ORIS TLP LIMITED EDITION

Egyre biztosabb, idén a zöld az új kék. Újabb példa érkezik, újfent pilóta, most éppen az ORIS hangárjából. Íme, az ORIS TLP LIMITED EDITION.

„FLYING HIGH”

E szavakkal indít a gyártó honlapjának beköszöntője, ami egyrészt meglehetősen áthallásos kifejezés az angol, illetve amerikai szleng-nyelvben, másrészt értelemszerűen az új pilóta óra, az ORIS TLP LIMITED EDITION „felsőbbrendűségét” hivatott reklámozni.

ORIS TLP LIMITED EDITION. Referenciaszám: 01 752 7760 4287. Forrás: ORIS
ORIS TLP LIMITED EDITION. Referenciaszám: 01 752 7760 4287. Forrás: ORIS

Magasan száll?

Nos, nem feltétlenül.

Először is, tekintve, hogy az Oris legutóbb igen büszkén mutogatta vadonatúj, saját gyártású szerkezetét, mint új „alapvetést” saját termékeire nézve, a friss, ropogós, tehát zöld pilótába mégsem került bele. Helyette érkezik a sem nem új, sem nem Oris, de legalább olcsó Sellita SW200 alapokon építkező Oris 752 automata mechanika.

38 óra járástartalék, és a már unalomig ismert egyéb képességek. Ettől azért biztosan léteznek komolyabb magaslatok is…

ORIS TLP LIMITED EDITION. Referenciaszám: 01 752 7760 4287. Forrás: ORIS

De legalább jó az ár?

Minden relatíve, de a 2.200 svájci frank, azaz (magyar vagy EU-s áfa és vám nélkül is) 720.000 forint nem az a kifejezetten kihagyhatatlan fogás, zöld szín ide, korlátozott számú kollaborációs kiadás oda.

TLP

Felmerülhet egyébként a kérdés, mégis mi a dédnagyanyánk térdkalácsa az a TLP, olyan mint a PVD?

Dehogy

Repülés rajongók körében bizonyára ismert lehet, bárki másnak azonban garantáltan semmit nem mond, de legalább is az óra „értékéhez” aligha ad hozzá a tény, hogy a most bemutatott Oris óra a TLP, azaz a Tactical Leadership Programme -mal való együttműködésében készül, 750 db erejéig limitálva. A fent említett program keretében képzik, már 1978 óta a NATO szövetséges erők pilótáit, mindenféle nemzetközi bevetések sikeres „megugrására”, legyen arra szükség a világ akármelyik táján.

ORIS TLP LIMITED EDITION. Referenciaszám: 01 752 7760 4287. Forrás: ORIS
ORIS TLP LIMITED EDITION. Referenciaszám: 01 752 7760 4287. Forrás: ORIS

Bevetéshez kötelező

A fentiekhez igazodva, valóban militáns kiadás a 44 milliméteres acél tok, amit PVD felületkezeléssel sötétszürkére árnyékoltak, hiszen hadászati tevékenység közben nem szerencsés, ha bármilyen fényes, csillogó tárgy van a pilóta környékén, ami adott esetben könnyen felhívhatja rá az ellenséges egységek figyelmét.

Ehhez igazodik aztán az olíva zöld számlap és a hasonló színű szövetszíj.

A számlapi kép egyébként az Oris pilótákról jól ismert, naptár funkcióval (azaz a dátum mellett, a napot is láthatjuk a megfelelő ablakokon át).

ORIS TLP LIMITED EDITION feneke és egy ismerős zár! Forrás: ORIS

Névre szóló

Az Oris egyébként lehetővé teszi a TLP végzősöknek, hogy saját nevüket belegravíroztassák a hátlapba, ha szeretnének egy ilyen “emlékórát”… de, hogy ez miért érdekes a többi 7 milliárd ember számára, akik nem jártak pilótaiskolába… ?

Ami – a zöld szín mellett – izgalmassá teszi e harmatos kiadást, az lényegében a szövetszíjra szerelt zár, mely már válóban az Oris legújabb standardjait idézi, ráadásul jól is mutat.

Illetve talán izgalmas lehet a szíj anyaga is, a Ventile. Egy meglehetősen ósdi, bár igen jó minőségű textilféle, ami többek között vadászrepülő pilóták overáljához is használatos.

ORIS