UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE

A cseppet sem szófukar név mögé rejtve, a maga módján tiszteleg a holdraszállás 50. évfordulója előtt, a hongkongi márka. Lássuk mi köze égi kísérőnknek egy lassan – lassan feledésbe ment, rajzolt kutyához! Kezeink közt egy friss, ropogós UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE.

1969. Július 20.

A NASA Apollo 11 névre keresztelt küldetésében résztvevők egy szűk köre (ember és gép együtt) a tudomány mai állása szerint „holdat ért”, avagy a „Sas leszállt”. A Sas (The Eagle) az űrhajósokat, Neil A. Armstrong-ot és Edwin „Buzz” E. Aldrin Jr.-t a Hold felszínére segítő leszállóegység, s nem mellesleg a küldetés címerállata is. A „közelben leskelődő” Michael Collinst, a parancsnoki modul pilótáját, aznap nem engedték le játszani. A történelmi léptékű, világraszóló esemény részleteit mindenki számtalanszor hallhatta, olvashatta, ha máshonnan nem, akkor az elmúlt hetekben zajló, 50. évfordulós megemlékezések kapcsán. Sőt, bizonyára szép számmal élnek köztünk, akik egykor az élő közvetítést is végigkísérték. Miként az sem lehet újdonság, hogy akadnak jó néhányan, akik minderre mégis kétkedve tekintetek.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG
UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

Tényleg járt ember a Holdon, vagy csak Snoopy?

A Holdra szállást tagadók, számtalan állítással bizonygatják saját igazuk. A legkézenfekvőbb ellenvetés belecsimpaszkodik egy valóban elgondolkodtató felvetésbe. Nevezetesen, hogy mégis mi okból nem tért „azóta” oda vissza senki? Mégis csak gyanús, hogy az 1960-as évek végén, illetve a hetvenes években rendelkezésre álló, az emberiség ma ismert technológiai – fejlettségi szintjéhez mérten igencsak kezdetleges, már-már primitívnek tűnő felszereléssel, műszerekkel, eszközökkel szinte csodát téve, egymás után 6 alkalommal is járt űrhajós a Holdon. Majd 43 éve nem sikerül ezt megismételni.

Ezen a ponton aztán a „vita” szanaszét ágazik. A teljesség igénye nélkül pár felvetés:

  1. Visszamentek, de nem verték nagydobra? Globális összeesküvés? Letagadás? Miért ne, aligha ez lenne az egyetlen, nemzeteken átívelő titok.
  2. Visszamentek, s a 70-es években lezajlott missziók során találtak valami olyat, amitől berezelt valamennyi döntéshozó, következésképpen egyrészt lásd 1. pont, másrészt nem mernek, nem mehetnek többször?
  3. Illetve a legkevésbé sci-fi-s, illetve a tagadóknak is megfelelő opció, hogy azért nem járt „újra” a Holdon az utóbbi évtizedeket tekintve senki, mert eleve ez még egyszer sem sikerült.
UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG
UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

Meggyőződés

Személyes tapasztalat híján biztosak legfeljebb akkor lehetünk, mikor mi magunk is ott állunk majd egy holdi kupola alatt. Ellenpélda lehet, hogy a levegőt sem látjuk, mégis létezik, hiszen belélegezzük. Ám, ha ez utóbbi tevékenységgel, hosszabb – rövidebb időre felhagyunk, kellemetlen érzés, később jó eséllyel életünk elvesztése következik. S efféle empirikus módszerrel a láthatatlan levegő létét bárki könnyedén képes saját magát meggyőző módon is igazolni. A holdraszállás esetében mindez (egyelőre) nem működik. A történelemkönyvekből tudható, az 1960-as években öldöklő versengés, avagy hidegháborús csatározás folyt a két, a második világháborúnak hála szuperhatalommá lett Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Az alapvető cél ekkortájt (már ami az „űrkutatást” illeti) nem sokkal volt több, minthogy melyik ellenfél tud előbb olyan interkontinentális rakétát készíteni, amivel vissza tudja „atombombázni” a másikat az ókorba. S ha már ókor, már a Rómaiak is tudták, hogy a népnek leginkább csak „kenyér kell és cirkusz”. S az űrverseny remek kis propagandacsemegének bizonyult, ami kellőképp lelkesítette a szembeállított népeket.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG
UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

