Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition

Folytatódik az óraipar első nagy(obbacska) “zöld” márkájának története. A Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition mintha irányváltást is jelezne.

A bő két évvel ezelőtt indított, Baume névre hallgató márkában úgy tűnik, még mindig van potenciál. Eredetileg csupán formailag tartozott a Baume & Mercier alá, de a járvány hatására még részleges függetlenségét is fel kellett adnia. A Baume immár csupán egy szelete a Baume & Mercier-nek.

Hogy erre mennyire vágynak a Baume & Mercier-nél, csak találgatni lehet. Tény, hogy a márka a 2010-es évek elején nem volt éppen formában, és a Clifton kollekció, illetve a Baumatic manufaktúra szerkezet kellett ahhoz, hogy kimozduljanak a holtpontról. A koronavírus értelemszerűen őket is “megfertőzte”, és borítékolni lehet, hogy nem azok a számok jöttek 2020-ban, mint amit 2019-ben elterveztek. A visszaesés pontos mértéke természetesen nem ismert, hiszen a Richemont-csoport, amelyhez a márka tartozik, nem közli márka szerinti bontásban az eredményeket. Ennek tetejében ilyenkor megkapni egy olyan márkát, amely még éppen kibontakozóban van, nem biztos, hogy örömujjongást váltott ki.

Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition - a modell bevételének öt százalékát adományként felajánlják
Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition – a modell bevételének öt százalékát adományként felajánlják

Más

Pedig ez a konkrét Baume-modell látványosan különbözik az összes Baume & Mercier karórától. Igaz, a tok a két évvel ezelőtti Baume Iconic/Custom formavilágát örökölte, a számlap azonban alapjaiban különbözik mind a Baume & Mercier, mind pedig a Baume korábbi formavilágától. Egy külön utas, minimalista stílusú számlapra pillanthatunk. Egyedi megoldásai között említendő a központban lévő óraskála, illetve az ehhez tartozó szokatlan méretű óramutató. Lehetett volna nagyon rövid, hisz a skála elhelyezése annyira központi. Ez azonban nehézkessé tette volna a leolvasást, és talán komikusnak is hatott volna. Ehelyett inkább szinte egészen az óra peremén lévő percskáláig nyújtották meg, és lumineszcens festékkel jelölték az óraskála fölötti részt. Így egyrészt sokkal könnyebb a leolvasás, másrészt érdekes formatervezési elem is. Ahogy egyébként az ellenkező irányba megnyújtott része is az óramutatónak.

Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition - a szíj is újrahasznosított anyagból készült, és könnyen cserélhető (gombolható)
Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition – a szíj is újrahasznosított anyagból készült, és könnyen cserélhető (gombolható)

Szokatlan a megjelenés, ahogy a tok felépítése is. Annak nagy része ugyanis műanyag palackok kupakjából készült. Egész pontosan olyanokból, amelyek a tengerekből, óceánokból emeltek ki. Itt a Baume a WFO (Waste Free Oceans – hulladékmentes tengerek/óceánok) szervezettel dolgozik együtt, akik az “alapanyagot” szolgáltatják. A biztonság kedvéért a műanyaghoz üvegszálat is kevertek, az így kapott tokot pedig alumíniummal borították. A fülek anyaga azonban a terhelés miatt természetesen szín alumínium.

Már svájci

Szintén újítás, hogy immár szerepel a számlapon a “Swiss Made” felirat. Ezzel tehát már a mechanikus szerkezet is svájci, igaz nem saját, hanem beszállítóé. Konkrétan egy alap Sellitát, az SW-200 kalibert találjuk a számlap alatt. Mindez persze az árban is megmutatkozik Egyharmadnyival haladja meg a korábbi, Miyota-szerkezetes Baume modellek árát. Egészen pontosan 1330 frank a listaár.

Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition - zöld óra zöld színben
Baume et Mercier Baume Ocean Limited Edition – zöld óra zöld színben

Rövid, de lehet, hogy még középtávon is inkább csak vinni fogja a pénzt a Baume. Ugyanakkor a Baume az első komolyabb szereplő a “zöld” órák piacán, és bizonyára képes lesz egy viszonylag széles vásárlói réteget megszólítani elsősorban a Nyugat-Európában, illetve Észak-Amerikában. Ez utóbbi helyen ráadásul meglehetősen jól is teljesít a Baume & Mercier. Egy új piac nyitásánál pedig kiemelkedő fontosságú, hogy ki az első, és meddig marad egyedül. Ebből a szempontból a Baume jól áll. A Richemont-csoport pedig egy ideig biztosan hajlandó finanszírozni.

Baume & Mercier