Oris Hölstein Edition 2020

Aranyos macis óra, gondolhatnánk, némi áthallással utalva a napokban bemutatott legújabb Oris kronográf anyaghasználatára, ha nem tudnánk, hogy – akármennyire is annak néz ki (most még) – a vidám újdonság anyaga (nagyobbrészt) bronz. Lássuk van–e min mosolyogni az Oris Hölstein Edition 2020 esetében.

Mosolyogj!

Hiszen Rolf Studer (az Oris társ-vezérigazgatója) szerint az idei júniusra időzített, korlátozott számban elérhető stopperes búvár (vagy valami olyasmi) kettes számú küldetése éppen az, hogy mosolyt csaljon az órakedvelők (vagy bárki) arcára, méghozzá a hátlapon domborodó mackó látványával.

Oris Hölstein Edition 2020. Fotó: ORIS
Oris Hölstein Edition 2020. Fotó: ORIS

Micsoda bravúr

Csaphatunk a homlokunkra egyből  – gúnyolódunk természetesen. Hiszen a barátságos, ámde (többnyire) elegáns medve figura már jó ideje az Oris emblematikus karaktere, sőt védjegye.

Rendszerint feltűnik valamennyi, a márkához köthető eseményen, rendezvényen. Valamilyen formában, de minden hivatalos kereskedésben ott figyel, ahogy a közösségi médiában is folyamatosan igyekszik népszerűsíteni a gyártót. Nem igazán meglepő tehát, hogy most itt díszeleg, egy bronz óra hátlapján, acélba öntve. S az sem, hogy egyébként valóban, kedves kis pofija hangulatunktól és élethelyzetünktől függőn, de valamelyest jókedvre derít.

Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS
Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS

Bár mégis szokatlan…

Hiszen az a része már mégis csak fura, hogy Oris Mackó épp egy limitált, a márka és a gyár szülőfalujának (Hölstein) emléket állító modellre került fel.

Inkább várna az ember valami szépen vésett, vagy domborműbe fagyott látképet a településről, az Oris gyárról, egy emblematikus épületről, tájegységről, hegyről, akármiről, ami inkább köthető ahhoz a helységhez, ahol 116 éve „gyökeret eresztett” a cég.

De nem. Helyette hátulról jön a maci, vidáman, bár kissé bárgyún mosolyog, és ha ezt így végig gondoljuk, tényleg eléggé mulatságos a történet, mi több, meglepő és merész, s összességében valóban jót lehet derülni rajta. Az egész olyan kis „Oris-os”.

Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS
Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS

Dicső múlt

116 év, német ajkú, de svájci település (Hölstein), ahol két üzlettárs meglátta a jövőt az olcsó (jó, rendben, megfizethető) órák gyártásában.

A nép tagjai közül érkező órásmester–vállalkozók, a népből verbuvált csapattal, a keményen dolgozó nép kezére (persze előbb a zsebébe) álmodott órát, méghozzá sikeresen. 1960-as évekre, már évi 1 millió db legyártott karórával a „vidék” legnagyobb foglalkoztatója, a korabeli világpiac 10 „legnagyobb” óragyártója közé tartozott. Aztán persze jött a sokat emlegetett kvarcválság, de annak ellenére végig megtartotta függetlenségét, s eredeti piaci szerepét:

A mai napig a megfizethető fronton „támad”, akkor is, ha a legújabb, mindössze 250 példányban készülő kronó 4.800 svájci frankos (kb. 2 millió forint lesz, mire ideér) árát tekintve azért bizonyára sokak felhúzzák majd a szemöldöküket.

Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS

Mit kapunk ennyiért?

Először is ugye a maci-érzést.

Másodszor (az Oris állítása szerint, s valószínűleg valóban) a világ első olyan karóráját, melynek esetében nem csak a tok, a felhúzókar, a nyomógombok (lévén kronográf), a lünetta, de az egész fémcsa is bronzból készül!

A láncszemeket egyeben tartó stiftek kivételével, ugyanis a bronz, mint ötvözet, ahhoz túl lágy, hogy hosszútávon jól viselje az ott fellépő terhelést. Hasonló okok miatt, szintén nemesacél a hátlap és a csatot összefogó zár is.

Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS

A bronzról, mint alapanyagról korábban már értekeztünk.

Az bizonyos, hogy az órásipar újra felfedezte magának ezt az évezredek óta jól ismert fémötvözetet, s az Oris az utóbbi években egész kis szimfóniát költött köré. Pilóta órák bronzból, búvár órák bronzból, legalább is ami az óratokot illeti.

2019-ben aztán, amolyan petting gyanánt piacra dobott egy bronz / acél búvárt, sokunk nagy örömére. Persze biztosak lehetünk benne, hogy a mostani kronográf kiadás megjelenése már akkor kőbe, illetve bronzba volt vésve. S talán valóban csak a hátlap ötletét inspirálta a 2020. évet alaposan felforgató vírusveszélyhelyzet és annak körülményei.

Telibe

Az igazi újdonság tehát a csat egész alakos bronz szobra, mely egyébként – új korában – igen csinos látvány (már aki kedveli az arany – rózsaarany árnyalatokba hajló színeket). Ellenben kissé azért gyomorgörcsbe rándulva várjuk, hogyan néz majd ki az óra mondjuk fél év viselés után.

Azt tudjuk – szintén a tavalyi Oris Divers Sixty-Five nyomán (szó szerint) –, hogy már a kétszínű csat is „kecses” zöld csíkot pingált legtöbbünk csuklója köré. Felmerül az izgalmas kérdés, mennyire lesz, az ilyen formán ajándékba kapott karkötő esztétikus, ha ezt egy több mint 1 cm vastag „telibe” bronz csat műveli?

Rendben, könnyű lemosni, de azért valahogy mégis túl „különc” kissé.

Oris Hölstein Edition 2020. Referenciaszám: 01 771 7744 3182. Fotó: ORIS

Műszaki adatok

Ami a méreteket és a belsőt illeti, 100 méteres vízállóságot garantál az egyébként megjelenésre már jól ismert (Carl Brashear Limited Edition), 43 mm-es átmérővel érkező tok. Benne az Oris 771 névre keresztelt, lényegében Sellita automata mechanikus szerkezet ketyeg, mindössze 48 óráig, ha csak úgy hagyjuk pihengetni az asztalon vagy a szekrényben.

Ez utóbbi információ megint odapakol egy apró kérdőjelet az árcédula mellé, ami talán csak akkor halványodik, ha megtudjuk, mégiscsak használ valódi aranyat is az Oris, méghozzá a számlap esetén. “Igazi” rózsaaranyból készülnek a mutatók, illetve az egész órák indexeit adó körök kerete, melyeket aztán bőségesen lumineszcens festékkel töltetnek tele.

E becsempészett „aranymetszésre” bizonyára esztétikai okok miatt támadt szükség, hiszen – mint tudható – az arany nem (vagy csak alig) oxidálódik, szemben a bronzzal, ami abban a percben elkezdi majd nevelgetni egyedi patináját, amint kicsomagoljuk a dobozból. Hasonló, bizonytalan végeredménnyel járó átalakulásoknak pedig az óra számlapján nem feltétlenül örülnénk.

Akárhogy is, a (szinte) teljes egészében bronzba öntött kronográf érdekes színfolt. Reméljük egyre majd rátehetjük a kezünk, s ha így lesz, alapos okkal kiálthatjuk, hogy

„lássuk a medvét!”. 🙂

ORIS