Történelem óra

Valódi politikai motiváció, ergo szinte végtelen anyagi (pénz) forrás állt a Földbolygó légterét elhagyni törekvő, nagy pályás hatalmak tudományos elitének rendelkezésére. Az emberiség, ugyan ritkán, de aktuális lehetőségeit képes messze túlszárnyalni, elég csak a több ezer éves egyiptomi piramisokra vetnünk egy pillantást. Még a mai technológiával sem lenne egyszerű, rövid és olcsó mutatvány akár egyet is reprodukálni, miközben viszonylag kis költségből bárki megbizonyosodhat a létezésük felől. S azokat sem akarta – tudta, nemhogy az elmúlt 43 évben, de az elmúlt (legalább) 500 évben „megismételni” senki.

Emlékezzünk, hogy Közép-Amerika „elveszett”, bár nem túl ősi civilizációi is értették a piramisépítés csínyát.

Anélkül aztán, hogy pálcát törnénk a kérdésben, érdemes számításba venni, hogy a technika valóban, igencsak látványos fejlődéssel dicsekedhet, ami az utóbbi évtizedeket illeti, ám bolygónk tömegvonzásából lényegében még mindig ugyanazon „primitív” úton képes csak kitörni az emberiség, ahogy 50 évvel ezelőtt. Ez a módi pedig nem olcsó mulatság, sőt egyre költségesebb. Akkor is, ha a magánvállalkozások mindenféle alternatív megoldással, több – kevesebb sikerrel kísérleteznek. A megfizethető űrutazás még bőven legfeljebb csak az álmainkban sejlik fel.

Miközben tegyük hozzá, hogy Amerika (is) újra a Holdra készül, a legutóbbi dátum talán 2024, de ez sem jelent túl sokat, hiszen volt már olyan terv is, ami szerint 2014-ben Holdbázist kellett volna építenünk. Ember tervez, a pénz meg sosem elég.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG
UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

Hogy kerül a csizma az asztalra?

Fura mód a hazánkban manapság talán mondhatjuk, hogy nem a legnépszerűbb rajzfilm figura rengeteg szálon kötődik a NASA (National Aeronautics and Space Administration, azaz Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) utóbbi 50 évéhez. E fekete-fehér jószág „regényes” formában jött e világra. Az 1950 és 2000. év között megjelenő amerikai, Peanuts képregények mellékszereplője. A főhős, azaz Charlie Brown kutyája. Bár a főszerepet Charles M. Schulz, az alkotó nem neki szánta, kétségtelen, hogy a képregények, majd a később készült rajzfilmek, sorozatok, sőt élőszereplős, színpadi musicalek legemblematikusabb figurája lett.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

A fent említett rajzoló maga is nagy rajongója volt a már summázott, s az 1960-as években felpörgetett, amerikai űrprogramnak. Készült is egy szösszenet „Snoopy on Moon” címmel. Eközben a NASA elkövette az űrkutatás egyik legnagyobb ballépését.

