Norqain Wild ONE Skeleton

Kettő az egyben – nagyjából így írható le a Norqain Wild ONE Skeleton két új, nyári változata.

Továbbra is szépen megy a márka szekere, és bizony egyáltalán nem meglepő, hogy egy újabb Wild One modellel álltak elő. Ahogy arról korábbi bejegyzésünkben, illetve nyomtatott kiadványukban is beszámoltunk, a Wild One darabok elsősorban tokjuk felépítésével emelkednek ki. Ezt természetesen maradéktalanul megtartották a csontvázasított újdonság esetében is.

Komplex tok

Végtelen pazarlás lenne ugyanis a 2021-ben, csupán a néhány változat erejéig bemutatott tokot tartogatni. Főleg annak tükrében, hogy még a Norteq névre keresztelt saját kompozit anyaggal is jelentkeztek. Nyilván nem maga a márka végezte a fejlesztést, ez a horizontálisan tagolt svájci óraiparban amúgy sem jellemző. A kompozit anyag a BIWI SA munkájának gyümölcse, amely a Norqainhez hasonlóan szintén családi vállalkozás. Ami azonban ennél érdekesebb, hogy nem csupán a Norqain az egyetlen ügyfelük az óraiparból, hanem a Roger Dubuis, illetve az Audemars Piguet is. Nyilván nem kell mondani, hogy az utóbbi kettő finoman szólva is magasabb ligában játszik.

Ahogy valószínűleg azt sem, hogy a hagyományos tokfelépítést (lünetta, tokközép, hátlap) meghaladó konstrukciók pont a magasabb szegmensben szereplő márkák sajátja. A Norqain azonban ezt az összetettséget a középkategóriában nyújtja. Itt elsősorban nem is a tok ütésállósága kiemelkedő. A márka által megadott 5000 g pillanatnyi gyorsulás alapvetően átlagosnak tekinthető, azaz egy tisztességesen összerakott karóra képes ezt elviselni. Sokkal fontosabb tényező az alacsony tömeg, és ezáltal a kényelmes viselet. Szíjjal együtt összesen 78 grammról beszélünk, ami ha nem is rekordértékű, de kétségkívül könnyű.

Csontváz

Ebben szerepet játszik az óra másik jellegzetessége, avagy szerkezetének csontvázasítása. Ez egyben a másik tényező, ami érdekessé teszi az órát. Csontvázasított modellel a márka alapításának ötödik évfordulója alkalmából találkozhattunk az Independence kollekcióban, amely darabok váratlanul népszerűek lettek. Elképzelhető, hogy ebben szerepet játszott, hogy némileg emlékeztetett a Royal Oak Jumbo csontvázasított kivitelére, és persze annak töredékébe került csak. Vitatkozni ezen persze lehet, azonban mégiscsak beszédes, hogy a Wild One is kapott csontvázasított kivitelt.

A szerkezet jelen esetben megegyezik a tavalyi Independence modellben lévővel, azaz szintén az NN08S kaliberrel van dolgunk. Ez ugyan nem Kenissi szerkezet, hiszen nekik legjobb tudásunk szerint jelenleg nincs csontvázasított kaliberük. Az NN08S egy módosított Sellita SW-200-1-es, amelynél a módosítások a kicsivel megnövelt járástartalékra (41 óra 38 helyett) illetve a szebb díszítésekre szorítkoznak.

Norqain Wild ONE Skeleton - ha bordó a Wild One, akkor limitált
Norqain Wild ONE Skeleton – ha bordó a Wild One, akkor limitált

Ami a kiviteleket illeti, úgy jelenleg két változat, egy élénk türkiz színű, és a bordó közül választhatunk. Előbbi újdonság a Wild One családban, és egyébként tipikusan nyári órának tekinthetjük. A bordóval úgy látszik hagyományt akarnak teremteni, hiszen az tavaly is limitált mennyiségben szerepelt csak, és a csontvázasított kivitel is 300 példányban kerül csak forgalomba.

Norqain Wild ONE Skeleton - GADA! - egyáltalán nem csak strandolni lehet benne
Norqain Wild ONE Skeleton – GADA! – egyáltalán nem csak strandolni lehet benne

Marad még az ár. Hogy pusztán a csontvázasításnak köszönhető-e az áremelkedés, azt erősen kétséges, nagy valószínűséggel az infláció is jelentős szerepet játszik ebben. Mindenesetre átlépjük az 5000 eurós határt, a türkiz esetében 5250, míg a bordónál 5450 euró a listaár. Kategóriájában ez egy versenyképes ár, főleg, hogy a kezdeti Wild One modellek már elkeltek. Mindezért egy – éppen népszerűvé váló kifejezéssel élve – jellegzetes GADA-órát (go anywhere, do anything – bárhova felveheted, bármit csinálhatsz benne) kapunk, amely kis valószínűséggel lesz ott mások csuklóján.

Norqain