Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC253

Hogy a japán márka teljesen máshogy bizonyul bizonyos témákhoz egyebek mellett a Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC253 is mutatja.

Hosszú ideje megfigyelhető trend az óraipar magasabbra pozícionált márkáinál, hogy nem csupán a tok megmunkálásával, összetettségével, továbbá a szerkezettel, hanem a számlap díszítésével is igyekeznek kiemelkedni. Különösen igaz ez, ha valamilyen egyszerű, vagy könnyen ábrázolható témát választanak a számlaphoz.

Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC253 - Lumibrite lumineszcens festék a lünettára is jutott
Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC253 – Lumibrite lumineszcens festék a lünettára is jutott

Az aktuális modell esetében ez az oroszlán. A nyugati kultúrkörben az állatok királyának is nevezzük, és ebből a szemszögből viszonylag könnyű is megérteni, hogy miért lett a Grand Seiko szimbóluma. Ugyanakkor Japánban az oroszlánok inkább védelmező szerepben tetszelegnek, amelyek számos szentély bejárata előtt mindig párban állnak (pontosabban ülnek) őrt. Azonban egyáltalán nem ennek tudható be, hogy teljesen másként jelenik meg az oroszlán a Seiko számlapján, mint mondjuk egy másik nagymacska egy svájci márkáén.

Ha csak az ismertebbeket vesszük példának, így a Jaeger-LeCoultre, a Piaget, az Hublot tigriseit, vagy a Cartier párducát, ott szinte kivétel nélkül mindig minimum egy fejet, de akár a teljes testet láthatjuk. Ennél a Seiko-modellnél azonban csupán egy részletre utalnak: az oroszlán sörényére. Ha azonban ezzel nem lennénk tisztában, akkor is biztosan az átlagosnál hosszabban időzne tekintetünk a pezsgő színű számlapon. Egyébként teljes mértékben hű magához a márka, hiszen számos korábbi számlapjain is mindig valamilyen részletet igyekezet bemutatni. Legyen szó akár a legismertebbről, a hópihéről, vagy a pirkadat pillanatáról, esetleg a nyár végi táj sötétedő zöldjéről.

Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC253 - ezt titánon megcsinálni nagy eredmény
Grand Seiko Spring Drive Chronograph GMT SBGC253 – ezt titánon megcsinálni nagy eredmény

Ismerős kép

Mindehhez egy nagyon jellegzetes, azonnal felismerhető számlapi kép társul. A Spring Drive kronográf kivitele manapság már pontosan ugyanolyan könnyen felismerhető, mint a 7750 elrendezése. Persze míg utóbbi számos márkánál előfordul, addig előbbi kizárólag egynél. Értelemszerűen eltér attól, amihez a svájciak szoktattak, ám ez a fenti ok miatt pont hogy előnyére válik. Ahogy egyébként maga a technológia is, ami havi maximum 15 másodperces eltérést garantál. Tegyük hozzá, hogy a gyakorlatban ez lényegesen alacsonyabb.

9R86 hátulról - megszokott látvány
9R86 hátulról – megszokott látvány

A tok ugyan elvileg nagy a maga 44,5 milliméteres átmérőjével, ám kialakításának köszönhetően mégiscsak kisebbnek tűnik. Tipikusan az a darab, ami megváltoztatja az ember átmérőkről alkotott véleményét, amint csuklójára helyezi. Erre tesz még rá egy lapáttal az anyag. A titánt előnyeit nem kell már bemutatni, és ebből készült a csat és a zár is. Utóbbinál ezen a szinten elvárható módon integrálták azt a megoldást, amellyel a csat hossza apró léptékben állíthatóvá válik, azaz télen nem lötyög, nyáron nem szorít a csat.

A tokban az oszlopkerekes 9R86 kalibert találjuk, a márkától megszokott, magas színvonalon díszítve, 72 órányi járástartalékkal. Hogy a 13400 eurós listaár sok-e vagy kevés, azt ráér eldönteni márciusban, akkor kerül ugyanis forgalomba.

Grand Seiko