1967-ben sikerült egy egyszerű, földi teszt során felgyújtani az Apollo 1 „űrhajót” és a teljes legénységét. Három kiváló pilóta élete veszett, teljesen értelmetlenül oda. E katasztrofális kudarcot követően, az űrkutatási hivatalnak szüksége támadt valamiféle barátságos, szerethető kabalára, ami eltereli a figyelmet a gyászos kudarcról, egyszersmind újra lelkesítően hat a közönségre. Megkeresték a fent említett képregény-rajzoló Charles-t, aki örömmel állította jópofa kis állatkáját az ügy szolgálatába, s a többi már történelem. Snoopy plüss figura, ezüst kitűző, felvarró, szobor és megannyi formában volt már jelen, valamennyi, a színre lépést követően elindított küldetés során. Sőt, az Apollo 10 (a Holdra szállást előkészítő, avagy a Hold felszínét és a lehetséges leszálló helyet „körbe szimatoló”) misszió „Hold modulját” róla, a parancsnoki egységét Charlie Brown-ról nevezte el a legénység. [Snoop = szimatol, szaglász]

Snoopy máig a NASA figyelemelterelő, egyszersmind figyelemfelhívó kabalája. Emlékeztetőül, hogy sosem lehet túl sok energiát fordítani a biztonságra, s mégis a hivatal mindent megtesz annak maximalizálására.

Kabala a számlapon

Órakedvelők körében az Omega – NASA konstelláció bizonyára nem hat újdonságként. Talán még az általános műveltségnek is a részét képezi a tény, hogy az egyik első, az űrt megjárt karóra egy Speedmaster lett, mely modell máig kitartó, harsány népszerűségét is talán épp ennek az „együttműködésnek” köszönheti. Az ikonikussá lett kronográfnak eredetileg semmilyen hivatalos kapcsolata nem volt az űrhajózási hivatallal, ám az első kilövést követő „Omega történet” bugyraiba most mégsem szállunk alá. A modellcsalád épp elég rivaldafényt nyer e nélkül is, bár az általános hiedelemmel ellentétben a márka eladásainak „csak” a 26%-át produkálja. Annak ellenére, vagy azzal együtt, hogy az utóbbi években mindenféle, néha talán kétes „limitált kiadásokkal”, a lehető legtöbb bőrt lecibálta már erről az alapvetően egyszerű, hétköznapi időmérőről a gyártó.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG
UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

UNDONE

S ha már bőrlehúzás, a fenti történelmi tények, eredmények és a sikeres együttműködés farvizén is eveznek néhányan. Köztük a kínai UNDONE. A Hong-Kongban alapított microbrand igazi kínai vállalkozás. Másol, de azt ügyesen teszi. Mindez persze nem feltétlenül érdemel tapsvihart, ám az alapító, Michael Young 2014-ben az egész mókát egy jópofa ötletre építette fel. Nevezetesen, az általa kínált valamennyi modell lényegében teljesen szabadon személyre szabható. Olcsó kvarc szerkezet, még olcsóbb kínai és/vagy japán automata mechanikák a szintén gombokért előállított tokokba zárva kelletik maguk, megannyi színes számlappal, mutatókkal, indexekkel, szíjak tömkelegével. S ha mindez nem lenne elég, akár saját nevünk, a monogramunk, a „logónk”, a kedvenc „akármink” képét is felpakolják a számlapra vagy épp a hátlapra. Szinte nem tudunk lehetetlent kérni, az egyébként régebbi Rolex órák felújításával is foglalkozó Michael csapatától.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY STARLIGHT. Fotó: UNDONE

Emellett persze megkapjuk a szokásos „rossz dumát”, hogy a minőségnek és a luxusnak nem kell sokba kerülniedehogynem, hiszen épp ettől lesz luxus, a luxus. S nyilván egy, a jelen esetben is ihletforrásként szolgáló Omega Speedmaster sem mérhető, semmilyen szinten, a képeken is látható UNDONE órához. A variálhatóság, illetve a jóáron kínált termék azonban a kamu nélkül is eladja magát. Sőt. A nekünk küldött UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE, korlátozott számban elérhető lévén, a virtuális bolt ajtajának megnyitása napján, mindössze néhány óra alatt lényegében el is kelt. A lenti hivatkozásra kattintva majd mindenki maga is meggyőződhet róla, hogy ez, illetve a másik, feketébbre hangolt, szintén 300 darab erejéig elérhető modell is „sold out”, avagy ezt már nem tudjuk bepakolni a kosárba.

