Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Limited Edition Act 1

A mai búvárórák atyjáról emlékezik meg a Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Limited Edition Act 1, ami egyben egy matek feladvány is.

Először is gyorsan hűtsük le a kedélyeket. Az óra hetven példányban fog piacra kerülni, és valószínűleg már nem kapható. Bár összesen 3×70 darabbal jelentkeznek, azokat különböző piacokon kívánják forgalomba hozni. Az „első felvonás” Európának, a Közel-Keletnek és Afrikának szól, ami finoman szólva is kevés, de akkor mit szóljon majd az ázsiai és Csendes-óceáni térség, ahol „kicsivel” többen élnek.

Ami pedig a matek feladványt illeti. Valóban a 70. évfordulót ünnepeljük, ha a legelső Fifty Fathoms bemutatásának évét vesszük alapul. Ugyanakkor a modellt három évtized elteltével, az 1980-as években kivezették, és csupán 2003-ban jelent meg újra a kollekcióban. Ha így vesszük, valójában csak az 50. évfordulónál járunk, illetve a huszadiknál, ha az újbóli bevezetést vesszük alapul.

Tagadhatatlan tény azonban a modell óraipari jelentősége, és persze annak is lehet örülni, hogy 42,3 milliméteres átmérővel érkezik. Egyrészt azért, mert az alapváltozatok 45 millimétere sokaknak nagy, másrészt pedig a 42,3 milliméter nagyon közel áll az 1953-as modell értékéhez. Más kérdés, hogy akkoriban a 42 milliméter valószínűleg legalább akkorának tűnt, mint ma a 45, ha nem nagyobbnak.

Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Limited Edition Act 1 - 70 éves dizájn, mégsem látszik rajta
Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Limited Edition Act 1 – 70 éves dizájn, mégsem látszik rajta

Dátummal, vagy anélkül?

Szerencsére azért abba a hibába nem estek, hogy szolgaian másolják az eredeti modellt. Valójában mindössze a számlapon lévő feliratok árulkodnak arról, hogy egy jubileumi modellről lehet szó. Amit azonban időben telik megszokni, az a dátumablak. Az első modellen sem volt, és persze nem véletlenül: nem illett az óra rendeltetéséhez. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy manapság a legtöbb búváróra legfeljebb kézmosáskor találkozik vízzel, azaz nem célszerszám, hanem mindennapi viseletre szánt időmérő. Ennek ellenére pont egy jubileumi modellnél talán megengedhető lett volna az ablak elhagyása.

Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Limited Edition Act 1 - 1315-ös kaliber járástartalék tekintetében jócskán megelőzte versenytársait
Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Limited Edition Act 1 – 1315-ös kaliber járástartalék tekintetében jócskán megelőzte versenytársait

Ami nem kelt csalódást, azt a tokban találjuk. A márka saját 1315-ös kalibere majdnem olyan idős, mint az újjáélesztett Fifty Fathoms. Sokat elárul a márka előrelátásáról, hogy a 2007-ben debütált manufaktúra kalibernek öt napos járástartalékot adtak, amikor ennek még csak a két ötöde volt az általános elvárás. A terhelhető, megbízható és szilícium hajszálrugóval felvérezett szerkezet nem véletlenül lett a márkánál alapkaliber. Az évforduló alkalmából talán egy kicsit csinosabbra „öltöztethették” volna, de azért a platinából készült rotornak is lehet örülni.

Az órára a márka honlapján lehet majd valamikor január közepétől, második felétől előrendelést leadni, így a pontos ár sem ismert. Arra azért készüljünk, hogy jócskán 10000 euró fölötti összeggel kell majd számolni.

Blancpain