Patek Philippe Calatrava 6007A-001 – újabb acél

Ha a márka acélból készít időmérőt, akkor arra sokan felkapják fejüket. A Patek Philippe Calatrava 6007A-001 ráadásul más szempontból is különleges.

A sokak által talán a legmagasabbra becsült márkánál az arany a bevett anyag. Acélból sok évtizeddel ezelőtt jellemzően inkább prototípusokat készítettek, amin aztán a Nautilus megjelenése változtatott. Ugyanakkor nagyon figyelnek arra, hogy az acél még véletlenül se juthasson nagyon szerephez. Ugyanis tudatosan el akarják kerülni azt a (kényszer)pályát, amire az Audemars Piguet szorult.

Óvatosan az acéllal

Amiből azonban kevés van, az többre értékelik, ami a Patek Philippe-nél jelen esetben az acél. Ráadásul egy Calatrava, azaz az újonc a tipikus öltönyórák kollekciójában mutatkozik be. Ehhez jön még, hogy az óra megjelenésének egésze, és különösen a számlap nagyon távol áll attól, amit a Calatraváknál eddig láthatunk, de amúgy a márka egészénél is ritkaságszámba megy. Egy kis túlzással már szinte sportórának nevezhetjük.

Patek Philippe Calatrava 6007A-001 - automata, mégis kecses
Patek Philippe Calatrava 6007A-001 – automata, mégis kecses

Ezt támasztja alá az átlagos Calatravához képest valamivel nagyobb tok átmérője: 40 milliméter. Ennek egyenes következménye, hogy a tokot módosítani kellett, de persze a tipikus vonások továbbra is gond nélkül felismerhetőek. Kevésbé “sportórás” a tok magassága a maga 9,07 milliméterével, ami persze a Calatravák öröksége. Szintén az ő számlájukra írható, hogy a számjegyek és a mutatók is fehéraranyból készültek, ami azért egy acélból faragott tokú óránál nem bevett szokás.

Patek Philippe Calatrava 6007A-001 - nem egy tipikus számlap a márkánál
Patek Philippe Calatrava 6007A-001 – nem egy tipikus számlap a márkánál

Új gyár, új mennyiség?

Végül pedig miben is rejlik az óra különlegessége, mármint az acélon kívül? Az alkalomban. Ez a modell az új gyárépület végleges átadásának alkalmából készült. A genfi Plans-les-Ouates elővárosban húzták fel 5 év alatt az új épületet, ahol immár mindenki elfér egy tető alatt. Persze azt látni kell, hogy azok a márkák, amelyek itt építettek új épületet mind növelték is a gyártott mennyiséget. A Patek Philippe már így is évi 60000 fölötti mennyiséget állít elő. Hogy ez még exkluzívnak nevezhető-e, az persze relatív. A Rolex ennél tízszer is többet termel ugyanabban a helységben, de az A. Lange & Söhne évi mennyisége még tized ennyi sincs.

Patek Philippe Calatrava 6007A-001 - nem megszokott szíj
Patek Philippe Calatrava 6007A-001 – nem megszokott szíj

Az azonban biztos, hogy ez az acél óra fogyni fog. Az anyag, az alkalom, a különleges megjelenés és a limitált példányszám (1000 darab) mind kelendőé teszi. Egy példány listaára 25000 frank. ami egy acélóráért meglehetősen magas. Előre szólunk, hogy ne lepődjön meg senki, amikor egy kereskedőtől ennél nem alacsonyabb, hanem magasabb árat fog hallani.

Patek Philippe