Cartier Maillon de Cartier

Bár a Pasha visszatérte szólt nagyot, az igazi újdonság a márkánál a Cartier Maillon de Cartier. Láncot viselni így kell elegánsan.

Az ékszerek világának koronázatlan királya tagadhatatlanul a Cartier. Egyben ez a márkát birtokló Richemont-csoport fejőstehene is, azaz a Cartier bőven úszkál a lehetőségekben. Például ha egy új kollekciót szeretne alkotni.

Ami azt illeti, kicsit ambivalensre sikerült az újdonság fogadtatása. Egyrészt “Maillon” név (láncszem) alatt az ékszerek között nagyon sok mindent találunk. Még gyűrűket is készítenek (lánc)szemeket összeillesztve. Ugyanakkor az óra csatját adó szemek nem az ékszereknél látható formát követik. Azok immár nem egyenesek, hanem egyrészt hosszuk felén kaptak egy törést, másrészt a csat síkjához képest ferdén helyezték el azokat.

A csat adja az óra különlegességét
A csat adja az óra különlegességét

Így egy kifejezetten modern, építészeti megjelenésű karórát kapunk, amelyhez képest az ékszerek konzervatívnak hatnak. Ebből is látható, hogy a karórát igyekeztek függetleníteni az ékszervonaltól. Önállóan azonban valóban egyedi, karakteres időmérő ékesítheti a csuklót. Hatszögletű tokot aligha láthatunk más márkánál, főleg ilyen formai megoldással. Itt ugyanis a tok vonalai a csat szemeihez igazodnak.

A hatszögletű tok igazodik a csathoz
A hatszögletű tok igazodik a csathoz

Már a formai megoldásokból is látni, hogy nem akármilyen ékszerórát viselnek a csuklón, a tipikus számlap pedig egyből elárulja a származást is. Az ezüst háttéren méretes fekete római számok, illetve a kék mutatók gyakorlatilag a Cartier védjegyévé váltak.

Élőben is meggyőző
Élőben is meggyőző

A meglehetősen kicsi, 16×17 milliméteres tokba csak egy kvarc szabályozású szerkezet fért, ám ennek ellenére is megkérik egy-egy modell árát. Még a belépőnek számító sárgaarany változaté sem csúszik le 25000 euró alá, míg a gyémántokkal borított kivitelért 119000 eurót kérnek. Ugyanakkor viszonylag biztosra vehető, hogy egy-két év múlva megjelennek az acél, illetve acél-arany kivitelek is, amelyeket már barátibban fogják árazni.

Három az összesen hat változatból
Három az összesen hat változatból

Cartier