Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin

A kifinomult svájci márka a Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin bemutatásával nem lepett meg senki, de mégis kicsit váratlan.

A Piaget Polo-kollekció 1979-ben kezdte pályafutását, a mi szemszögünkből azonban inkább a 2016-os év fontos. Akkor mutatták be ugyanis a Polo S modelleket. Hosszú évek óta ez volt a márka (újból) első, rozsdamentes acélból készített karórája, és a szükség szülte. Az akkori kínai visszaesés miatt kellett lépniük, a döntés pedig egy viszonylag olcsó óra bevezetése volt.

A luxusportórák két évvel később fellobbanó trendje kifejezetten kapóra jött a márkának, mára pedig el is tűnt az „S” (steel – acél) betű Polo-kollekció nevéből. A hárommutatós és kronográf változattal indult kollekció ma már csontvázasított, vagy gyémántokkal kirakott, sőt, eredeti koncepciójával ellentétesen, nemesfém kivitelben is kapható. Így tehát nem meglepő, hogy öröknaptárral is „felszerelik” a Polót.

A híres 12P

A márka múltját ismerők tisztában vannak azzal, hogy a márka sokáig egyet jelentett a lapos órákkal. Ez valójában a lapos szerkezeteknek köszönhető, amellyel a márka eredetileg hírnevét alapozta meg. Elég csak megemlíteni a 12P nevű kalibert. A 2,3 milliméter vastag, automata felhúzású kaliber 1960-ban mutatkozott be, igazi szenzáció volt. Akkoriban számos órás azon a véleményen volt, hogy a szerkezet nem fog működni, annyira hihetetlen volt ez a méret.

Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin - a kékített rotor újdonság
Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin – a kékített rotor újdonság

Ennek a híres szerkezetnek az utódja a pontosan félévszázaddal később elkészített 1200P, ami mind a mai napig megtalálható a márka modelljeiben. Mellesleg továbbra is az egyik leglaposabb automata kaliberek közé tartozik. Ez a kaliber kapott egy öröknaptáras modul, így lett belőle 1255P, amit az aktuális öröknaptáras modellben találunk. Persze a modul miatt a vastagság kereken 4 millimétere nőtt.

Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin - modul miatt sűlyesztett nyomógombok
Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin – modul miatt sűlyesztett nyomógombok

Tényleg lapos

Ennek ellenére is a 42 milliméteres rozsdamentes acél tok mindössze 8,65 millimétere magas. A gyakorlatban egy laposnak nevezhető, átlagos hárommutatós karóra vastagsága ez. A modulos felépítés persze azt is jelenti, hogy süllyesztett nyomógombokkal kell szórakozni a naptár állításához. Ajánlott egy óraforgató is, mivel a járástartalék mindössze 42 óra.

A számlap egyszerre rendhagyó és hagyományos. Utóbbi az öröknaptár kijelzésének módjára vonatkozik, hiszen a rég bevált módon, segédszámlapok segítségével olvashatjuk le az aktuális értékeket. A smaragdszerű zöld szín azonban különlegességnek számít, ahogy a egyszerűen csak zöld számlapos öröknaptáras modellek is.

Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin - öröknaptár nincs sötétben
Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin – öröknaptár nincs sötétben

Annak ellenére, hogy a kollekció aktuális változata kedvezőbb áru alternatívaként indult, az ez a modell aligha tekinthető annak. A 60500 eurós listaár bizony tetemes összeg, kevésbé neves márkáknál akár arany tokkal is kapható öröknaptáras karóra ennyiért.

Piaget