Patek Philippe 5470P-001

A Patek Philippe 5470P-001 kronográffal a kékvérű márka egyértelművé teszi, hogy van élet a Nautiluson túl is.

Mind nyomtatott, mind online felületünkön beszámoltunk arról, hogy az acél Nautlius sikeréknek egyáltalán nem örül a márka. Sőt, inkább rettegnek miatt. A rémkép, amely szemük előtt lebeg, versenytársuk sorsa. Mindenféleképpen el szeretnék kerülni, hogy az Audemars Piguet-hez hasonlóan egy konkrét modell – az AP-nél a Royal Oak – fogságába essenek. Náluk a Nautlius pályázott erősen erre a szerepre.

Ugyanakkor nem hagyhatták figyelmen kívül a sportos időmérők iránt mutatkozó igényt sem. Eleinte nehezen volt érthető, hogy miért jelentkeztek kvázi pilótaórával, amelynek már női változata is van, ugyanakkor tavaszi újdonságukkal kezd tisztulni a kép.

Tizedmásodperces kronográf

A kiírva Patek Philippe 1/10th of a Second Monopusher Chronograph ref. 5470P-001 névre hallgató modell ugyanis egy tizedmásodperces pontossággal működő kronográf. Ilyen komplikációt általában a Zenith-nél látunk, de lassan már a TAG Heuert is ide sorolhatjuk. (Persze számos tized másodperces kvarc szabályozású kronográf is van a piacon, de az természetesen egészen más kategória.)

Patek Philippe 5470P-001 - egy nyomógombbal is beéri
Patek Philippe 5470P-001 – egy nyomógombbal is beéri

Teljesen új szerkezetet azért nem fejlesztettek, sőt, a bevált CH 29-535 PS kézi felhúzású kronográf kalibert vették alapul. Ugyanakkor számos olyan újítással álltak elő, amely indokolttá tette volna a teljesen önálló nevet. Így azonban meg kell elégednünk a CH 29-535 PS 1/10 megnevezéssel, annak ellenére, hogy az újításokból hetet szabadalmaztak is. Igaz azonban, hogy végső soron mégiscsak modulos felépítést kapunk.

Patek Philippe 5470P-001 - klasszikus számjegyek kék alapon, pirossal "megsürgetve"
Patek Philippe 5470P-001 – klasszikus számjegyek kék alapon, pirossal “megsürgetve”

A tizedmásodperces funkció megjelenítése illik a márka elegáns megjelenéséhez. Újabb segédszámlap elhelyezése helyett ugyanis a kronográf tized-, illetve másodpercmutatója központi. Ezzel megőrizték a számlap klasszikus, vízszintes tagolását, amelynek sorvezetője a kismásodperc (bal) és a percösszegző (jobb).

CH 29-535 PS 1/10 - ugyan modulos, de megérdemelné, hogy ennél önállóbb nevet kapjon
CH 29-535 PS 1/10 – ugyan modulos, de megérdemelné, hogy ennél önállóbb nevet kapjon

A márkára jellemző módon nemesfémből készítették a 41 milliméteres tokot, amely azonban nem fehérarany, hanem platina. Ebből adódóan ugyancsak „súlyos esetként” érzi majd csuklóján viselője. Jól illik ehhez a kék számlap, illetve az éppen csak a szükséges mértékben lendületet sugalmazó piros indexek, illetve a tizedmásodperces mutató. Utóbbi egyébként ismert, ám mutatóknál különlegesnek számító anyagból, szilíciumból készült.Patek Philippe 5470P-001

Biztosan nem ez, de még csak nem is a tok anyaga az oka annak, hogy titkolják az árat. Sokkal inkább az, hogy a márka első ilyen komplikációjával van dolgunk, amit ráadásul grande complicationnak is tekintenek. (Más kérdés, hogy a műfaji követelményeknek nem tesz eleget, azaz nem érdemelné meg ezt a „titulust”.) Mindenesetre ha igaz a pletyka, akkor egy darab ára alulról súrolja a 400.000 frankot, és nem valószínű

Patek Philippe