Oris Whale Shark Limited Edition

Szokásos tengeri tematikájú, limitált modell az Oris Whale Shark Limited Edition karóra, viszont szokatlanul gazdagabb részletekkel érkezik.

A hölsteini márka már hosszabb ideje rendszeresen ad ki korlátozott példányszámban olyan karórákat, amelyek így vagy úgy a tengeri élőhelyek, vagy állatok védelmének szentel. Ahogy az az óraiparban lenni szokott, az egyes órák eladásából néhány százaléknyit egy támogatott szervezetnek ajánl fel. A tenger világáról lévén szó természetesen kivétel nélkül búvárórákkal van dolgunk.

Nem búvár, de mégis

Más kérdés, hogy ránézésre erre a modellre is szinte egyből rá lehet ragasztani a “búváróra” bélyeget, valójában nem az. A vonatkozó szabványban lefektetett követelmények egyikeként ugyanis nem tesz eleget. Lünettája ugyanis mindkét irányba forgatható. Ezen kívül azonban mást alig lehet kritizálni.

Cetcápa - ha nem vagy plankton, nem kell félned tőle
Cetcápa – ha nem vagy plankton, nem kell félned tőle

Elsősorban az óra részletessége az, ami képes lehet a vásárlók kegyeibe férkőzni. Nyilván a tok adott, bár ha évente két-három, tematikusan viszonylag jól behatárolható, limitált példányszámú modellel jelentkezik egy márka, akár el is gondolkodhatna egy új tok megtervezésén. Persze az Aquis kollekció tokjának formájával sincs semmi baj. Hozza azokat a jellemzőket, amiket egy tipikus búvárórától, sportórától elvárunk. Átmérője 43,5 milliméter, magassága pedig 14 mm, azaz nem éppen mandzsetta alá való. Persze nem is arra találták ki.

Nem Batman

Kiemelendő azonban a kerámiabetétes lünetta. A 24 órára skálázott betét egy harmadik időzóna idejének megjelenítésére szolgál és fele-fele arányban fekete, illetve kék kerámiabetétet kapott. Mielőtt mindenki Batmant kiáltana, gyorsan szögezzük le, hogy a kék árnyalata nagyon messze van attól, mint amit a Rolexen láthatunk. Kiválóan illeszkedik azonban a színátmenetes számlap színéhez. Mi több, a lünetta kék sávján maga a lünetta is színátmenetes (9 és 15 óránál), amire túl sok példát eddig nem láthattunk, főleg nem az Oris árszegmensében. Kivéve persze pont az Orisnál, hiszen nem most találkozunk náluk először ezzel a lünettával.

Oris Whale Shark Limited Edition - a számlap és a lünetta külön-külön is érdekes lenne, pláne együtt
Oris Whale Shark Limited Edition – a számlap és a lünetta külön-külön is érdekes lenne, pláne együtt

Ha pedig már a számlapnál voltunk, vegyük észre annak textúráját is. Még ha nem is láttunk közelről cetcápát (az óra névadója), és nem tudnánk, hogy a számlap ezen állat pikkelyeit hivatott utánozni, akkor is egy igen látványos mintával van dolgunk. Ha megnézzük a korábbi, tengerek világa ihletésű limitált példányszámú karóráit sem találunk hasonlót. Ebből a szempontból, de talán még összességében tekintve is az eddigi legsikerültebb ilyen stílusú órával jelentkezett az Oris.

Oris Whale Shark Limited Edition - 2016 példányra limitálva, mert abban az évben nyilvánították veszélyeztetett fajjá a cetcápát
Oris Whale Shark Limited Edition – 2016 példányra limitálva, mert abban az évben nyilvánították veszélyeztetett fajjá a cetcápát

Mezei szerkezet

Ennek, de csak is ennek tükrében szinte már csalódás, hogy a számlap alatt az Oris 798-as kaliberét, azaz egy Sellita SW 330-1-es kalibert (ETA 2893 klón) találunk. Főleg annak tükrében, hogy az Oris alig negyed éve mutatta be új 400-as manufaktúra kaliberét, ráadásul pont egy Aquisban. Öröm az ürömben, hogy a szervizelés során alkatrészek hiánya miatt biztosan nem lesz gond.

Oris Whale Shark Limited Edition - üvegbetét helyett cetcápát kapunk és 30 bar (300 m) nyomásállóságot
Oris Whale Shark Limited Edition – üvegbetét helyett cetcápát kapunk és 30 bar (300 m) nyomásállóságot

Az egyszerű szerkezet pozitív következménye, hogy a modell ára nem szaladt meg. Persze azért a 2800 frankos listaár sem éppen baráti, viszont a korábbi modellekhez képest most valóban többet kapunk, még ha a 2016 darabos limitáció lehetne kevesebb is.

Oris