UNDONE X PEANUTS SPACE PROGRAM LUNAR MISSION. Fotó: UNDONE

SNOOPY MOON HERITAGE

Joggal érheti szó a házunk táját, amiért eddig magáról a képeken látható óráról, olyan túl sok szó nem esett. Nem véletlenül. Az ugyanis nem mondható, hogy olyan eszeveszett mód érdekes lenne. Acél tok, 41,8 mm átmérővel. Acél lünetta PVD bevonattal. Ez utóbbi egyébként döbbenetes mód tökéletesen imitálja a kerámia változatok megjelenését, színét, érintését. Le a kalappal! De tovább forgatva az órát, látunk egy meglehetősen domború ásványi kristályüveget (Hardened Domed K1 Crystal, jelentsen ez műszaki tartalmat tekintve bármit), 3 ATM, azaz 30 méter vízálló, de inkább csepp és vizes ruha állóságot, Seiko VK64 Flyback kvarc szerkezetet. És pont.

UNDONE X PEANUTS LIMITED EDITION SNOOPY MOON HERITAGE. Fotó: @RetekG

A tokfülek talán túl vékonyra sikeredtek. A számlap tényleg szép. Snoopy ábrázolása (hivatalos együttműködésben a Peanuts jogok birtokosával!) tökéletes, ráadásul sötétben kéken világítva, aranyos esetlenségében deríti jókedvre az erre fogékony nézelődőt. A gombok és a „korona”, pont, mint egy olcsóbb hatású kvarc órán. A kronográf tényleg flyback, de elemes belsővel ez nem igazán nagy kunszt. A hátlapra gravírozott jószág is aranyos. A dobozban található szövetszíj elméletileg ejtőernyőzsinórból készült (paracord). Kapunk egy jópofa, a NASA-nak fejlesztett OMEGA óráknál használt gumis NATO szíj-féleséget, ami kényelmes és praktikus. A zár, de inkább kapocs kioldása nélkül is könnyen csuklóra húzható általa az óra, vagy (ki tudja mikor lesz rá szükség ugye…) akár a vastag űrruhánkra is könnyedén felcsatolható vele.

SNOOPY A.C.E.S.

A tesztelt modell 480 USD-ért épp azt nyújtja, amit várunk tőle. Leginkább a számlap, illetve a lünetta az, ami kiemelést érdemel s némileg különlegessé is teszi. No, és persze a bevezetésként hosszasan részletezett háttértörténet adja meg az összkép sava-borsát. Végül, aki a korlátozott számú modellekről lemaradt, de megtetszett az általuk keltette bohókás hangulat, ne csüggedjen!

UNDONE X PEANUTS SNOOPY A.C.E.S. Fotó: UNDONE
UNDONE X PEANUTS SNOOPY A.C.E.S. Fotó: UNDONE

21 féle számlappal, valamennyi Peanuts szereplőt felvonultatja a SNOOPY A.C.E.S kollekció! A nem limitált modellek már viszonylag szabadon személyre is alakíthatók. Van itt narancs, citrom, zöld, kék, lila, szürke, fekete, fehér, rózsaszín, barna, arany, sőt színátmenetes számlap is. Hozzá fekete, rózsa vagy sárgaaranyra PVD kezelt tok, számozás nélküli, polírozott lünetta is, a tokkal egyező színekben. Legalább háromféle mutatócsalád, melyek tetszés szerint, a szivárvány valamennyi színében pompázhatnak. Az így összepakolt óra akár színes, aligátorbőr szíjon is érkezhet, s mindezért alig kell többet leszurkolnunk, mint 300 amerikai dollár (a felszereltségtől függően kevesebb lesz, vagy körülbelül 100.000 Ft). Snoopy és társai ez esetben mind narancssárga biztonsági overálban feszítenek majd, s a csomagot egy héten belül ingyen hozza a Fedex.

 

UNDONE x PEANUTS kollekció