Altiplano Origin 35 mm – vann bőven laposabb Altiplano is, de még így is elég kellemes

Azokhoz képest a mostani modell 8,1 milliméteres magassága ha nem is számít vastagnak, azért meghaladja a kollekció többi modelljének átlagát, hogy a világcsúcsnak számító, 2 mm vastag változatról ne is beszéljünk. Persze ha az óraipar egészének szemszögéből vizsgáljuk, akkor továbbra is laposnak nevezhető. Nem véletlen, hogy más márkák gátlástalanul ultra-laposnak nevezik a 8 mm körüli vastagsággal rendelkező óráikat. A Piaget-nél ezen persze csak szerényen mosolyognak.

Ennek ellenére mégis egész jónak nevezhető a tok átmérőjének és magasságának aránya, azaz az óra nem tűnik sem túl laposnak a szélességhez képest, illetve túl szélesnek a vastagsághoz képest. Ha úgy tetszik, sikerült megtalálniuk az arany középutat. Arany egyébként a tok anyaga is. Altiplano acélból ugyanis még nem készült, és a belátható jövőben aligha fog.

Különc

A már-már minimalistának nevezhető megjelenés egyfajta ellenpontja is az eddigi női Altiplano modelleknek. Egyszerű, sugárcsiszolású, ezüst színű számlap, vékony indexek és mutatók ugyancsak eltérnek az eddig megszokott csillogó, vagy nagyon színes modellektől.

Piaget Altiplano Origin 35 mm - a márkánál "mezeinek" nevezhető 501P kaliber a tokban
Piaget Altiplano Origin 35 mm – a márkánál “mezeinek” nevezhető 501P kaliber a tokban

A szerkezet szempontjából is elkülönülnek. A női Altiplano modellek jellemzően kézi felhúzású kalibereket kaptak, bár automatára is van egy-két példa. Egyike ezek közül a mostani újdonság, amelybe a 501P manufaktúra szerkezet került. Nagyrészt ez a viszonylag alacsony, 43 órás járástartalékkel rendelkező kaliber tehet arról, hogy a tok 8,1 mm magas lett. Annak 3,6 mm magassága átlagosnak, vagy azt nem sokkal alulmúlónak nevezhető. Ugyan van a márkának ennél laposabb automata szerkezete is, egészen egyértelmű, hogy itt most az ár is meghatározó szempont volt.

Piaget Altiplano Origin 35 mm - fehérarany változat csak gyémánttal kapható
Piaget Altiplano Origin 35 mm – fehérarany változat csak gyémánttal kapható

Aranyóráról lévén szó, értelemszerűen súlyosabb összeget kell a pénztárnál hagyni. Konkrétan 18600 eurót, illetve 25800 vagy 27000 eurót (fehérarany) a gyémántokkal kirakott változatoknál. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a gyémánt nélküli változat gond nélkül uniszex modellként is megállja a helyét. Mindössze a szíjat kell cserélni, ami egyébként szerszám nélkül kivitelezhető. Hogy a 35 milliméter uraknál túl kicsi lenne? Egyrészt a csökkenő átmérők trendjében vagyunk, másrészt a mechanikus karórák aranykorában, de az 1980-as, korai 1990-es években is a 35 milliméter öltönyóráknál teljesen elfogadott volt.

Piaget