Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar

Nem igazán mai darab, viszont mág jelentősebb terméke lehet a márkának a régi-új Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar.

Szemben a márka mai felhozatalának legalább felével, a Master Control kollekciónak szigorúan véve nincsen történelmi előzménye. Persze formanyelve erősen emlékeztet a márka 1950-es évekbeli különböző modelljeire, de nem egy akkori konkrét modell újjáértelmezése. Már csak azért sem, mert a kollekció szó szerint évtizedekkel a retrótrend előtt mutatkozott be, még 1992-ben.

A nagy dobás, ami akkoriban iparági szempontból is egyedülálló volt, az az 1000 órás házon belüli tesztelés, amit összeszerelt állapotban hajtotta végre. Úttörő jelentőségű volt ez akkoriban, és a márka legutóbbi innovatív korszakához köthető. Arról nem is beszélve, hogy újra elismertté tette a márka nevét, amely a kvarcválság alatt érthetően erősen megkopott. Számos komplikációt is kapott a Master Control kollekció, és az elmúlt három évtized elegendő is bizonyult ahhoz, hogy kirajzolódjanak a kedvelt modellek. Két favorit van: a kronográf és a teljes naptáras modell.

Bármilyen furcsának is tűnik, az utoljára 2020-ban frissítésen átesett modellen nem a tok vonalvezetése, és nem is a számlap változott. Sokkal inkább egy olyan elemmel egészült ki a két legkedveltebb modell, amely egész idáig elérhetetlen volt: csattal.

Nem vicc

Mielőtt röhögve továbbkattintatnánk, tartsuk szem előtt, hogy jó csatot és zárat készíteni egyáltalán nem olyan könnyű. Főleg, ha a márka presztízséhez is kell azt igazítani. Azt is tegyük hozzá, hogy a Master Control órák eddig egy-egy kivételtől eltekintve kizárólag világosbarna bőrszíjjal voltak kaphatóak. (A kivétel itt szintén bőrszíjat, de kéket jelent.)

Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar – megszokott szintű díszítés

Másik szempont, egy éppen nagyon aktuális trend, méghozzá a luxussportóráké. Bár nagyon gazdag a márka múltja, luxussportórája nincsen. Sőt, az órák világában a kifinomult elegancia egyik képviselőjeként fémcsatos modellje se sok. A luxussportórák lezserségét azonban egyebek mellett csatjuk is adja.

Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar – modulos felépítés hátrányai: süllyesztett nyomógombok, középvonal alatti korona

Tény azonban, hogy nagyon azért nem kellett megerőltetnie magát a márkának. Egy retró ihletésű kollekció, a Polaris keretében ugyanis már készítettek csatot és zárat is. Az ott látható megoldásokat látjuk viszont, természetesen a Master Control szerényebb, 40 milliméteres tokátmérőjéhez igazítva. A „H” alakú szemekből összeálló csatnál ha nem is példátlan, de szokatlan módon a középső elem a matt felületű, míg a nyomógombos pillangózár zöme matt és csak a központi része polírozott. Maga a csat viszonylag merevnek tűnik, és természetesen csavarokkal és nem stiftekkel rögzítették egymáshoz a különböző szemeket.

A csat tagadhatatlanul nagy mértékben oldja a Master Control Calendar szigorú megjelenését, ha úgy tetszik, megközelíthetőbbé teszi az órát. Biztos, ami biztos alapon azért a világosbarna bőrszíjat is mellékelik az órát, a cseréhez pedig szerszámra sem lesz szükség.

Bő hat millió forintra, avagy 15400 euróra viszont igen.

Jaeger-LeCoultre